Σκηνικό Βάρκιζας στην Κολομβία – Σκλήρυνση των όρων της ειρηνευτικής συμφωνίας με το FARC εξήγγειλε ο δεξιός πρόεδρος Ντούκε
“Διορθώσεις” στην ειρηνευτική συμφωνία με το FARC εξήγγειλε μετά την εκλογή του ο νέος Κολομβιανός πρόεδρος, σκορπώντας προβληματισμό για τις πραγματικές του προθέσεις ως προς την ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα.
Σκοτεινό διαγράφεται το μέλλον της Κολομβίας μετά και το β’ γύρο των προεδρικών εκλογών χθες Κυριακή, που ανέδειξε με 54% των ψήφων τον δεξιό 41χρονο γερουσιαστή Ιβάν Ντούκε ηγέτη της χώρας, έναντι του κεντροαριστερού Γκουστάβο Πέτρο, που συγκέντρωσε γύρω στο 42%.
Ο Ντούκε θεωρείται “άφθαρτο” πρόσωπο στην πολιτική, κι αποτελεί προσωπική επιλογή του ακροδεξιού πρώην προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε του κόμματος του Δημοκρατικού Κέντρου. Στο αξίωμα της αντιπροέδρου ανέρχεται γυναίκα για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, η 63χρονη Μάρτα Λουσία Ραμίρες.
Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι πρώτες δηλώσεις του νεοεκλεγέντα προέδρου, ο οποίες εξήγγειλε “διορθώσεις¨στην ειρηνευτική συμφωνία με την τέως αντάρτικη οργάνωση FARC που λειτουργεί πλέον ως πολιτικό κόμμα, αν και υπό πραγματικά αντίξοες συνθήκες, που είχαν αντίκτυπο και στην εκλογική της επίδοση πριν λίγους μήνες. Αν κι ο Ντούκε υποσχέθηκε να “μη σχίσει σε κομματάκια” τη συμφωνία, αφήνει ουσιαστικά παράθυρο για αναθεώρησή της σε ρεβανσιστική κατεύθυνση, λέγοντας πως “θα κάνουμε διορθώσεις”, με στόχο να αποκαταστηθεί «η αλήθεια, η δικαιοσύνη και να υπάρξουν επανορθώσεις» για τα θύματα της ένοπλης σύρραξης στην Κολομβία, που διαρκεί πάνω από μισό αιώνα.
Ο ηττημένος διεκδικητής Πέτρο, από την άλλη, αποδέχτηκε πως έχασε τις εκλογές, αρνούμενος ωστόσο να χαρακτηρίσει ήττα την επίδοσή του, κατηγορώντας τους αντιπάλους του πως με “ψέμματα” όπως ότι θα έκλεινε τις εκκλησίες και θα έκανε την Κολομβία Βενεζουέλα κέρδισαν τις εκλογές.
Από την πλευρά του το FARC, που στην πράξη παρά την ειρήνευση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει διώξεις, έκανε έκκληση στον Ντούκε προς επίδειξη “κοινής λογικής”για να υπάρξει η “προσδοκώμενη συμφιλίωση”. Οι ομοιότητες με την κατάσταση στην Ελλάδα μετά τη Βάρκιζα γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς, παρότι η ιστορία σαφώς δεν επαναλαμβάνεται ποτέ μηχανιστικά. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον να αποφευχθεί η επανάληψή της ως τραγωδία, γιατί είναι σαφές πως μόνο σκηνικό κωμωδίας δε θυμίζουν τα όσα διαδραματίζονται στην πολύπαθη αυτή χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Με πληροφορίες από: 902.gr