Υπέρ δημόσιου συστήματος υγείας και νομιμοποίησης των μεταναστών τάσσονται πάνω από 7 στους 10 Αμερικανούς ψηφοφόρους
Ακόμα περισσότεροι είναι όσοι θεωρούν πως υπάρχει πρόβλημα με το ρατσισμό στη χώρα.
Την ώρα που το εκλογικό θρίλερ για την ανάδειξη του νέου προέδρου συνεχίζεται στην κόψη του ξυραφιού στις ΗΠΑ, ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο για τις πεποιθήσεις των Αμερικανών ψηφοφόρων πέραν από τις κομματικές τους προτιμήσεις σε μια σειρά κομβικά κοινωνικά ζητήματα φέρνει στο φως μετεκλογική ανάλυση που παρουσιάστηκε στο έξιτ πολ του δικτύου Fox.
Σύμφωνα με αυτό, το 72% των Αμερικανών ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ ενός κρατικού συστήματος υγείας, θέση που παρουσιάζεται περίπου ως “κομμουνιστική” από την κυρίαρχη ελίτ των ΗΠΑ, και την οποία αποστρέφονται τόσο ο Τραμπ, όσο και ο Τζο Μπάιντεν. Ένα εντυπωσιακό 78% θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα με το ρατσισμό στις ΗΠΑ, κάτι που δείχνει ότι σαφώς κι ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων του Τραμπ συμμερίζεται αυτή την άποψη, ενώ είναι σαφές ότι και ο “πυροβολήστε τους στο πόδι” αντίπαλός του δεν μπορεί ούτε θέλει να δώσει λύση σε αυτό το φλέγον ζήτημα. Εντυπωσιακό είναι και το 72% όσων ζητούν νομιμοποίηση των μεταναστών στις ΗΠΑ, κόντρα στην ξενοφοβική και ακραία αντιμεταναστευτική ρητορεία και πρακτική του Τραμπ έναντι των μεταναστών, αλλά και τα πεπραγμένα των δημοκρατικών όταν ήταν στην κυβέρνηση με αντιπρόεδρο μάλιστα τον Μπάιντεν, που στον πυρήνα τους δε διαφοροποιούνταν και τόσο στην εχθρική αντιμετώπιση των ξεριζωμένων που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στις ΗΠΑ.
Μεγάλα είναι και τα ποσοστά από 70 ως 72% που ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή και ζητούν ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για άλλη μια φορά τις ανησυχίες των Αμερικανών για ζητήματα περιβάλλοντος δεν μπορούν να καλύψουν ούτε ο ανοιχτά αρνητής της κλιματικής αλλαγής Τραμπ, ούτε ο Μπάιντεν, που απλά χρησιμοποιεί τις ευαισθησίες αυτές προκειμένου να προωθήσει το μοντέλο της “πράσινης οικονομίας”, δηλαδή ουσιαστικά νέες πηγές κερδοφορίας συγκεκριμένης μερίδας καπιταλιστών στις ΗΠΑ.
Αν κάτι αναδεικνύεται από αυτή την έρευνα, όπως σημειώνει και ο Φτωχός Μπ. Κ. από όπου αλιεύσαμε και την είδηση, είναι πως ίσως τελικά δεν είναι τόσο “αμερικανάκια” όσο νομίζουμε. Ίσως το πρόβλημα είναι στους κανόνες που παίζεται το παιχνίδι στο οποίο είμαστε όλοι εγκλωβισμένοι.