Στην Κούβα στρέφουν τις ελπίδες τους για αντιμετώπιση του κορονοϊού γειτονικές χώρες της Καραϊβικής
Ήδη τρεις κυβερνήσεις, της Τζαμάκια, του Σαν Κριστομπάλ υ Νέβις και του Σαν Βισέντε υ λας Γραναδίνας ζήτησαν ή ανακοίνωσαν πως θα ζητήσουν επίσημα υγειονομική υποστήριξη από την Κούβα.
Μετά την Ιταλία και συγκεκριμένα την περιφέρεια της Λομβαρδίας, που ζήτησε τη βοήθεια μεταξύ άλλων χωρών και της Κούβας για ιατρικό προσωπικό, πληθαίνουν οι γείτονες του νησιού της επανάστασης που ζητούν τη βοήθεια της χώρας μπροστά στη μάστιγα της πανδημίας. Ήδη τρεις κυβερνήσεις, της Τζαμάκια, του Σαν Κριστομπάλ υ Νέβις και του Σαν Βισέντε υ λας Γραναδίνας ζήτησαν ή ανακοίνωσαν πως θα ζητήσουν επίσημα υγειονομική υποστήριξη από την Κούβα.
Ήδη ο πρωθυπουργός της Τζαμάικας, Άντριου Χολμς, που απαγόρευσε την είσοδο πολιτών που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο στη χώρα, ανέφερε στο λογαριασμό του στο τουίτερ ότι καταφτάνουν στη χώρα του 21 νοσηλευτές από την Κούβα σε λίγες μέρες, προαναγγέλλοντας την άφιξη συνολικά 100 το επόμενο διάστημα. Η χώρα έχει μέχρι στιγμής χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, ωστόσο το σύστημα υγείας της κάθε άλλο παρά έτοιμο είναι να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα της πανδημίας στα σύνορά της.
Στο Σαν Κριστομπάλ υ Νέβις, ο υπεύθυνος υγείας του αντιπολιτευόμενου εργατικού κόμματος, Τέρανς Ντριου, ζήτησε από την κυβέρνηση να απευθυνθεί στις κουβανικές αρχές “ώστε να δημιουργηθεί μια υποδομή κι ένα σχέδιο αντιμετώπισης των χωρών που νοσούν”.
Ανάλογο αίτημα έχει ήδη υποβάλλει η κυβέρνηση του Σαν Βισέντε υ Γκραναδίνας.
Εύκολα μπορεί να αναλογιστεί κανείς ότι το κουβανικό σύστημα υγείας θα βρισκόταν στην ίδια τραγική κατάσταση με εκείνη των γειτόνων του, αν επικρατούσε ο καπιταλισμός. Αντίθετα, σήμερα αποτελεί πραγματικό φάρο, όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Υπενθυμίζουμε εξάλλου ότι Κουβανοί γιατροί έχουν μεγάλη εμπειρία με σοβαρές επιδημίες σε όλο τον κόσμο, με πιο πρόσφατη πριν τον κορονοϊό εκείνη του Έμπολα, πολύ πιο φονικού, αλλά ευτυχώς λιγότερου μεταδοτικού ιού από τον COVID-19. Όλα αυτά παρά τα τεράστια προβλήματα που προκαλεί αντικειμενικά το απάνθρωπο εμπάργκο των ΗΠΑ, οι οποίες συνεχίζουν ακόμα και εν μέσω πανδημίας τις ασφυκτικές τους κυρώσεις στο νησί, στα πλαίσια μιας πάγιας πολιτικής που περιλαμβάνει και χώρες σοβαρά πληττόμενες, όπως το Ιράν.
Με πληροφορίες από telesur