Επέκταση εξαήμερης εργασίας – «Ψηφιακή κάρτα εργασίας» | Τείχος προστασίας ορθώνουν τα συνδικάτα – Να καταργηθεί η απαράδεκτη εγκύκλιος ζητά το ΚΚΕ

Αντιδρώντας στην εξαήμερη εργασία και στην εγκύκλιο του υπουργείου για την εφαρμογή της «ψηφιακής κάρτας» στη βιομηχανία, τα συνδικάτα καταγγέλλουν ότι αυτές έχουν ως μοναδικό σκοπό να μεγαλώσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Τείχος προστασίας από την παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων ορθώνουν τα συνδικάτα, καθώς χτες 1η Ιούλη τέθηκαν σε εφαρμογή δύο ακόμα εργαλεία στην αντεργατική φαρέτρα του κεφαλαίου: Η επέκταση της εξαήμερης εργασίας σε μια σειρά νέους κλάδους και επιχειρήσεις, καθώς και η «ψηφιακή κάρτα εργασίας» σε βιομηχανία και λιανεμπόριο, η οποία με την ερμηνευτική εγκύκλιο επιβεβαιώνεται ότι φτιάχτηκε για να ελαστικοποιήσει κι άλλο τον εργάσιμο χρόνο.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, αύριο Τετάρτη στις 5 μ.μ. συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, κάνοντας καθαρό ότι οι μισθωτοί δεν θα αποδεχτούν το μεγάλωμα του απλήρωτου χρόνου εργασίας και την αύξηση του ωραρίου, ούτε την παραπέρα υπονόμευση του 5ήμερου – 8ωρου.

Οι δύο αυτές πρόσθετες αντεργατικές παρεμβάσεις, με πιο πρόσφατη την εξαήμερη εργασία του νόμου Γεωργιάδη, που ψηφίστηκε το 2023, έρχονται να συμπληρώσουν το αντεργατικό όργιο των τελευταίων ετών, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εκτόξευση της μερικής απασχόλησης (περίπου στο 30%), την ενίσχυση των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης, τη «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου, την πολλαπλή απασχόληση μέχρι και 13 ώρες τη μέρα, την υπερεργασία και υπερωρία, την κατάργηση των σταθερών ρεπό και της κυριακάτικης αργίας κ.ο.κ.

Υπενθυμίζεται ότι η εξαήμερη εργασία με τη νέα διάταξη μπορεί να εφαρμοστεί σε:

— Επιχειρήσεις που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά μπορούν να λειτουργούν Δευτέρα έως και Σάββατο, επί 24 ώρες, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, και στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία. Επίσης προβλέπεται ότι το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις ιδιαίτερα αυξημένου φόρτου εργασίας, χωρίς άλλη διευκρίνιση, κλείνοντας το μάτι στην εργοδοσία να το «τεντώσει», έτσι που η υποτιθέμενη εξαίρεση να γίνει ο κανόνας.

— Επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία. Γι’ αυτήν την περίπτωση δεν διατυπώνεται καμία εξαίρεση, ούτε προσχηματική…

Να αποσυρθεί τώρα!

Αντιδρώντας στην εξαήμερη εργασία και στην εγκύκλιο του υπουργείου για την εφαρμογή της «ψηφιακής κάρτας» στη βιομηχανία, τα συνδικάτα καταγγέλλουν ότι αυτές έχουν ως μοναδικό σκοπό να μεγαλώσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

«Να αποσύρει τώρα η υπουργός Εργασίας Ν. Κεραμέως την απαράδεκτη ερμηνευτική εγκύκλιο του νόμου Χατζηδάκη, που χαρίζει επιπλέον 2 ώρες απλήρωτης δουλειάς στους εργοδότες. Να μην εφαρμοστούν η 6ήμερη και η 7ήμερη εργασία στη Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών. Καλούμε σε εργατικό ξεσηκωμό όλους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα ώστε αυτό το νέο αίσχος να μείνει στα χαρτιά», τονίζει η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Γάλα – Τρόφιμα – Ποτά και καλεί στην κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας.

«Μπροστά και στην υλοποίηση της 6ήμερης εργασίας που προβλέπει ο νόμος Γεωργιάδη, είναι προφανείς η επιδείνωση των όρων δουλειάς και ζωής των εργαζομένων και η ένταση της εκμετάλλευσης από τους κεφαλαιοκράτες. Γι’ αυτό εξάλλου και οι φαρμακοβιομήχανοι μιλούν για εργάσιμη βδομάδα 40 ωρών και 7 ημερών!», τονίζει η Ομοσπονδία Φαρμάκου και προσθέτει ότι «τους ξεκαθαρίζουμε: Δεν θα περάσει! Η οργάνωση και η πάλη των εργατών θα τους εμποδίσει!».

Εβαλαν τους ωρομετρητές …μέσα στα αποδυτήρια

Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρει για μία από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες το επιχειρησιακό Σωματείο της ΦΑΜΑΡ, αφού η επιχείρηση «αξιοποιώντας την εγκύκλιο του υπουργείου, τοποθετεί μέσα από τα αποδυτήρια τα μηχανήματα ωρομέτρησης και βγάζει εκτός 8ώρου την προετοιμασία των εργαζομένων εντατικοποιώντας περαιτέρω την εργασία μας».

Το παράδειγμα που φέρνει το Σωματείο είναι διαφωτιστικό:

«Ενας εργαζόμενος χρειάζεται κατά μέσο όρο 5 λεπτά για την ένδυσή του στα αποδυτήρια και άλλα 5 λεπτά για την απόδυσή του στο τέλος της βάρδιας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρίσκεται στη ΦΑΜΑΡ για 8 ώρες και 10 λεπτά. Αν σε αυτόν τον χρόνο προστεθεί και το διάλειμμα, το οποίο πλέον θα είναι στην ευχέρεια της ΦΑΜΑΡ αν θα το πληρώνει, βάσει νόμου, ο απλήρωτος χρόνος εκτοξεύεται σε 40 λεπτά ημερησίως, 200 λεπτά την εβδομάδα, πάνω από 13 ώρες τον μήνα.

Θέλουν να δουλεύουμε περισσότερο και να πληρωνόμαστε λιγότερο».

Στη Θεσσαλονίκη

Παράσταση διαμαρτυρίας οργανώνουν σωματεία και στη Θεσσαλονίκη, απαιτώντας την απόσυρση της απαράδεκτης εγκυκλίου και να μπει φρένο στην 6ημερη και 7ημερη εργασία. Καλούν την Πέμπτη 4 Ιούλη στις 7 μ.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Τα Σωματεία Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, Χημικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας, Φαρμάκου Κ. Μακεδονίας, Χάρτου – Τύπου Κ. Μακεδονίας, Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης και Εργαζομένων «Σκλαβενίτη» Β. Ελλάδας σε κοινή ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Η “ψηφιακή κάρτα”, που κατά τ’ άλλα ήρθε για να χτυπήσει τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν 10 ώρες και να τους πληρώνουν για 8!

Στο όνομα της “ευέλικτης προσέλευσης”, ο εργαζόμενος μπορεί να χτυπά την κάρτα εργασίας στο διάστημα μέχρι 2 ώρες από την έναρξη της εργασίας, που σημαίνει όποτε θέλει ο εργοδότης, και σίγουρα τη στιγμή που θα γίνεται “αιφνιδιαστικός” έλεγχος από το ΣΕΠΕ.

Αυτό σημαίνει πως η εργοδοσία μπορεί να μεταβάλλει καθημερινά την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου εργασίας σε ένα εύρος 4 ωρών, χωρίς καν να θεωρείται καταχρηστική η συνεχής αλλαγή ωραρίου.

Μπροστά και στην υλοποίηση της 6ήμερης εργασίας που προβλέπει ο νόμος Γεωργιάδη, είναι προφανείς η επιδείνωση των όρων δουλειάς και ζωής των εργαζομένων και η ένταση της εκμετάλλευσης από τους κεφαλαιοκράτες».

Και ξεκαθαρίζουν: «Δεν θα ανεχτούμε την παραπέρα κλεψιά του ιδρώτα των εργαζομένων, της κατάργησης του 8ωρου και σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας με σκοπό να μεγαλώσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων!».

Παράλληλα, το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας – Πέλλας προγραμματίζει βδομάδα δράσης για την ενημέρωση των εργαζομένων του κλάδου γύρω από το νέο έκτρωμα με τις ηλεκτρονικές κάρτες.

Στην Πάτρα

Τις ρυθμίσεις που επεκτείνουν το απλήρωτο κομμάτι της καθημερινής εργασίας και επιμηκύνουν το ωράριο, καθώς και κάθε προσπάθεια υλοποίησης της 6ήμερης εργασίας, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, καλώντας τους εργαζόμενους να αναφέρουν κάθε τέτοια περίπτωση στα σωματεία τους ή και απευθείας στο Εργατικό Κέντρο (τηλ. 2610226300, 6980303333 και 6937896770). Πρόκειται συνολικά για μέτρα δουλειάς για όσο και όποτε θέλει ο εργοδότης, με μισθούς πείνας, τονίζει το Εργατικό Κέντρο και δηλώνει ότι τα συνδικάτα, συνολικά το εργατικό κίνημα, έχουν αποδείξει με τους εμβληματικούς αγώνες τους ότι κάθε αντεργατικός νόμος, όπως και αυτοί που τέθηκαν σε εφαρμογή την 1η Ιούλη, μπορούν να γίνουν κουρελόχαρτο.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να καταργηθεί η απαράδεκτη εγκύκλιος που νομιμοποιεί την απλήρωτη δουλειά

Την κατάργηση της απαράδεκτης εγκυκλίου (37271/21-06-2024) για την εφαρμογή της «ψηφιακής κάρτας» εργασίας, που αφορά την «ευέλικτη προσέλευση» των εργαζομένων, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφεται από τους βουλευτές του Κόμματος Χρήστο Κατσώτη, Νίκο Εξαρχο, Νίκο Καραθανασόπουλο, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργο Μαρίνο, Βασίλη Μεταξά, Γιώργο Λαμπρούλη, Θανάση Παφίλη, Νίκο Παπαναστάση, Λεωνίδα Στολτίδη και Μανώλη Συντυχάκη, έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια του αντεργατικού νόμου 4808/2021 (νόμος Χατζηδάκη), που νομοθέτησε σωρεία αντιδραστικών μέτρων, όπως αυτό της “διευθέτησης” του εργάσιμου χρόνου και της “ψηφιακής κάρτας”, το υπουργείο Εργασίας έφερε την προηγούμενη βδομάδα την ερμηνευτική εγκύκλιο (37271/21-06-2024) η οποία προβλέπει σωρεία εξαιρέσεων, ώστε να νομιμοποιείται η παραβίαση του ωραρίου. Κυρίως γίνεται σαφές ότι η θέσπιση αυτού του εργαλείου γίνεται για να μετράει “ψηφιακά” την ένταση της εκμετάλλευσης και να διευκολύνει την εργοδοσία να επιβάλλει τα ωράρια – λάστιχο.

Μία από τις εξαιρέσεις είναι η δυνατότητα της εργοδοσίας να εφαρμόζει το μέτρο της “ευέλικτης προσέλευσης” του εργαζόμενου, μέχρι και 120 λεπτά. Ετσι ο εργοδότης μπορεί: Πρώτον, να μεταβάλλει καθημερινά την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου εργασίας, χωρίς να θεωρείται καταχρηστική η συνεχής αλλαγή ωραρίου! Δεύτερον, μέσα από το “ευέλικτο ωράριο” να καλύπτει τα ίχνη της υποδηλωμένης εργασίας, η οποία θα είναι ανασφάλιστη και απλήρωτη, τουλάχιστον στον βαθμό που δεν καταγράφεται ως υπερωρία.

Η επόμενη “εξαίρεση” αφορά τον χρόνο προετοιμασίας για την έναρξη και λήξη της εργασίας των βιομηχανικών εργατών, τον οποίο δεν θεωρεί χρόνο εργασίας και ο οποίος μπορεί να φτάνει τουλάχιστον τη μία επιπλέον ώρα τη μέρα. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΣΕΒ είχε διατυπώσει σχετικό αίτημα στο υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο έσπευσε να ικανοποιήσει τους βιομηχάνους.

Η τρίτη “εξαίρεση” αφορά τους εργαζόμενους που θεωρούνται “διευθυντικά στελέχη” και οι οποίοι “εξαιρούνται από την υποχρέωση σήμανσης της ψηφιακής κάρτας”. Εδώ το “κόλπο” βρίσκεται στην αλλαγή προϋποθέσεων για να χαρακτηριστεί ένας εργαζόμενος διευθυντικό στέλεχος, η οποία έγινε με μια άθλια Υπουργική Απόφαση μετά την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη.

Η επόμενη “εξαίρεση” είναι ένα ακόμα δωράκι στους εργοδότες και συγκεκριμένα η πρόβλεψη ότι υπάρχει η περίπτωση να μη χτυπηθεί η κάρτα από “αμέλεια” του εργαζόμενου! Σε αυτήν την περίπτωση, λοιπόν, για “μέχρι 3 μονά χτυπήματα τον μήνα ανά εργαζόμενο” δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο, παρά θα γίνεται σύσταση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα υπουργός τι μέτρα πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να αποσυρθεί η απαράδεκτη εγκύκλιος (37271/21-06-2024) άμεσα».

Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: