Υπό παρακολούθηση ως “ακροαριστεροί” μέλη της Ένωσης Διωχθέντων του ναζιστικού καθεστώτος στη Γερμανία
Ως εξτρεμιστές κατηγοριοποιούνται αντιστασιακοί κατά του χιτλερισμού και απόγονοί τους από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος της Γερμανίας, που αρνείται μάλιστα να δώσει ακριβή στοιχεία στους ενδιαφερόμενους για “λόγους δημόσιου συμφέροντος”.
Την ώρα που η ακροδεξιά συνεχίζει να απλώνει τα δίχτυα της σε σώματα ασφαλείας και κρατικές υπηρεσίες, φαίνεται πως προτεραιότητα της Υπηρεσίας Προστασίας του συντάγματος στη Γερμανία παραμένει η παρακολούθηση αντιφασιστών. Αυτό περιλαμβάνει ακόμα και μέλη της Ένωσης Διωχθέντων του ναζιστικού καθεστώτος – Σύνδεσμος Αντιφασιστών (VVN – Bda), που αποτελείται από επιζήσαντες αντιστασιακούς και τους απογόνους τους.
Αν και κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια, το παράρτημα του συνδέσμου στο κρατίδιο της Έσσης αποφάσισε να δημοσιοποιήσει πρόσφατα την υπόθεση, ζητώντας ξεκάθαρες απαντήσεις από το υπουργείο εσωτερικών του κρατιδίου.
Ο πρόεδρος μάλιστα του τοπικού συνδέσμου, Νόρμπερτ Μπίρκβαλντ, έχει βρεθεί επανειλημμένα στο στόχαστρο των κρατικών αρχών. Το 1976 του είχε εκδιωχθεί από τη δουλειά του ως δάσκαλος, ως μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά κι επειδή συμμετείχε σε αντιπολεμική οργάνωση και διαδηλώσεις κατά της περιβαλλοντικής μόλυνσης από εταιρεία χρωμάτων, στα πλαίσια ενός νόμου του 1972 κατά των «εξτρεμιστών» στο δημόσιο τομέα.
Το 2012, θύματα αυτού του παλιού νόμου συμμετείχαν σε διαδήλωση στη Φρανκφούρτη ενάντια στους φόνους της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU, υπόθεση στην οποία αποκαλύφθηκε πως υπήρχε εμπλοκή μελών της υπηρεσίας προστασίας του συντάγματος. Οι διαδηλωτές συναντήθηκαν κατόπιν στο εργατικό κέντρο, αποφασίζοντας να ρωτήσουν επίσημα αν ακόμα καταγράφονταν τα στοιχεία τους από την Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος. Πράγματι, η Σίλβια Γκίνγκολντ, κόρη αντιστασιακών και τότε πρόεδρος της τοπικής ένωσης διωχθέντων, καταγράφονταν ως «ακροαριστερή». Ο Μπίρκβαλντ αντίθετα έλαβε τη διαβεβαίωση πως δεν τηρούνταν στοιχεία εναντίον του. Ωστόσο, στο φάκελο της Γκίνγκολντ υπήρχε αναφορά στο όνομά του και μια φωτογραφία του από τη διαδήλωση του 2012. Στις επίμονες κατά καιρούς οχλήσεις του προς τη μυστική υπηρεσία, έλαβε τελικά στις 7 Ιούνη του 2018 την απάντηση, πως πράγματι ήταν κατηγοριοποιημένος ως «εξτρεμιστής». Αιτία η εκλογή του στην Ένωση Διωχθέντων από το ναζιστικό καθεστώς. Μάλιστα, στις εύλογες διαμαρτυρίες του Μπίρκβαλντ, η υπηρεσία απάντησε πως το «δικαίωμά του στην πληροφόρηση» για τους τρόπους παρακολούθησης ήταν υποδεέστερο από το «δημόσιο συμφέρον» της τήρησης μυστικότητας των όσων κατέγραψε για εκείνον η υπηρεσία.
Μέχρι στιγμής ο υπουργός εσωτερικών, ο χριστιανοδημοκράτης Πέτερ Μπόιτ, δεν έχει δώσει κάποια απάντηση στα αιτήματα της Ένωσης Διωχθέντων, οι οποίοι έχουν επίσης απευθυνθεί σε όλα τα κόμματα της τοπικής πλην του ακροδεξιού AfD, ζητώντας να μάθουν «ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν από την εκλογή τους στα όργανα της οργάνωσής τους».
Με πληροφορίες από jungewelt.de
Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6
1 Trackback