Τσαϊκόφσκι εναντίον Μακρόν – Με “Λίμνη των Κύκνων” διαμαρτυρήθηκαν μπαλαρίνες της Όπερας του Παρισιού
Πίσω τους οι χορεύτριες είχαν αναρτήσει πανώ όπου αναγράφονταν “Η Όπερα των Παρισίων απεργεί’ και “Ο πολιτισμός κινδυνεύει”.
Έναν πραγματικά πρωτότυπο τρόπο βρήκαν χορεύτριες της Όπερας των Παρισίων να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μακρόν, που έχει οδηγήσει εδώ και βδομάδες σε απεργιακή παράλυση ολόκληρη τη Γαλλία. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι κατεβαίνουν στους δρόμους για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους σε ένα νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων προβλέπει “κίνητρα”, ώστε οι Γάλλοι να βγαίνουν στη σύνταξη στα 64 έτη. Η αύξηση των ορίων ηλικίας είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για επαγγελματίες χορεύτριες, όπως οι μπαλαρίνες της Όπερας του Παρισιού, που αποφάσισαν να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της γαλλικής κυβέρνησης παρουσιάζοντας μέρος του διάσημου μπαλέτου του Τσαϊκόφσκι “Λίμνη των Κύκνων” σε δημόσιο χώρο, μπροστά στο Παλαί Γκαρνιέ. Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν να παρακολουθήσουν το θέαμα, ενώ πίσω τους οι χορεύτριες είχαν αναρτήσει πανώ όπου αναγράφονταν “Η Όπερα των Παρισίων απεργεί’ και “Ο πολιτισμός κινδυνεύει”. Η απεργία στην κορυφαία λυρική σκηνή της χώρας έχει ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα, όπως και σε πολλούς άλλους κλάδους, με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα των μεταφορών.
“Ξεκινάμε το μπαλέτο στα οχτώ μας χρόνια” λέει η μπαλαρίνα Ελοΐζ Ζοκβίλ. “Στα τέλη της εφηβείας μας, ήδη έχουμε τραυματισμούς που επιμένουν. Όταν φτάσουμε τα 42 (σ.σ. το τωρινό έτος συνταξιοδότησης των χορευτριών της Όπερας του Παρισιού), μπορεί ήδη να υποφέρουμε από αρθρίτιδα, κατάγματα, μετατόπιση οργάνων και κάποιες φορές, μηρούς από τιτάνιο”. Μαζί τους συμφωνεί ο χορευτής Αλεξάντρ Καρνιατό: “Αυτό που σας έδειξαν τα κορίτσια στη Λίμνη των Κύκνων, είναι 15 χρόνια θυσίας – κάθε μέρα. Για να φτάσεις σε αυτό, υπάρχει όριο, μια παρόρμηση. Αν θέλετε να συνεχίσετε να βλέπετε όμορφες χορεύτριες στη σκηνή, δε γίνεται να συνεχίσουν ως τα 64. Δεν είναι δυνατόν”.
Εκτός από την Όπερα, στην απεργία συμμετέχει η Κομεντί Φρανσαίζ και η Συμφωνική Ορχήστρα του Παρισιού, οδηγώντας σε εκτιμώμενη απώλεια 9 εκ. δολαρίων από πωλήσεις εισιτηρίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση θα συνεχιστούν από το νέο έτος.
Με πληροφορίες από newseu