Υπέρ της άρσης του εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Κούβας το δημοτικό συμβούλιο του Σικάγο
Με την απόφαση του δημοτικού του συμβουλίου, το Σικάγο γίνεται η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ που τάσσεται υπέρ της άρσης του εμπάργκο.
Πληθαίνουν οι φωνές στις ΗΠΑ που ζητούν τον τερματισμό του εγκληματικού εμπάργκο των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα, το οποίο έχει στοιχίσει κυριολεκτικά ζωές όλες αυτές τις δεκαετίες και γίνεται ακόμα πιο απάνθρωπο εν μέσω πανδημίας.
Με την απόφαση του δημοτικού του συμβουλίου, το Σικάγο γίνεται η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ που τάσσεται υπέρ της άρσης του εμπάργκο, λίγες μέρες αφότου ο επικεφαλής της Οικονομικής Επιτροπής της Γερουσίας Ρον Γουάιντεν εισηγήθηκε νομοσχέδιο προκειμένου να προχωρήσει η άρση του εμπορικού αποκλεισμού.
Επιπλέον, προστίθεται πως “η πόλη του Σικάγο θα μπορούσε να επωφεληθεί σημαντικά από την αποκατάσταση του εμπορίου με τη Δημοκρατία της Κούβας, επιτρέποντας την εξαγωγή βιομηχανικών και αγροτικών προϊόντων στη γειτονική χώρα των 11 εκ. κατοίκων και την εισαγωγή προϊόντων χρήσιμων στο Σικάγο, όπως τα σωτήρια για τη ζωή φάρμακα Herberprot-p και CIMAvax”. Την ίδια στιγμή “επιχειρήσεις και θεσμοί στο Σικάγο έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον να παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες στην Κούβα, την εισαγωγή κουβανικών προϊόντων και τη συνεργασία με κουβανικά ιδρύματα για την ανάπτυξη φαρμακευτικών και ιατρικών συσκευών όπως και της βιοϊατρικής έρευνας και διαδικασιών”.
Είναι φανερό ότι αυτή η απόφαση έχει πρωτίστως οικονομικά κίνητρα, και δύσκολα μπορεί να διαχωριστεί από την διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν για την επιστροφή στην πολιτική καταπολέμησης της σοσιαλιστικής Κούβας μέσω “επίθεσης φιλίας” και αύξησης της οικονομικής επιρροής, ενάντια στην τακτική σκληρών κυρώσεων και αποκλεισμού της κυβέρνησης Τραμπ. Παράλληλα ωστόσο, η ειδική αναφορά στο βιοτεχνολογικό και φαρμακευτικό τομέα του νησιού, αποτελεί μια σαφή αναγνώριση των επιτευγμάτων της χώρας σε αυτούς τους τομείς, που έδειξαν μάλιστα την ιδιαίτερη αποτελεσματικότητά τους εν μέσω πανδημίας. Ψηφίσματα σαν αυτά αποτυπώνουν επίσης τη χρεοκοπία της ρητορικής μίσους της διοίκησης Τραμπ κατά της Κούβας στην κοινή γνώμη της χώρας, έξω από τους γνωστούς θύλακες της κουβανικής μαφίας της Φλόριντα κι άλλων ορκισμένων αντικομμουνιστών. Εξάλλου, ανεξάρτητα από τα απώτερα κίνητρά τους, τέτοιες ενέργειες μπορούν να συμβάλλουν στο να ανοίξει ο δρόμος για τα καθολικά δίκαιο αίτημα να καταργηθεί επιτέλους μετά από 60 δεκαετίες ένα μέτρο ενάντια σε κάθε λογική διεθνούς δικαίου και ανθρωπισμού.
Με πληροφορίες από telesur