Στις φλόγες το πορτραίτο του δικτάτορα Πινοτσέτ μετά το δημοψήφισμα στη Χιλή (VIDEO)
Η πυρπόληση του πορτραίτου έγινε στην Πλάσα ντε λα Ντιγκνιδάδ (Πλατεία Αξιοπρέπειας), επίκεντρο των πανηγυρισμών για το δημοψήφισμα, αλλά και των κινητοποιήσεων κατά της κυβέρνησης που ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβρη.
Από τους πανηγυρισμούς του λαού της Χιλής, μετά τη θριαμβευτική επικράτηση της κατάργησης του συντάγματος Πινοτσέτ με 78% στο δημοψήφισμα της Κυριακής, ένα στιγμιότυπο ξεχωρίζει: Είναι η στιγμή που παραδίδεται στις φλόγες ένα μεγάλο πορτραίτο του αιμοσταγούς δικτάτορα, με το πλήθος να τραγουδά το εμβληματικό “Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος”. Η πυρπόληση του πορτραίτου έγινε στην Πλάσα ντε λα Ντιγκνιδάδ (Πλατεία Αξιοπρέπειας), επίκεντρο των πανηγυρισμών για το δημοψήφισμα, αλλά και των κινητοποιήσεων κατά της κυβέρνησης που ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβρη.
Chileans burn a picture of dictator Augusto Pinochet, as they celebrate the referendum results to change the Pinochet dictatorship-era constitution. During the dictatorship about 40,000 people were tortured, disappeared or killed and over 200,000 went into exile. pic.twitter.com/uiiGSM1kAr
— redfish (@redfishstream) October 26, 2020
Το σύνταγμα που οδεύει πλέον προς το σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας, όπου εξαρχής ανήκε, ήταν σε ισχύ από τις αρχές του 1981, έχοντας αναθεωρηθεί επανειλημμένα, κυρίως μετά τη μετάβαση στην αστική δημοκρατία. Είχε προηγηθεί το Σεπτέμβρη του 1980 “δημοψήφισμα” που καλούσε να εγκρίνει το κείμενο το οποίο είχε καταρτιστεί από επιτροπή εκλεκτών του δικτάτορα χωρίς καμία νομιμοποίηση και αντιπροσωπευτικότητα. Η καμπάνια υπέρ του “ναι” πήρε διαστάσεις παρωδίας, με τις αντιπολιτευόμενες φωνές να έχουν ελάχιστη δυνατότητα προβολής των απόψεών τους. Ακολούθησε εκτεταμένη νοθεία, καθώς δεν καταρτίστηκαν εκλογική κατάλογοι, ενώ οι προηγούμενοι είχαν καεί μετά το πραξικόπημα. Βασικό στοιχείο του συντάγματος ήταν η προσπάθεια να δοθεί θεσμική νομιμοποίηση στη χούντα, μέσω της μετατροπής της σε “προεδρική δημοκρατία” με αρχηγό των Πινοτσέτ, φιλοδοξία που ανατράπηκε με το ιστορικό δημοψήφισμα του 1988, που σήμανε και την απαρχή της μετάβασης σε κοινοβουλευτικό καθεστώς. Καθοριστικό χαρακτηριστικό του ισχύοντος συντάγματος, που δεν άλλαξε ιδιαίτερα παρά τις πολυάριθμες αναθεωρήσεις, είναι και ο έντονα φιλοεπιχειρηματικός του χαρακτήρας, αποτυπώνοντας τη θεσμοποίηση των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων που αποτέλεσαν σήμα κατατεθέν της χιλιανικής οικονομίας αμέσως μετά το πραξικόπημα, χωρίς σοβαρές ανατροπές μετά την αποκατάσταση του κοινοβουλευτισμού στη χώρα.