“Βαποράκια για ένα πιάτο κεμπάπ” θα γίνουν τα μεταναστόπουλα αν κλείσουν τα δημοτικά στη Σουηδία ισχυρίζονται παιδαγωγοί κι εγκληματολόγοι
Πέρα από τις ανησυχίες για τους εργαζόμενους γονείς και ιδίως το υγειονομικό προσωπικό σε σχέση με την φροντίδα των μικρών παιδιών, μια σειρά “ειδικών” ανακαλύπτουν πιθανή έξαρση της νεανικής παραβατικότητας λόγω κλειστών σχολείων.
Η Σουηδία, που τόσο πολλοί θαυμάζουν και προβάλλουν ως πρότυπο οργάνωσης, ακολουθεί ως ουραγός άλλες ευρωπαϊκές χώρες στη λήψη μέτρων κατά του κορονοϊού, τα οποία πάντως μέχρι στιγμής παραμένουν σχετικά χαλαρά. Μπορεί με κάποια καθυστέρηση να έχουν κλείσει πανεπιστήμια και σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το κλείσιμο των δημοτικών ωστόσο, η δυνατότητα του οποίου ψηφίστηκε στο σουηδικό κοινοβούλιο την Πέμπτη προκαλεί διάφορες αντιδράσεις. Πέρα από τις ανησυχίες για τους εργαζόμενους γονείς και ιδίως το υγειονομικό προσωπικό σε σχέση με την φροντίδα των μικρών παιδιών, μια σειρά “ειδικών” ανακαλύπτουν πιθανή έξαρση της νεανικής παραβατικότητας λόγω κλειστών σχολείων.
Σε άρθρο τους σε γνωστό σουηδικό μέσο, η Cyril Hellman, κοινωνική παιδαγωγός με επίκεντρο στην εγκληματική συμπεριφορά και ο Geir W. Stakset, συνιδρυτής της εταιρείας πρόληψης εγκλημάτων “Μια άλλη σελίδα για τη Σουηδία”, ούτε λίγο ούτε πολύ κρούουν των κώδωνα του κινδύνου από “ευάλωτες” περιοχές θα γίνουν βαποράκια και έμποροι όπλων με αντάλλαγμα ένα πιάτο κεμπάπ με “έξτρα πολλή σάλτσα”.
“Εσείς που είστε τόσο υπέρ του κλεισίματος των σχολείων, μην ξεχνάτε τα παιδιά στις ευάλωτες περιοχές μας. Ένα άδειο, άνεργο στομάχι χωρίς επίβλεψη θα χαρεί να κουβαλά ναρκωτικά ή όπλα με αντάλλαγμα ένα πιάτο κεμπάπ με έξτρα πολλή σάλτσα”.
Χωρίς να αναφέρεται ρητά, είναι σαφές ότι τα περί “κεμπάπ” και “ευάλωτων” περιοχών φωτογραφίζουν ξεκάθαρα τα παιδιά μεταναστών που ως επί το πλείστον μεγαλώνουν σε υποβαθμισμένες περιοχές.
Σε πιο μετριοπαθείς τόνους, αλλά χωρίς να αλλάζει την ουσία της τοποθέτησης, ο εγκληματολόγος και αναλυτής της αστυνομίας Sven Granath, έκανε λόγο για “ρίσκο αυξημένου εγκλήματος” σε ομάδες άστεγων νέων σε μεγάλες ομάδες σε συνδυασμό με λιγότερους ενήλικος στο δρόμο, προσθέτοντας πως αυτό “μπορεί να οδηγήσει σε απροσχεδίαστα εγκλήματα από νέους που βαριούνται”, επισημαίνοντας ωστόσο ότι για πιο βαριά εγκλήματα νέοι στρατολογούνται ανεξάρτητα από το αν είναι ανοιχτά τα σχολεία ή όχι. Διευκρίνιζοντας τι εννοεί ως “απροσχεδίαστα εγκλήματα” ο Granath έκανε λόγο για “ληστείες” και “αυθόρμητη βία”.
Όλες αυτές οι κινδυνολογίες φυσικά δεν βασίζονται σε κάποιο επιστημονικό δεδομένο, μπορούν όμως και ανθούν ακριβώς λόγω του γεγονότος ότι στη χώρα – πρότυπο της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας, το δίχτυ προστασίας για νέους με παραβατική ή δυνάμει παραβατική συμπεριφορά είναι τόσο υποβαθμισμένο, ώστε να δίνει άλλοθι στη δημιουργία ενός ηθικού πανικού με ξενοφοβικές νότες.
Με πληροφορίες από svt.se