Τσεχία: τελικά η “αριστερά” στην εξουσία

Επιτέλους, το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα, ευτύχησα να δω τον εαυτό μου να ζει σε μια χώρα που έχει “κομμουνιστές” στην εξουσία. Ντάξει, σιγά την δεύτερη Άνοιξη της Πράγας να ούμε…

Η τρέλλα δεν πάει στα βουνά, πάει στην Πράγα. Επιτέλους, το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα, ευτύχησα να δω τον εαυτό μου να ζει σε μια χώρα που έχει κομμουνιστές στην εξουσία μέσα σ’ αυτή την φάση ακροδεξιίλας που περνάμε!  Απ’ το πολιτικό ντεμέκ “αδιέξοδο” βγήκε χτες η Τσεχία που επί εννιά μήνες, απ’ τις τελευταίες εκλογές του Οκτώβρη είχε κυβέρνηση μειοψηφίας, δηλαδή κυβέρνηση διορισμένη απ’ τον πρόεδρο Zeman. Ο πολυεκατομμυριούχος Andrej Babis που κέρδισε τις εκλογές και ηγείται του κεντρώου -και καλά- κόμματος ANO  που θα πει “ναι” στα τσέχικα αλλά είναι τα αρχικά των λέξεων Κίνημα Απογοητευμένων Πολιτών (απ’ την Πράγα έρχομαι και στην κορφή κανέλλα δηλαδή), στην προηγούμενη κυβέρνηση των σοσιαλδημοκρατών ήταν υπουργός οικονομικών. Τώρα που βγήκε αυτός πρώτος και καταποντίστηκαν οι σοσιαλδημοκράτες, τα δεξιά κόμματα ΔΕΝ συνεργάζονται και ΔΕΝ δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον νέο πρωθυπουργό που αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά και υπεξαίρεση πόρων της ΕΕ για τις προσωπικές του μπίζνες. Ό,τι κάνει δηλαδή ο κάθε σοβαρός ή ασόβαρος καπιτάλας στην Ευρώπη και τους πήρε τώρα ο πόνος τους δεξιούς. Επιπλέον, βγήκε βρώμα ότι ο Babis ήταν και όργανο της μυστικής αστυνομίας επί σοσιαλισμού, κάτι που δεν μας κάνει και ιδιαίτερη εντύπωση καθότι πολλοί πρώην αξιωματούχοι σοσιαλιστικών χωρών, άρπαξαν ευκαιρίες μετά το 89′ σε περιόδους χάους και αστάθειας είχαν άκρες, ήξεραν πώς να κινηθούν μέσα στην παρακμάζουσα κρατική δομή, πήραν κρατικές περιουσίες κλπ. Το “σκοτεινό” αυτό παρελθόν, αλλά κυρίως το γεγονός ότι ο Babis είναι πιο πλούσιος απ’ το κεφάλαιο που εκπροσωπεί η δεξιά, είναι κόκκινο πανί για τα δεξιά κόμματα. Έτσι λοιπόν ο Babis στράφηκε στους πρώην εταίρους του στην κυβέρνηση, τους σοσιαλδημοκράτες τώρα από θέση ισχύος. Ωστόσο τα νούμερα δεν βγαίνουν πάλι, και οι δυο μαζί δεν συγκέντρωναν τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών (78 + 15 = 93, χρειάζονται τουλάχιστον 101 βουλευτές σε σύνολο 200) οπότε χρειαζόταν μια έξτρα ενίσχυση. Μετά από διαβουλεύσεις, οι κομμουνιστές, το κόμμα με τα κερασάκια, το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας-Μοραβίας αποφάσισε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης με 15 επιπλέον ψήφους απ’ τη βουλή στον πολυεκατομμυριούχο και τους σοσιαλδημοκράτες ζητώντας σαν ανταλλάγματα αξιώματα σε κρατικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με το Reuters στην κρατική ηλεκτρική εταιρεία. Επίσης ζήτησαν μείωση της συμμετοχής των τσέχων στρατιωτών στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κάτι που ο Babis αρνείται να υλοποιήσει. Το άλλο “θετικό” είναι ότι ο πρόεδρος Milos Zeman τα ‘χει καλά γενικά με τους κομμουνιστές, με το σημερινό κόμμα Βοημίας Μοραβίας δηλαδή. Ο ίδιος υπήρξε μέλος του Τσεχοσλοβάκικου ΚΚ και διαγράφτηκε το 1970 επειδή ήταν αντίθετος με το σύμφωνο της Βαρσοβίας.
.
Ο πρόεδρος Zeman είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα των αντιφάσεων που υπάρχουν στη σημερινή Τσεχία, στο πρόσωπό του αντικατοπτρίζεται η πλειοψηφία των Τσέχων (που άλλωστε τον ψήφισε για πρόεδρο), οι πολιτικές τους αντιλήψεις και οι συνήθειές τους: πίνει μπύρα σα νεροφίδα, καπνίζει σα τσιμινιέρα, είναι φιλορώσος (ενώ υπάρχουν έντονα αντιρωσικά αισθήματα απ’ τους δεξιούς που ταυτίζουν τους Ρώσους με την ΕΣΣΔ), είναι σφόδρα αντιγερμανός (έχει αποκαλέσει τους απελαθέντες μετά το Β’ ΠΠ Γερμανούς πολίτες της Τσεχίας ως “πέμπτη φάλαγγα του Χίτλερ”) είναι αντιναζί, είναι φιλοϊσραηλινός, φανατικός υποστηριχτής του Τραμπ στην καμπάνια του, υποστήριξε θερμά την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, είναι σφόδρα κατά των μουσουλμάνων, κατά των προσφύγων, κατά του Κοσόβου ως ανεξάρτητου κράτους, κατά της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, κατά του ΝΑΤΟ (!), είναι άθεος (“ανεκτικός” όμως), όπως καταλαβαίνετε λοιπόν είναι Ο,ΤΙ ΝΑ’ΝΑΙ. Το ίδιο αντιφατική είναι η ταυτότητα του κόμματος ΑΝΟ του Babis και των ψηφοφόρων του, καθώς έχουν σαφέστατα φιλελέδικα-λαϊκίστικα χαρακτηριστικά, φανταστείτε ένα κράμα Ποταμιού και Κινήματος Πέντε Αστέρων, ωστόσο δεν έχει κόλλημα να συνεργαστεί με τους σοσιαλδημοκράτες και τους “κομμουνιστές”.
.
Επομένως, σύμφωνα με τα δικά μας κριτήρια φαίνεται εντελώς παράδοξο που ένα κατ’ όνομα “κομμουνιστικό” κόμμα υποστηρίζει έναν πολυεκατομμυριούχο για πρωθυπουργό, με βάση όμως τις ιστορικές, εθνολογικές και ψυχολογικές αναφορές του τσέχικου έθνους, δεν θα πρεπε να μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα που το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο στις εκλογές του Οκτώβρη έπιασε ιστορικό χαμηλό (7,8%, ίσως η πρώτη φορά που έπεφτε σε μονοψήφιο ποσοστό), μεγάλο μέρος των πρώην ψηφοφόρων του πήγε με το φιλελέδικο-ακροδεξιό κόμμα του Γιαπωνέζο-Τσέχου (!) εθνικιστή (!) Tomio Okamura που ήρθε τρίτος στις εκλογές επειδή ακριβώς εκφράζει τα ίδια αντι-μουσουλμανικά, αντι-ευρωπαϊκά και αντιπροσφυγικά αισθήματα του κόσμου! Μύλος (Zeman!).
.
Είναι λέει η πρώτη φορά με το 89 που το ΚΚ ξανάρχεται στην “εξουσία” και ο υπόλοιπος πολιτικός κόσμος βγάζει αφρούς απ’ το στόμα. Οι χίπιδες φιλελέδες Πειρατές βγήκαν στους δρόμους για διαδηλώσεις, το ίδιο και δεξιές δυνάμεις, πολιτικοί αναλυτές λίγο πολύ λεν ότι ήρθε το τέλος του κόσμου. Ντάξει, αγαπητοί Τσέχοι συμπολίτες πιείτε καμμιά τσέχικη μπύρα που είναι και γαμώ, χαλαρώστε και μη στεναχωριέστε, σιγά την δεύτερη Άνοιξη της Πράγας να ούμε, σιγά το παλιό καθεστώς που ξαναήρθε στα πράματα. Απ’ τα κερασάκια δεν έχουν να “φοβηθούν” – ούτε και φυσικά να περιμένουν – τίποτα, μια χαρά θα κάνει τη δουλειά της η νέα κυβέρνηση που απλά έψησε και τους κομμουνιστές να τη στηρίξουν.
.

Αριστερά ο πρωθυπουργός, Andrej Babiš. Δεξιά ο επικεφαλής του ΚΚΒΜ, Voitech Fillip

.

Η πραγματικότητα είναι ότι το ΚΚ το υποστηρίζουν παλιοί νοσταλγοί (ή μη) της Τσεχοσλοβακίας, ο μέσος όρος ηλικίας των μελών του είναι περί τα 70, ούτε συγκινεί ούτε εμπνέει τη νεολαία, μη μιλήσουμε φυσικά για επαναστατικά χαρακτηριστικά, αυτά θάφτηκαν κάτω απ’ την κερασιά. Η πραγματικότητα στην Τσεχία είναι ότι υπάρχει ανάπτυξη, πολύ χαμηλή ανεργία που έπεσε μόλις στο 2,9% τον Ιούνιο και δίνει την ψευδαίσθηση της ευημερίας, ο μέσος Τσέχος ανειδίκευτος βγάζει λιγότερα από 700 ευρώ. Αυτοί οι αριθμοί βρίσκονται σ’ αυτά τα επίπεδα λόγω της συντηρητικής οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, με ντόπιο νόμισμα, χαμηλές εισαγωγές, υψηλή γενικά φορολογία και η μπύρα να ρέει άφθονη. Υπάρχουν ορισμένες κοινωνικές παροχές, δωρεάν φάρμακα, 3 χρόνια άδεια κυήσεως, επιδοτούμενο εισόδημα κλπ, που καλοαρέσουν στους Τσέχους και καλά κάνουν φυσικά. Γεγονός είναι ότι οι μισοί και παραπάνω δεν εκτιμούν τα προνόμια αυτά ως κληρονομιά του σοσιαλισμού – ασφαλώς υπάρχουν και οι ακραίοι φιλελέδες που λεν κόψτε τα όλα! – και η πραγματικότητα είναι η Τσεχία δεν είναι νησίδα στον ωκεανό, η ύπαρξή της και η σχετική της σταθερότητα είναι αβέβαιο πόσο θα κρατήσει. Ιδιαίτερα τώρα μάλιστα που οι αναλυτές λεν ότι αυτή η κυβέρνηση με τη στήριξη των κομμουνιστών είναι ασταθής. Σαν γνήσιος μπίζνεσμαν ο Babis δεν θα διστάσει αύριο-μεθαύριο να κάνει κολεγιά με δεξιούς-ακροδεξιούς όταν αυτοί “ξεπεράσουν” τις αντιρρήσεις τους.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
6 Σχόλια

  • Ο/Η Orestis Komep λέει:

    Άλεξ, πολύ ενδιαφέρουσες και χρήσιμες οι παρατηρήσεις σου.
    Αναφορικά με το ΚΚΒΜ εξ’ αρχής υπήρξε κόμμα χωρίς επαναστατική στρατηγική, χωρίς κατ’ ουσίαν αποδοχή των Μαρξιστικών – Λενινιστικών αρχών. Επρόκειτο ήδη για κόμμα ”αντίστοιχο” του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Άρα η παρούσα κατάληξη ήταν αναμενόμενη.
    Θα ήθελα να ρωτήσω τι εύρος αποδοχής έχουν οι φαιδρές κινητοποιήσεις εκ μέρους των αντιδραστικών, δεξιών και φασιστικών κομμάτων.
    Κατά βάση όμως ήθελα να παρατηρήσω τα εξής. Διαβάζοντας το άρθρο, νομίζω περιγράφεις μία ”ωραιοποιημένη” κατάσταση του επιπέδου διαβίωσης του εν λόγω λαού. Το βασικό αίτιο της πλήρους έλλειψης αντιστάσεων έγκειται σε άλλα αίτια, όχι στο ”καλό” βιοτικό επίπεδο. Θα ήθελα και τη δική σου άποψη. Ευχαριστώ.

  • Ο/Η Αλέξανδρος Δελάρζ λέει:

    Καλημέρα Ορέστη Κομέπ. Το βιοτικό επίπεδο στην Τσεχία είναι καλό, όχι ότι είναι καμιά νέα Ελβετία βεβαίως. Αυτό οφείλεται σε παροχές πρόνοιας σοσιαλιστικού τύπου που υπάρχουν και στη χαμηλή ανεργία, η χαμηλότερη στην ΕΕ αυτή τη στιγμή. Οι Τσέχοι είναι λιτοί, δεν ξοδεύουν πολλά και γενικά αρκούνται σ’αυτα που έχουν (γενικά ξοδεύουν σε ταξίδια παρά σε ρούχα, αυτοκίνητα, είδη πολυτελείας).
    Οι δουλειές τεχνολογίας είναι καλοπληρωμένες, πολύ πάνω απ το μέσο όρο, χαμηλότερα όμως από τη δυτική Ευρώπη κ Αμερική. Η έλλειψη δυναμικού στον κλάδο οδηγεί πολλούς μετανάστες από ΕΕ και Ρωσία, αυτό μας έφερε κι εμάς εδώ. Ανειδίκευτοι εργάτες που έρχονται π. χ απ’ την Ελλάδα ως ενοικιαζόμενοι, δε τα βγάζουν πέρα γενικά με τους μισθούς.
    Οι αντιδράσεις για τη νέα κυβέρνηση είναι έντονες και ιδιαίτερα στις νέες γενιές που ιδεολογικά κινούνται από αναρχοφιλελευθερισμό μέχρι ακροδεξιό φιλελευθερισμό, θα λεγα ότι τουλάχιστο ο μισός πληθυσμός (αν όχι παραπάνω) βλέπει τα πράγματα ως αρνητική εξέλιξη (που όντως είναι έτσι; αλλά από άλλη σκοπιά φυσικά) . Οι “προοδευτικές” αντιλήψεις του σήμερα, αυτές δηλ που είναι γενικά οκ με τους μετανάστες, την LGBT κοινότητα, τα χασίσια κλπ είναι αναρχολίμπεραλ με πολλές παραλλαγές. Κομουνιστές στη νεολαία δεν έχω συναντήσει μέχρι στιγμής, πολύ πιθανό να κρύβονται λόγω γενικού αρνητικού κλίματος. Ωστόσο γενικά μπορεί ν ακούσεις θετικά πράματα αναφορικά με την Τσέχοσλοβακία και το σύστημα που υπήρχε. Ο κόκκινος στρατός είναι κόκκινο πανί στις συζητήσεις

    • Ο/Η Orestis Komep λέει:

      Άλεξ, οπότε αντιλαμβάνομαι ότι το βιοτικό επίπεδο είναι περίπου όπως της Ελλάδας την τρέχουσα περίοδο; Μου προκαλεί εντύπωση το εξής: ενόσω η αστική εξουσία έχει τεράστια περιθώρια επιβολής μέτρων – η λήψη των οποίων μάλιστα επιταχύνεται ακόμα και σε χώρες όπως η Γαλλία ή η Γερμανία – ελλείψει κάθε ουσιαστικής πιθανότητας αντίδρασης, τα γνωστά μέτρα (καπιταλιστικού τύπου αναδιαρθρώσεις) δε φαίνεται να έχουν ληφθεί, τουλάχιστον στην αναμενόμενη έκταση για τα δεδομένα χώρας της Ανατολικής Ευρώπης. Πάντως, συγκλίνουμε μάλλον στην εκτίμηση ότι, επί της ουσίας, το βιοτικό επίπεδο είναι κακό, αλλά είναι το πολύ χαμηλό επίπεδο των απαιτήσεων του συγκεκριμένου λαού που επιτρέπει την ύπαρξη σχετικής σταθερότητας.
      Επίσης, θα ήθελα την εκτίμησή σου σχετικά με τις πιθανότητες πολιτικής και εκλογικής ανάκαμψης του ΚΚΒΜ. Όπως επίσης και εάν γνωρίζεις σχετικά με τις δραστηριότητες του ΚΚΒΜ τις οποίες αναλαμβάνει γενικά το ΚΚΒΜ – συγκεντρώσεις κλπ. Να υποθέσω ότι, ο περιορισμός των συμπαθούντων το σοσιαλιστικό σύστημα περιορίζεται στις μεγαλύτερες ηλικίες λόγω των βιωμάτων;

      Σε ευχαριστώ θερμά για τις πληροφορίες και πάλι Άλεξ! Και με συγχωρείς εάν σε κουράζω!

      • Ο/Η Αλέξανδρος Δελάρζ λέει:

        Σιγά βρε που με κουράζεις, καθόλου! Κοίτα, το βιοτικό επίπεδο, έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ τουλάχιστον, με μισθό γύρω στις 35 – 40.000 κορώνες, που είναι περίπου 1000-1100 ευρώ, και χαμηλότερο κόστος ζωής περίπου 15-20% απ’ ότι στη Σαλονίκη π.χ, δυο άτομα με συνολικό εισόδημα περίπου 1800 ευρώ σε αστικό κέντρο ζει οκ, μπορεί και να περισσέψει και κάνα πενηντάρικο στο τέλος του μήνα. Τέτοια πράματα στην Ελλάδα του 2015 δεν υπήρχαν. Αν προσθέσουμε δωρεάν φάρμακα κ γιατρούς, η ζωή είναι πιο άνετη. Ωστόσο κάποιοι φίλοι μας που ήρθαν να δουλέψουν σε εργοστάσια, χωρίς προσόντα κλπ, είτε δουλεύουν ως ενοικιαζόμενοι σε συνθήκες κακές ως άθλιες, είτε, αν θελήσουν να ψάξουν μόνοι τους χωρίς γραφείο ενοικίασης θα πρέπει να βρουν και σπίτι κλπ, το κόστος είναι πάλι το ίδιο αν όχι υψηλότερο, στο πηλίκο. Κι έτσι απομονωνονται, ζουν σαν σε γκέτο αποκλεισμένοι, κανονική γερμανική φάμπρικα δηλαδή των σιξτις. Λίγοι την παλεύουν και μένουν, σου λέει με τέτοιες συνθήκες κάτι μπορεί να βρω και στην Ελλάδα.
        Για το κκβμ, η αλήθεια είναι ότι γενικά δεν βλέπω μαζικές κομματικές εκδηλώσεις, όχι μόνο από κομουνιστές, από κανένα κόμμα. Μόνο κάτι ομιλίες σε κλειστές αίθουσες κλπ. Μπορεί να συναντήσεις καμιά φορά άτομα να μοιράζουν φυλλάδια σε περίοδο εκλογών. Η μόνη “μαζική” κομματική εκδήλωση που είχα δει ήταν πέρσι την πρωτομαγιά που ένα νεοναζιστικό τοπικιστικό κόμμα, το DSSS (που μεταφράζεται σε “Εργατικό Κόμμα Κοινωνικής Δικαιοσύνης”) είχε κάνει συγκέντρωση περίπου 200 ατόμων σε κεντρική πλατεία του Μπρνο υπό τη φύλαξη τεράστιας αστυνομικής δύναμης. Υπήρξε και καλά αντισυγκέντρωση αναρχικών αλλά ήταν μάλλον ανεμομαζώματα, οι περισσότεροι απλά παρακολουθούσαν από περιέργεια.

        • Ο/Η Orestis Komep λέει:

          Ενδιαφέρον. Υπό την έννοια ότι, ενώ ακόμη και στις πλέον προηγμένες καπιταλιστικές χώρες οι συνθήκες διαβίωσης επιδεινώνονται σχετικά, σε χώρα μέσου επιπέδου ανάπτυξης, χωρίς την ύπαρξη καμίας υπολογίσιμης πιθανότητας αντίδρασης, δεν εφαρμόζεται η ανάλογη στρατηγική. Αυτός ήταν και ο πυρήνας της αρχικής μου ερώτησης: ποια η εξήγηση αυτής της εξέλιξης υπό μαρξιστική – λενινιστική οπτική.
          Αναφορικά με την περίπτωση του ΚΚΒΜ, ρώτησα σχετικά με την εξέλιξη της επιρροής αυτού του Κόμματος. Δεν αναμένεται να αποκτήσει επαναστατικά χαρακτηριστικά. Εξαίρεση αποτελεί, ωστόσο, η στρατηγική αντίληψη της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχίας, η οποία προσεγγίζει, εάν δεν ταυτίζεται με αυτήν των ΚΚΕ – ΚΝΕ.
          Στην περίπτωση της Σλοβακίας, και τώρα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχει τη σχετική πλειοψηφία. Δρα και το ΚΚ Σλοβακίας, με πολύ μικρότερη επιρροή βέβαια σε σύγκριση με το ΚΚΒΜ. Είναι, ήδη, σε εκλογική και πολιτική σύμπραξη με την κομμουνιστική πολιτική οργάνωση VZDOR, αποτελώντας μέλος της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας.
          Το ανησυχητικό είναι ότι πρόκειται για κοινωνίες οι οποίες έχουν εκφασισθεί σε τεράστιο βαθμό και μάλιστα, όπως περιγράφεις, κυρίως εξαιτίας των αντιλήψεων των νεότερων ηλικιών, εν αντιθέσει με τις εξελίξεις σε άλλες χώρες. Άρα, η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Θα είχε θεωρητικής φύσης ενδιαφέρον μία ανάλυση επ’ αυτού, λ.χ., ποια τα αίτια του εκφασισμού και του αντικομμουνισμού στην περίπτωση ενός πρώην σοσιαλιστικού κράτους με πολύ ικανοποιητικό επίπεδο παροχών επί Σοσιαλισμού.
          Το εκάστοτε ΚΚ οφείλει να διατηρεί τα επαναστατικά του γνωρίσματα σε όποιες συνθήκες, έστω και παρανομίας. Τα ηγετικά όργανα του ΚΚΒΜ δεν δικαιολογούνται να λαμβάνουν τέτοιου είδους αποφάσεις.
          Ευχαριστώ και πάλι Άλεξ! Να ευχηθώ και καλό επαναπατρισμό!
          *Ενίοτε, στο ”Ριζοσπάστη” γίνονται αναφορές και στη λειτουργία ”Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ στη Τσεχία”.

  • Ο/Η Αλέξανδρος Δελάρζ λέει:

    Α, και όσον αφορά τις δυνατότητες ανάκαμψης του κκβμ. Δεν ξέρω αν η ερώτησή σου κατά βάθος είναι ‘μπορεί το κκβμ να αποκτήσει επαναστατικά χαρακτηριστικά;’ Λόγω συνταγματικών απογορεύσεων υποθέτω, δεν έχω υπόψη μου κάποια δημόσια συζήτηση για το χαραχτήρα του κκβμ, το σαϊτ του κόμματος δεν βοηθάει, υπάρχει και το εμπόδιο της γλώσσας. Αλλά για να μαι ειλικρινής, δεν βλέπω καμιά σοβαρή προοπτική ούτε επαναστατικοποίησης ούτε καν εκλογικής ανάκαμψης. Το κκβμ αντιμετωπιζεται εδώ απ τις νεότερες γενιές κάπως σαν το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα επί δέκα. Και δεν είναι εντελώς ατυχής η παρομοίωση αν σκεφτείς ότι στη γειτονική Σλοβακία που δεν υπάρχει αντίστοιχο κόμμα, το ρόλο αυτό παίζουν οι σοσιαλδημοκρατες που οι νέοι Σλοβάκοι τους θεωρούν ως κομουνιστές με άλλο πρόσωπο (κάτι που δεν είναι λάθος) και περιμένουν κυριολεκτικά πότε θα πεθάνουν οι παππούδες για ν’ απαλλαγούν απ αυτούς (λόγια που άκουσα από σλοβάκους συναδέλφους). Η κίνηση αυτή του κκβμ να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον μεγιστάνα είναι μάλλον κίνηση επιβίωσης παρά κάποιος τακτικός ελιγμός

Κάντε ένα σχόλιο: