Βερολίνο: Ihre Profite, unsere Toten – Το “πάμε κι όπου βγει, δε θα σας βγει…”
Στην διαμαρτυρία τους τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων άφησαν λουλούδια μπροστά στην είσοδο της πρεσβείας, σχημάτισαν τον αριθμό 57, στη μνήμη των θυμάτων με αναμμένα κεριά και φώναξαν συνθήματα, ενώ αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου παρέδωσε ψήφισμα στην προξενική αρχή.
Ανακοίνωση για την κινητοποίηση στην Ελληνική Πρεσβεία για το έγκλημα στα Τέμπη
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου/ Βρανδεμβούργου θα ήθελε να ευχαριστήσει όλα τα μέλη, τις φίλες και τους φίλους του Συλλόγου και κάθε έναν και καθεμιά που παραβρέθηκε στην διαμαρτυρία μας, παρά την δυσκολία της ώρας, της ημέρας και του καιρού, την Τετάρτη 8 Μαρτίου, μπροστά στην Ελληνική πρεσβεία για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους αντιπροσώπους του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ», οι οποίοι παραβρέθηκαν και ανταπέδωσαν την έμπρακτη αλληλεγγύη που έδειξε ο Σύλλογός μας προς τα θύματα του σεισμού στην Τουρκία.
Στην διαμαρτυρία μας αφήσαμε λουλούδια μπροστά στην είσοδο της πρεσβείας, σχηματίσαμε τον αριθμό 57, στη μνήμη των θυμάτων με αναμμένα κεριά και φωνάξαμε συνθήματα, ενώ αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου παρέδωσε ψήφισμα στην προξενική αρχή.
Στην ομιλία που έγινε από τον πρόεδρο του Συλλόγου, Μιχαήλ Συμεωνίδη, εκφράστηκε η αλληλεγγύη των μελών του Συλλόγου με τις οικογένειες των θυμάτων και τους τραυματίες, ανέδειξε τις «διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων αλλά και της ιδιωτικής εταιρίας, που με γνώμονα το κέρδος, δημιούργησαν όλες τις προϋποθέσεις για αυτό το προδιαγεγραμμένο έγκλημα». Τόνισε, επίσης, πως τα «σιδηροδρομικά ατυχήματα και δυστυχήματα δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία, αλλά συμβαίνουν για τους ίδιους λόγους και στη Γερμανία, σε όλη την ΕΕ» και κάλεσε σε «συνέχιση του αγώνα για να μην υπάρξει καμιά συγκάλυψη και να μην ξεχαστεί αυτό που έγινε στα Τέμπη».
Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε Τούρκος εργαζόμενος, μέλος του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ».
Στο τέλος ένας μαθητής απήγγειλε το απόσπασμα «Ποτέ δεν φεύγουν τα νεκρά παιδιά απ’ τα σπίτια τους» από το ποίημα «Σχήμα της απουσίας» του Γιάννη Ρίτσου, ενώ καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Τουρκία τραγούδησαν το «Μοιρολόι» στη μνήμη των θυμάτων.
Κλείνοντας να θυμίσουμε ξανά, ότι ως Σύλλογος απαιτούμε:
‐ να δοθεί εδώ και τώρα όλη η αναγκαία βοήθεια στους τραυματίες και τις οικογένειες τους,
‐ να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των αιτιών αυτής της τραγωδίας και να αποδοθούν ευθύνες.
Δεν αποδεχόμαστε σαν απάντηση το ήταν η κακιά η ώρα ή απλά έγινε ανθρώπινο λάθος.
Να μην συγκαλυφθεί τίποτα!
Με εκτίμηση,
Το Διοικητικό Συμβούλιο