Συμμαχία κομμουνιστικών κομμάτων στην κυβέρνηση του Νεπάλ
Μία δεκαετία μετά την αποστράτευση των μαοϊκών ανταρτών στο Νεπάλ, μια συμμαχία κομμουνιστικών μαοϊκών κομμάτων εκλέγεται στην κυβέρνηση, σφραγίζοντας τη μετάβαση από τη μοναρχία στον κοινοβουλευτισμό.
Ο Khadga Prasad Oli θα ηγηθεί κυβερνητικής συμμαχίας μεταξύ του Κομμουνιστικού Κόμματος Νεπάλ (Ενωμένο Μαρξιστικό-Λενινιστικό) και του Κομμουνιστικού Κόμματος Νεπάλ (Μαοϊκό Κέντρο), το οποίο είχε παίξει ηγετικό ρόλο στον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο της χώρας των ανταρτών εναντίον της μοναρχίας κατά τα έτη 1996-2006. Ο Oli, που είχε ηγηθεί μερικούς μήνες μιας κυβέρνησης και το διάστημα 2015-2016, ορκίστηκε πρωθυπουργός την Πέμπτη, μια μέρα μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών που είχαν λάβει χώρα το Δεκέμβριο. Οι εκλογές αυτές ήταν οι πρώτες που διεξήχθησαν με το νέο σύνταγμα, που επισφραγίζει τη μετάβαση της χώρας από το μοναρχικό σύστημα, που επίσημα καταργήθηκε το 2008, στον κοινοβουλευτισμό. Από τον τερματισμό του εμφυλίου ως σήμερα 11 κυβερνήσεις έχουν περάσει από το Νεπάλ, εντείνοντας το σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς της οικονομικά αδύναμης χώρας.
Ο εκ νέου πρωθυπουργός, με καταγωγή από χωριό του ανατολικού Νεπάλ, από μικρή ηλικία αναμείχθηκε με την πολιτική και είχε φυλακιστεί για 14 χρόνια εξαιτίας της αντιμοναρχικής του δράσης (το Νεπάλ υπήρξε απόλυτη μοναρχία ως το 1990, όταν μετατράπηκε σε συνταγματική μέχρι την κατάργησή της). Τα διεθνή μέσα τον χαρακτηρίζουν “μετριοπαθή” κομμουνιστή, και θεωρούν βασική πρόκληση της θητείας του την τήρηση ισορροπιών μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων της περιοχής, Ινδίας και Κίνας.
Κατά την προηγούμενη θητεία του Oli, οι σχέσεις του Κατμαντού με το Δελχί, παραδοσιακού συμμάχου της χώρας, και βασικού εμπορικού της συνεταίρου, είχαν φτάσει σε ιστορικό χαμηλό. Αφορμή ήταν η διαίρεση του Νεπάλ σε επτά επαρχίες σύμφωνα με το νέο σύνταγμα, κάτι που προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία εθνικών μειονοτήτων στο νότο της χώρας, κυρίως των Madhesi, που ένιωσαν εδαφικά κι όχι μόνο αδικημένοι. Οι συγκρούσεις άφησαν πίσω τους πάνω από 50 νεκρούς, ενώ η Ινδία αποφάσισε να παρέμβει υπέρ των εξεγερμένων, επιβάλλοντας εμπορικό αποκλεισμό στα σύνορα των δύο χωρών, προκαλώντας μεγάλες ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων στο Νεπάλ, που δεν είχε ακόμη κλείσει τις πληγές του φονικού σεισμού των 9.000 νεκρών νωρίτερα την ίδια χρονιά. Ο Oli αντέδρασε συσφίγγοντας τους δεσμούς του με την Κίνα, η οποία ανταποκρίθηκε επενδύοντας σε μεγαλεπήβολα προγράμματα υποδομών.
Παρότι η ρητορική αντιπαράθεση με το Δελχί συνεχίστηκε σε υψηλούς τόνους και σε αυτή την προεκλογική περίοδο, αναλυτές εκτιμούν ότι κι από τις δύο πλευρές υπάρχει διάθεση για εξομάλυνση των σχέσεων, καθώς πρόσφατα η υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Sushma Swaraj επισκέφτηκε το Κατμαντού και συναντήθηκε με την εν αναμονή κυβέρνηση, ενώ συζητείται το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός της χώρας Narendra Modi να επισκεφτεί επίσης τη χώρα το επόμενο διάστημα. Αναμένεται πάντως η διατήρηση, πιθανόν με παραπέρα ενίσχυση, του προσανατολισμού προς το Πεκίνο, με επόμενους στόχους προσέλκυσης κινέζικων κεφαλαίων στην αναζωογόνηση του λιμνάζοντος εδώ και χρόνια σχεδίου σιδηροροδρομικής σύνδεσης στα Ιμαλάια και την ενίσχυση του υδροηλεκτρικού συστήματος της χώρας.