Στοιχήματα έβαζαν στελέχη σε εργοστάσιο κρέατος στις ΗΠΑ για το πόσοι εργαζόμενοι θα κολλήσουν κορονοϊό
Σε αγωγή που κατέθεσε η οικογένεια νεκρού από κορονοϊό εργάτη της Tyson Foods, αποκαλύπτεται πως διευθυντικά στελέχη έβαζαν στοιχήματα στις πλάτες των εργαζομένων και πίεζαν ακόμα και προϊστάμενους να έρχονται στη δουλειά άρρωστοι, συγκρίνοντας την πανδημία με τη γρίπη.
Δε χρειάστηκε πολύς καιρός από το ξέσπασμα της πανδημίας για να γίνει φανερό ότι τα εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος αποτελούσαν, λόγω του συνωστισμού και των θερμοκρασιών ψυγείο, έναν βασικό χώρο υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Τα κρούσματα ήταν κυριολεκτικά χιλιάδες, ενώ μόνο στο εργοστάσιο της Tyson Foods στην Άιοβα, πέντε εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους ανάμεσα σε περίπου 1000 κρούσματα στη συγκεκριμένη μονάδα. Ένας εξ αυτών ήταν και ο Ισίντρο Φερνάντες, που έχασε τη μάχη με τον Covid-19 τον Απρίλιο, η οικογένεια του οποίου κατέθεσε αγωγή στην εταιρεία για το θάνατο του άντρα, λόγω έλλειψης μέτρων προστασίας στο χώρο εργασίας, αλλά και υποτίμηση της απειλής του κορονοϊού από τη διοίκηση προκειμένου να μη σταματήσει η παραγωγή.
Ανάμεσα στα όσα σοκαριστικά αναφέρει το κείμενο της αγωγής, περιλαμβάνεται και η κατηγορία πως στελέχη της επιχείρησης, με έμπνευση του διευθυντή του εργοστασίου Τομ Χαρτ, οργάνωσαν διαγωνισμό στοιχήματος μεταξύ των διευθυντικών στελεχών σχετικά με το πόσοι εργάτες θα κολλούσαν κορονοϊό μετά την αναγκαστική προσέλευσή τους στην εργασία. Τα στοιχήματα άρχισαν να πέφτουν την ίδια περίπου χρονική περίοδο που το μέρος επισκέφτηκε ο τοπικός σερίφης Τόνι Τόμπσον, που έκανε λόγο για συνθήκες εργασίας που “τον συντάραξαν βαθιά”.
Η πίεση δεν ασκούνταν μόνο στους εργάτες, αλλά και σε προϊστάμενους, κατόπιν ρητής εντολής ανωτέρων τους, όπως ο Τζον Κέισι, που τους προέτρεπε να έρχονται στη δουλειά ακόμα και με συμπτώματα, λέγοντας πως ο κορονοϊός είναι “μια μεγαλοποιημένη γρίπη” που “όλοι θα την περάσουν”. Ο Κέισι μάλιστα εμπόδισε έναν άρρωστο προϊστάμενο να κάνει τεστ, διατάζοντας τον να γυρίσει στο χώρο εργασίας γιατί “είχε δουλειά να κάνει”. Επιπλέον, ανάγκασαν εργαζόμενο που έκανε εμετό πάνω στη γραμμή παραγωγής να παραμείνει στη θέση του και να ξανάρθει την επόμενη μέρα.
Τίποτε ουσιαστικό ωστόσο δεν άλλαξε έκτοτε είτε σε εκείνη, είτε σε άλλη μονάδα του κλάδου, όπου οι εργάτες είναι κυρίως μέλη μειονοτήτων και μετανάστες, που εργάζονται σκληρά για χαμηλά μεροκάματα. Παραδοσιακά, πριν ακόμα την πανδημία, τα εργατικά ατυχήματα ήταν περισσότερα από τον εθνικό μέσο όρο, χωρίς καν να λαμβάνεται υπόψη ο πιθανότατα μεγάλος αριθμός περιστατικών που δε δηλώνονται ποτέ στις αρμόδιες αρχές.
Μπορεί το αρμόδιο τμήμα του αμερικανικού CDC να έχει εκδώσει οδηγίες για την τήρηση αποστάσεων και υγιεινής στα εργοστάσια αυτά, ωστόσο πρόκειται απλά για σύσταση, χωρίς καμία νομική συνέπεια για την εργοδοσίας και χωρίς κανέναν ελεγκτικό μηχανισμό να επιτηρεί την εφαρμογή τους.