Βίαιη επίθεση ακροδεξιών Ινδουιστών σε βάρος αριστερών φοιτητών στο πανεπιστήμιο του Νέου Δελχί
Μαρτυρίες και βίντεο καταδεικνύουν σύμπραξη του προσωπικού ασφαλείας του πανεπιστημίου με τους δράστες, ενώ η αστυνομία έσπευσε να συλλάβει θύματα της επίθεσης για “βανδαλισμό”.
Με ανοχή, ως και προσυνεννόηση με τις αρχές ασφαλείας του πανεπιστημίου Νεχρού στο Νέο Δελχί φαίνεται πως πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής επίθεσης σε φοιτητές και προσωπικό του ιδρύματος, που είχαν συγκεντρωθεί ενάντια στην αύξηση των διδάκτρων. Περίπου 100 ως 150 μασκοφόροι, οπλισμένοι με σιδερένια και ξύλινα κοντάρια, σφυριά και πέτρες επιτέθηκαν στους στους διαδηλωτές, ενώ εισέβαλαν και κατέστρεψαν κοιτώνες, τρομοκρατώντας τους ενοίκους τους. Περίπου 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν, κάποιοι από αυτούς βαριά. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ενέργεια που σχεδίασε η ακροδεξιά φοιτητική οργάνωση ABVP, που πρόσκεται στο εθνικιστικό ινδουιστικό κόμμα του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.
Η Άισε Γκος, εκπρόσωπος μαρξιστικών φοιτητικών οργανώσεων στο Πανεπιστήμιο Νεχρού, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα πως “Πρόκειται για οργανωμένη επίθεση. Επέλεξαν μεμονωμένα άτομα και τους επιτέθηκαν. Υπάρχει μια σαφής σύνδεση μεταξύ του προσωπικού ασφαλείας του πανεπιστημίου και των επιτιθέμενων. Δεν παρενέβησαν για να σταματήσουν τη βία”. Στα ινδικά μέσα προσπαθούν να παρουσιάσουν το συμβάν ως “σύγκρουση” μεταξύ αντίπαλων φοιτητικών οργανώσεων, ωστόσο τα όσα λέει οι φοιτήτρια επιβεβαιώνονται από τους αυτόπτες μάρτυρες, δημοσιογράφους που ήταν παρόντες και βίντεο που έχουν ανέβει στα ΜΚΔ.
Η επιλεκτική φύση των επιθέσεων φαίνεται από διάφορα παραδείγματα. Ένα εξ αυτών είναι πως έμειναν άθικτα τα πλαστικά λουλούδια στην πόρτα ενός πρώην μέλους της ABVP, ενώ λίγα μέτρα παραδίπλα το δωμάτιο φοιτητή από το Κασμίρ παραβιάστηκε με πυροσβεστήρα και οι εισβολείς το έκαναν άνω-κάτω. Βίντεο που ανέβασε στο τουίτερ μία δημοσιογράφος των Times of India, δείχνουν ξεκάθαρα δείγματα προσυνεννόησης αστυνομικών με επιτιθέμενους.
Η ένταση στα ινδικά πανεπιστήμια έρχεται να προστεθεί στο γενικότερο αναβρασμό που επικρατεί στη χώρα το τελευταίο διάστημα, μετά την πρόθεση της κυβέρνησης να εισαγάγει νόμο περί υπηκοότητας που θεωρείται ότι στρέφεται ευθέως κατά της πολυάριθμης μουσουλμανικής μειονότητας στη χώρα.
Με πληροφορίες από jungewelt.de