Στενεύει ο στρατιωτικός κλοιός γύρω από τη Βενεζουέλα – Δυνάμεις στον Παναμά συγκεντρώνουν οι ΗΠΑ
Ήδη από τα μέσα του 2018 στον Παναμά συμβαίνει αυτό που ο ντόπιος δημοσιογράφος Μάρκο Γκαντάσεγκι χαρακτηρίζει «σιωπηλή εισβολή» της χώρας του από αμερικανικές δυνάμεις, με στόχο την προετοιμασία μιας επίθεσης στη Βενεζουέλα.
Ενώ ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ξεκινά σήμερα τη νέα του θητεία, οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν στρατό στα νότια του Παναμά, κοντά στα σύνορα με την Κολομβία. Μετά από αναφορές του παναμέζικου τύπου και των χρηστών του διαδικτύου για μαζικές μανούβρες ελικοπτέρων, ο επικεφαλής των συνοριακών δυνάμεων επιβεβαίωσε την παρουσία των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων. Η συγκέντρωση αμερικανικού στρατού ξεκίνησε στις 4 Γενάρη και θα συνεχιστεί ως τη Δευτέρα, ενώ προγραμματίζεται και νέα αποστολή αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα από 19 Φλεβάρη ως 2 Μάρτη. Ο Υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Παναμά προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας πως τα αμερικανικά ελικόπτερα απλώς «μεταφέρουν υλικό για την οικοδόμηση σημείων ελέγχου στα σύνορα».
Δεν αποτελεί μυστικό πως ο Παναμάς αποτελεί βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ στα σχέδιά τους για ανατροπή του Μαδούρο στη Βενεζουέλα, μαζί με την Κολομβία και τη Βραζιλία. Ήδη από πρόπερσι ο ναύαρχος Κερτ Τιντ είχε δηλώσει πως «η αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Βενεζουέλα καθιστά επιτακτική μια περιφερειακή απάντηση». Ήδη από τα μέσα του 2018 στον Παναμά συμβαίνει αυτό που ο ντόπιος δημοσιογράφος Μάρκο Γκαντάσεγκι χαρακτηρίζει «σιωπηλή εισβολή» της χώρας του από αμερικανικές δυνάμεις, με στόχο την προετοιμασία μιας επίθεσης στη Βενεζουέλα.
Παράλληλα με τις στρατιωτικές απειλές, ενισχύονται και οι οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα. Παράλληλα 13 από τα 14 μέλη της «Ομάδας της Λίμα», που αποτελείται ως επί το πλείστον από συντηρητικές ως ακροδεξιές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, απαίτησαν την παράδοση της εξουσίας στο κοινοβούλιο, όπου κυριαρχεί η αντιπολίτευση και τη διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών. Η μόνη χώρα που διαφοροποιήθηκε είναι το Μεξικό, που δήλωσε πως δεν ανακατεύεται σε εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών.
Η Ουάσινγκτον φαίνεται να θεωρεί κατάλληλη τη συγκυρία για ανατροπή του Μαδούρο μέσω πραξικοπήματος ή και εισβολής, για την προώθηση της φιλοαμερικανικής αντιπολίτευσης. Ήδη το περασμένο Σάββατο ο πρόεδρος της Βουλής της Βενεζουέλας, από το ακροδεξιό κόμμα «Βολουντάδ Ποπουλάρ» (Λαϊκή Θέληση) ζήτησε το σχηματισμό μιας «μεταβατικής κυβέρνησης», καλώντας ουσιαστικά σε πραξικόπημα κατά της νόμιμης αρχής στη χώρα.
Με πληροφορίες από jungewelt.de