Σε απεργιακό κλοιό η Γαλλία – Πλημμύρισαν οι δρόμοι κατά των μεταρρυθμίσεων Μακρόν
Απεργίες και διαδηλώσεις συντάραξαν σήμερα τη Γαλλία, ενάντια στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις Μακρόν, ενώ συνδικάτα προειδοποιούν πως αυτή ήταν μόνο η αρχή.
H οργή ξεχειλίζει στους δρόμους του Παρισιού και άλλων γαλλικών πόλεων, καθώς δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σήμερα σε πορείες διαμαρτυρίας για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν σε διάφορους τομείς. Συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας σημειώθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα, με τις δυνάμεις καταστολής να εκτοξεύουν βροχή δακρυγόνων, ενώ χρήση κανονιών νερού και χημικών έγινε και στη Νάντη. Φοιτητές και μαθητές διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις προσωπικού, αλλά και για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην πρόσβαση στα πανεπιστήμια και τις απολυτήριες εξετάσεις, το γνωστό μπακαλορεά.
Ο δημόσιος τομέας και οι μεταφορές παρέλυσαν στη χώρα, καθώς απήργησαν εκπαιδευτικοί (σύμφωνα με τα συνδικάτα, ένα στα τέσσερα δημοτικά σχολεία έκλεισαν λόγω της απεργίας), οδηγοί τραίνων και ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Στην απεργία συμμετέχουν επίσης εργαζόμενοι στον τομέα του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού, ρίχνοντας την παραγωγή ρεύματος κατά τρία γιγαβάτ, το αντίστοιχο τριών πυρηνικών αντιδραστήρων. Τα περισσότερα δρομολόγια των τραίνων και περίπου το ένα τρίτο των πτήσεων ακυρώθηκαν λόγω της απεργίας. Οι δημοσκοπήσεις φαίνεται πως κάνουν για άλλη μια φορά το θαύμα τους και στη Γαλλία, καθώς οι έρευνες εμφανίζουν την πλειοψηφία να τάσσεται τόσο υπέρ των κινητοποιήσεων, όσο και υπέρ των μεταρρυθμίσεων, που περιλαμβάνουν μείωση προσωπικού στο δημόσιο τομέα και την εισαγωγή πληρωμής “βάσει αξιοκρατίας”.
Βαθύτερος φόβος της γαλλικής κυβέρνησης είναι να επαναληφθούν τα γεγονότα του 1995, όταν η μεγαλύτερη απεργία της χώρας για δεκαετίες εξανάγκασε την τότε κυβέρνηση να αποσύρει τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις όταν εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ένωσαν τις δυνάμεις τους, αποσπώντας τεράστια λαϊκή υποστήριξη. Κυβερνητικός αξιωματούχος έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αναφέροντας πως “η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με το 1995. Εκείνη την εποχή υπήρχε μεγάλο χάσμα μεταξύ αυτού που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση προεκλογικά κι αυτά που έκανε τελικά”.
“Η δυσαρέσκεια κι η ανησυχία εξαπλώνονται πολύ γρήγορα”, είπε ο Ζαν Μαρκ Κανόν της UGFF-CGT μιας από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημοσίου.
Οι σιδηροδρομικοί προγραμματίζουν κυλιόμενες τρίμηνες απεργίες με αρχή την 3η Απρίλη, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι σχεδιάζουν συνελεύσεις την ερχόμενη εβδομάδα για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Ο Λωράν Μπερζέ, επικεφαλής της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης της χώρας, CFDT, δήλωσε πως η απεργία της Πέμπτης και η κυβερνητική αντίδραση είναι ένα τεστ: “Είτε θα μας ακούσουν κι αυτό θα είναι απλά μια προειδοποιητική βολή, είτε δε θα μας ακούσουν, και τότε επιτρέψτε μου να σας πω ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται επί ποδός πολέμου”.