Είναι ο καπιταλισμός ανόητοι – Ο Θεοδωρικάκος αναγνωρίζει κυνικά πως στον καπιταλισμό δεν ελέγχει κανείς τους επιχειρηματίες
-Μπορείτε να εγγυηθείτε ότι οι αποδοχές των εργαζόμενων θα παραμείνουν οι ίδιες;
-Δεν μπορώ να εγγυηθώ για τη δραστηριότητα κανενός ιδιώτη-επιχειρηματία. Καπιταλισμός υπάρχει στην Ελλάδα. Οι επαγγελματίες – επιχειρηματίες καθορίζουν πώς θα κινηθούν.
Ωμός κυνισμός ή “αφοπλιστική” ειλικρίνεια;
Ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μίλησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open και όταν η κουβέντα πήγε στα εργασιακά, έδωσε το στίγμα της ταξικής πολιτικής που εκφράζει η κυβέρνησή του, ως πολιτικός εκπρόσωπος των επιχειρηματιών.
Ρωτήθηκε για την εργασιακή αβεβαιότητα του κόσμου, που φοβάται ότι θα μείνει απροστάτευτος, θα χάσει τη δουλειά και τις αποδοχές του. Χαρακτήρισε αυτή την περιγραφή μια “αφοριστική γενίκευση”, πρόσθεσε όμως πως στην οικονομία τα δύσκολα είναι μπροστά μας, δηλαδή τους επόμενους μήνες.
Όταν ρωτήθηκε για το πράσινο φως που παίρνουν οι εργοδότες, ώστε να μην επιστρέψουν όλοι οι υπάλληλοι-εργαζόμενοι στη δουλειά που είχαν, συνέχισε τις λεκτικές ντρίπλες, λέγοντας πως η κυβέρνηση έχει συνολικό σχέδιο και το υλοποιεί, συζητά με τους επαγγελματίες στην εστίαση, όπου εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες, και τους δίνει διπλάσιο κοινόχρηστο χώρο, χωρίς επιπρόσθετη φορολογική επιβάρυνση -πόσο πιο καθαρά να μας πει άραγε ποιους στηρίζει;
Και όταν ρωτήθηκε, εξίσου συγκεκριμένα, αν μπορεί να εγγυηθεί πως οι αποδοχές των εργαζόμενων θα παραμείνουν οι ίδιες, άφησε τα προσχήματα και πέρασε στο ψητό.
Δεν μπορώ να εγγυηθώ για τη δραστηριότητα κανενός ιδιώτη επιχειρηματία. Καπιταλισμό έχουμε στην Ελλάδα. Οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες καθορίζουν με ποιον τρόπο θα κινηθούν.
Στη συνέχεια επιχείρησε να μετριάσει την αρχική εντύπωση, λέγοντας πως το κράτος είναι εδώ και διατηρεί ισχυρό το ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά είναι αναπόφευκτη η αύξηση της ανεργίας, εφόσον βρισκόμαστε μπροστά σε ένα υφεσιακό κύμα, που προήλθε εξ ολοκλήρου “από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού”. Για να κλείσει το θέμα, ευλογώντας τα γένια του Μητσοτάκη, με το ρητορικό ερώτημα, που θα ‘μασταν τώρα αν δεν είχε κατεβάσει πρώτος ο Μητσοτάκης τα ρολά της οικονομίας και των δημόσιων χώρων. Αρνήθηκε όμως να απαντήσει επί της ουσίας αν η σταδιακή “επιστροφή στην κανονικότητα” συνεπάγεται και την απελευθέρωση των απολύσεων, μένοντας σε γενικόλογες θέσεις για την κυβέρνηση που “δίνει σκληρή μάχη για τις θέσεις εργασίας”.
Μπορείτε να δείτε εδώ από την αρχή το κομμάτι της συζήτησης για τα εργασιακά και στο βίντεο που ακολουθεί το επίμαχο απόσπασμα με την ατάκα-ομολογία περί καπιταλισμού.
Αν εξαιρέσουμε τις ευλογίες για τον πολιτικό του προϊστάμενο, ο Θεοδωρικάκος είναι σε γενικές γραμμές ειλικρινής. Οι αστικές κυβερνήσεις δεν ελέγχουν στον καπιταλισμό την επιχειρηματική δραστηριότητα και αφήνουν ασύδοτο και ανεξέλεγκτο το κεφάλαιο να κάνει ό,τι μπορεί και κρίνει πως το συμφέρει για να διατηρήσει-αυξήσει τα κέρδη του: από απολύσεις και εκ περιτροπής εργασία, μέχρι μειώσεις μισθών που στη δική τους γλώσσα τις λένε “εργατικό κόστος”. Λέει επίσης ανοιχτά πως θα υπάρξουν απολύσεις και αύξηση της ανεργίας, κάτι που θεωρεί αναπόφευκτο σε καιρό ύφεσης, και παραδέχεται πως η βασική μέριμνα της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τους επιχειρηματίες, για να… διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.
Αφήνει βέβαια αναπάντητα δύο βασικά σημεία.
Πώς προκύπτει ότι η ύφεση οφείλεται εξ ολοκλήρου στον κορονοϊό, εφόσον είχαμε αντίστοιχους οικονομικούς δείκτες πολύ καιρό πριν από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα;
Και εφόσον κάτι ακόμα: εφόσον έχουμε καπιταλισμό και ιδιώτες επιχειρηματίες, γιατί πρέπει να τους ενισχύσει η κυβέρνηση; Αν δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί τις αποδοχές και τις δουλειές των εργαζόμενων, γιατί κάνει τα πάντα για να εγγυηθεί τα κέρδη των καπιταλιστών;
Αλλά ας μην περιμένουμε τόση ειλικρίνεια από τον Υπουργό μιας αστικής κυβέρνησης…