Την απαγόρευση πώλησης κάνναβης σε τουρίστες ζητά η “πράσινη” δήμαρχος του Άμστερνταμ
Η ίδια η δήμαρχος προβάλλει την καταπολέμηση της εγκληματικότητας ως βασικό λόγο για τον αποκλεισμό των τουριστών από αυτή την αγορά.
Mπορεί τα πασίγνωστα “coffee shops” του Άμστερνταμ να κρίθηκαν ως υπηρεσία πρώτης ανάγκης, παραμένοντας ανοιχτά εν μέσω πανδημίας, με την προϋπόθεση η κατανάλωση της κάνναβης να μην πραγματοποιείται εντός καταστήματος, ωστόσο για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, εξαφανίστηκαν από τους δρόμους της ολλανδικής πρωτεύουσας τα γνώριμα πλήθη των νεαρών ναρκωτουριστών, κυρίως από γειτονικές χώρες, που πλημμύριζαν τη συνοικία των κόκκινων φαναριών σε αναζήτηση αγοραίου έρωτα και πάσης φύσης ναρκωτικών πέραν της νόμιμης κάνναβης.
Αυτή η πρωτόγνωρη ησυχία, ενδεχομένως να έπαιξε και κάποιο λόγο στη συγκυρία που η εκλεγμένη με τους πράσινους (πολιτικού χώρου πανευρωπαϊκά υπέρμαχου της αποποινικοποίησης των λεγόμενων “μαλακών” ναρκωτικών) δήμαρχος Φέμκε Χαλσέμα ζήτησε με επιστολή της στο δημοτικό συμβούλιο να απαγορευτεί η πρόσβαση τουριστών στα coffee shops της πόλης μετά την άρση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων λόγω πανδημίας. Σύμφωνα με το σχέδιο που προτείνει, μόνο Ολλανδοί πολίτες και μόνιμοι κάτοικοι της χώρας θα μπορούν να αγοράζουν προϊόντα κάνναβης, κλείνοντας τη στρόφιγγα στο μαζικό ρεύμα τουριστών που τα προηγούμενα χρόνια κατέκλυζε τη χώρα με κύριο στόχο την αγορά ναρκωτικών.
Είναι ενδεικτικό πως το 2019 η Ολλανδία δέχτηκε 46 εκ. τουρίστες, που κατευθύνθηκαν στο Άμστερνταμ, κυρίως για την αγορά ναρκωτικών, όπως καταδεικνύει έρευνα μεταξύ των επισκεπτών, το 57% εκ των οποίων δήλωσαν πως η επίσκεψη σε coffee shop αποτελεί “πολύ σημαντικό λόγο” για το ταξίδι τους στη χώρα.
Αυτό το είδος μαζικού τουρισμού, που καταλύει κυρίως σε airbnb, δεν εκτοξεύει μόνο τα ενοίκια για τους ντόπιους, αλλά παράλληλα αποτελεί πόλο έλξης για το οργανωμένο έγκλημα που δρα πίσω από τη βιτρίνα της νόμιμης πώλησης κάνναβης. Η ίδια η δήμαρχος προβάλλει την καταπολέμηση της εγκληματικότητας ως βασικό λόγο για τον αποκλεισμό των τουριστών από αυτή την αγορά: “Μπορούμε να είμαστε μια ανοιχτή, φιλόξενη κι ανεκτική πόλη, αλλά και μια πόλη που κάνει τη ζωή δύσκολη για τους εγκληματίες και επιβραδύνει το μαζικό τουρισμό”, γράφει, προσθέτοντας πως το εμπόριο κάνναβης “έχει γίνει υπερβολικά μεγάλο και “καυτό””. Σύμφωνα με το σχέδιό της, αρκούν 68 από τα 166 coffee shops που λειτουργούν τώρα στην πόλη για να καλύψουν τις ανάγκες των ντόπιων, προκειμένου, όπως υποστηρίζει, το εμπόριο αυτό “να συρρικνωθεί και να γίνει πιο διαχειρίσιμο”.
Η δήμαρχος φαίνεται να έχει στο πλευρό της εκτός από την αστυνομία και τους επιχειρηματίες της πόλης, ιδιαίτερα του ιστορικού της κέντρου, που παλιότερα αντιτίθονταν σθεναρά σε οποιαδήποτε μορφή ελέγχου. Πολλοί από αυτούς φαίνεται να θέλγονται από την προοπτική ενός εισοδηματικά ευρωστότερου τουρισμού, που, όπως περιγράφει η δήμαρχος, θα έρχονται στο Άμστερνταμ, “για τον πλούτο της πόλης, την ομορφιά της και τα πολιτιστικά της ιδρύματα”. Εξάλλου, μια σειρά πόλεις στα νότια της χώρας, όπως το Μάαστριχτ και το Ντεν Μπος, που κατακλύζονταν από επισκέπτες που διέβαιναν τα γερμανικά, γαλλικά και βελγικά σύνορα για να πάνε στα coffee shops, έχουν ήδη απαγορεύσει τους τουρίστες από την αγορά της κάνναβης.
Είναι φανερό πως οι προτάσεις της δημάρχου έχουν να κάνουν περισσότερο με μια προσπάθεια “rebranding” του Άμστερνταμ στη διεθνή τουριστική αγορά την επόμενη μέρα της πανδημίας, παρά με ουσιαστική απόπειρα να απαντηθεί η τρομαχτική έκταση του εμπορίου ναρκωτικών κάθε είδους με κόμβο το Άμστερνταμ και άλλες ολλανδικές πόλεις. Δεν είναι τυχαίες οι αυταπάτες που προβάλλει για μια “διαχειρίσιμη” εγχώρια αγορά coffee shops και η άρνησή της να θίξει αυτή καθεαυτή την ύπαρξη των coffee shops. Από την άλλη, ακόμα κι έτσι, η παραδοχή των σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων που δημιουργούν τα coffee shops, κυρίως η σύνδεσή τους με το οργανωμένο έγκλημα, αποτελούν ένα ακόμα χαστούκι σε πολύ δημοφιλείς και στη χώρα μας θεωρίες για μαγικές λύσεις που τάχα θα απέφερε το “ολλανδικό μοντέλο”, “παραμερίζοντας τους ναρκέμπορες” κι άλλα ηχηρά παρόμοια.
Με πληροφορίες και κεντρική εικόνα από forbes