Σε φάση δοκιμών εμβόλιο κατά του κορονοϊού στην Κούβα
Το εμβόλιο CIGB 2020 έχει ως στόχο την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και δοκιμάζεται για την αποτελεσματικότητά του σε άτομα μολυσμένα από τον COVID-19.
Συνεχίζει να δίνει σε κάθε μέτωπο τη μάχη κατά του κορονοϊού η Κούβα, μπαίνοντας και στο πεδίο των κλινικών δοκιμών για τη ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού. Το εμβόλιο CIGB 2020 έχει ως στόχο την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και δοκιμάζεται για την αποτελεσματικότητά του σε άτομα μολυσμένα από τον COVID-19.
Aισιόδοξη είναι η ανακοίνωση του Κέντρου Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας της Κούβας, που δημιούργησε το εμβόλιο, που κάνει λόγο για θετικά αποτελέσματά του σε άτομα που είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου. Πρόκειται για εμβόλιο που έχει ρινική και υπογλώσσια εφαρμογή και βοηθάει στη μείωση των παθογόνων που μπαίνουν στο ανθρώπινο σώμα. Οι υγειονομικές αρχές της χώρας ευελπιστούν πως με τη χρήση του εμβολίου θα καταφέρουν να μειώσουν την έκταση της κορύφωσης της επιδημίας στη χώρα, που αναμένεται στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Σύμφωνα με το διευθυντή του Ινστιτούτου Εμβολίων Φίνλεϊ, Βισέντε Βέρες Μπεν, το εμβόλιο “ενεργοποιεί την ανοσία του ατόμου σε τοπικό επίπεδο, εκεί που ο ιός μπαίνει το σώμα”, ενώ ο διευθυντής βιοϊατρικής έρευνας του CIGB Χεράρντο Χιγέν Νιέτο προσθέτει πως ενεργοποιεί το εγγενές ανοσοποιητικό σύστημα σε σχέση με την παρουσία ιών στο σώμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ως τώρα η Κούβα, με πληθυσμό παρόμοιο με της Ελλάδας, έχει καταφέρει να συγκρατήσει σε διαχείρισιμα επίπεδα τόσο τη διασπορά του ιού, όσο και τη θνησιμότητα, με 1189 κρούσματα και 40 θανάτους, αποδεικνύοντας την ανωτερότητα του συστήματος υγείας της χώρας, παρά τα τεράστια προβλήματα και τις ελλείψεις που προκαλεί το εγκληματικό εμπάργκο των ΗΠΑ και σε αυτό τον τομέα.
Σε ό,τι αφορά το κουβανικό φάρμακο ιντερφερόνη α2β, κινεζική μελέτη που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα medrxiv διαπίστωσε θετικά αποτελέσματα σε δείγμα 77 ασθενών, ενθαρρύνοντας την παραπέρα έρευνα σχετικά με τυχόν θεραπευτικές ιδιότητες του φαρμάκου. Να σημειωθεί ότι εκτός από το μικρό δείγμα και τον εμπειρικό χαρακτήρα της μελέτης, αυτή αποτελεί προδημοσίευση που δεν έχει κριθεί ακόμα επιστημονικά από τρίτους, όπως εξάλλου και η συντριπτική πλειονότητα των μελετών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον κορονοϊό αυτή την περίοδο.
O χρόνος, όπως και ο πολλαπλασιασμός της γνώσης γύρω από την ασθένεια και τις πιθανές θεραπείες ή εμβόλια εναντίον της, θα δείξουν αν η Κούβα πρωτοπορήσει και σε αυτό τον τομέα διεθνώς. Σε κάθε περίπτωση, ήδη έχει κερδίσει το διεθνή σεβασμό με την απαράμιλλη αλληλεγγύη της τόσο στις πληγείσες χώρες όπου απέστειλε υγειονομικές αποστολές, όσο και στην υποδοχή κρουαζιερόπλοιου με κρούσματα που κανείς δε δεχόταν πριν λίγες βδομάδες, αποστολή που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και χωρίς καμία μόλυνση των ανθρώπων που εργάστηκαν στη διαδικασία εκκένωσης των επιβάτων.
Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6
1 Trackback