17 κρίσιμα ερωτήματα – Οι απολυμένοι της ΛΑΡΚΟ απαιτούν απαντήσεις και συνάντηση με κυβέρνηση-ειδικό εκκαθαριστή – Επιστολή του Σωματείου στους υπεύθυνους για το έγκλημα που συνεχίζεται

Μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων και της επιχείρησης θέτει το Σωματείο της ΛΑΡΚΟ, με επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τα εμπλεκόμενα υπουργεία και την ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ. Οι απολυμένοι απαιτούν άμεσα να υπάρξει κοινή συνάντηση και καλούν τους υπεύθυνους να απαντήσουν…

Μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων και της επιχείρησης θέτει το Σωματείο της ΛΑΡΚΟ, με επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τα εμπλεκόμενα υπουργεία και την ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ. Οι απολυμένοι απαιτούν άμεσα να υπάρξει κοινή συνάντηση και καλούν τους υπεύθυνους να απαντήσουν στα παρακάτω ερωτήματα:

«1. Μέχρι τις 15/7 είχα χρεωμένα εργαλεία, υλικά, ανταλλακτικά και μηχανήματα αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Κατά την απόλυσή μου δεν έγινε απογραφή και παράδοση. Από την πώληση ή την εκποίηση αυτής της περιουσίας έχω απαιτήσεις που θα αναρτηθούν στη λίστα πιστωτών, όπως έχουν δεκάδες πιστωτές, μεταξύ αυτών και το Δημόσιο. Πώς είναι δυνατόν αυτή η περιουσία να ξεχρεωθεί από πάνω μου και να διασφαλιστεί, εάν δεν γίνει επαναπρόσληψη, απογραφή, καταγραφή, παράδοση και παραλαβή;

2. Σε περίπτωση βιομηχανικού συμβάντος πόσα ασθενοφόρα έχετε διαθέσιμα στα ιατρεία της ΛΑΡΚΟ; Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε Λάρυμνα και Νέο Κόκκινο καλύπτει όλες τις βάρδιες;

3. Ποιο είναι το σχέδιο πυρασφάλειας όλο το 24ωρο;

4. Με πόσους και ποιους θα επέμβετε στα εξειδικευμένα τμήματα της ΛΑΡΚΟ σε ένα τέτοιο συμβάν;

5. Ποιος είναι ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, Εθνικής Αμυνας;

6. Ποιος είναι υπεύθυνος λιμένος;

7. Ποιο είναι το συνολικό οργανόγραμμα και καθηκοντολόγια εργαζομένων αυτή τη στιγμή;

8. Ποιος εξασφαλίζει την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση στους οικισμούς;

9. Γιατί ο ειδικός διαχειριστής δεν παρουσιάζει το σχέδιο στο Σωματείο;

10. Γιατί η Επιθεώρηση Μεταλλείων Νότιας Ελλάδας δεν παρεμβαίνει, δεν απαντά στο Σωματείο;

11. Πώς θα πάρω ταμείο ανεργίας και θα ενταχθώ στο πρόγραμμα απασχόλησης, εφόσον για να συμπληρώσω το εισόδημα μέχρι σήμερα, έκανα νόμιμα και παράλληλα την εργασία του αγρότη, του ηλεκτρολόγου, του οικοδόμου, του μηχανικού αυτοκινήτων, του υδραυλικού, του κομμωτή κ.ά. και για αυτό τον λόγο με πετά έξω το πρόγραμμα;

12. Πότε θα ενταχθώ στα προγράμματα απασχόλησης;

13. Μέχρι τότε πώς θα πληρώσω το δάνειο, τον ΕΝΦΙΑ, το ρεύμα, το καύσιμο, τη θέρμανση, το φροντιστήριο, το ενοίκιο, το ενοίκιο στον φοιτητή, το σούπερ μάρκετ, τον γιατρό, τα φάρμακα κ.λπ.;

14. Πότε θα με ξοφλήσει η ΛΑΡΚΟ και πώς είναι δυνατόν να συμβεί αυτό, αφού τα παρουσιολόγια εγκλωβίστηκαν στα τμήματα, αφού το διοικητικό προσωπικό είναι απολυμένο;

15. Ποιος θα μου δώσει το προσωπικό φάκελο εργασίας, τον ιατρικό, βεβαίωση προϋπηρεσίας, αφού το προσωπικό που τα κρατούσε και μπορεί να τα πιστοποιήσει είναι απολυμένο;

16. Πώς θα παραλάβω από τη ΛΑΡΚΟ το ψυγείο, το κλιματιστικό, τη θερμάστρα, προσωπικά αντικείμενα αξίας, που είχα φέρει με δικά μου έξοδα και ποιος θα τα ξεχρεώσει, αφού το προσωπικό που είχε αρχειοθετήσει ό,τι ήταν δικό μου, είναι απολυμένο;

17. Ποιο υπουργείο και ποια υπηρεσία πρέπει να παρέμβει απέναντι σε αυτό το έγκλημα;».

Υπάρχει λύση, να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα οι υπεύθυνοι

Στη συνέχεια της επιστολής το Σωματείο επισημαίνει ότι «από τις 15/7 έως και σήμερα μετράμε σοβαρά περιστατικά. Κάποια από αυτά είναι:

Η κρίσιμη κατάσταση συναδέλφου σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η μεταφορά του οποίου καθυστέρησε 4 ώρες γιατί η ειδική διαχείριση απέλυσε τους οδηγούς ασθενοφόρου της ΛΑΡΚΟ.

Η αναγκαστική μεταφορά με ΙΧ σε άλλο σοβαρό συμβάν.

Η διακοπή υδροδότησης στον οικισμό του εργοστασίου το Σάββατο 28/7 και η οριακή κατάσταση για την υδροδότηση του χωριού της Λάρυμνας.

Η έλλειψη συνολικού και επαρκούς σχεδίου ασφάλειας αποφυγής βιομηχανικού συμβάντος και η άρνηση της ειδικής διαχείρισης να συζητήσει με το Σωματείο, όπως ορίζει ο νόμος.

Η λύση για να σταματήσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ, για να μην πάρει ανυπολόγιστες και τραγικές εκτάσεις, είναι μία και δεν κοστίζει τίποτα στον κρατικό προϋπολογισμό:

Με τα χρήματα που έχει η ΛΑΡΚΟ στα ταμεία της από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων, επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην εταιρεία ανάθεσης έργου μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός μεταβιβάζοντας τη ΛΑΡΚΟ στον νέο ιδιοκτήτη. Δεν το απαγορεύει η τελευταία νομοθετική ρύθμιση, δεν θα ανήκουμε πλέον στη ΛΑΡΚΟ, άρα δεν υπάρχει κίνδυνος να ανοίξουν απαιτήσεις απέναντι στον νέο ιδιοκτήτη.

Αλλωστε, το ανάλογο συνέβη με τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπου για μεγάλο χρονικό διάστημα και μέχρι την εκδίκαση στον νέο ιδιοκτήτη, απασχολήθηκαν στο Πολεμικό Ναυτικό.

Μέσα στο χρονικό διάστημα που δίνει αυτή η λύση, με ουσιαστικό διάλογο να επιλυθούν όλα τα παραπάνω προβλήματα, για να ελαττωθούν στο μέγιστο δυνατό οι επιπτώσεις στις οικογένειες των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ και στις τοπικές κοινωνίες μεγάλων περιοχών σε 6 νομούς. Βάση μιας τέτοιας συζήτησης είναι τόσο το υπόμνημα που έχουν λάβει τα αρμόδια υπουργεία, όσο και τα δεκάδες καλέσματα που έχει λάβει η ειδική διαχείριση.

Αυτήν τη στιγμή στη ΛΑΡΚΟ διαπράττεται ένα έγκλημα σε όλα τα επίπεδα, η κυβέρνηση μας λέει ότι “υπεύθυνος είναι ο ειδικός διαχειριστής” και ο ειδικός διαχειριστής μάς λέει ότι εκτελεί “εντολές της κυβέρνησης”. Είμαστε σίγουροι ότι ισχύει το δεύτερο.

Καλούμε την κυβέρνηση, με μία εντολή και χωρίς κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό, να λύσει το πρόβλημα. Καλούμε την ειδική διαχείριση να αναλάβει τις ευθύνες της και να παρουσιάσει στο Σωματείο το σχέδιο ασφαλείας των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ, των ιατρείων και των οικισμών. Σας καλούμε άμεσα να υπάρξει κοινή συνάντηση για όλα τα παραπάνω προβλήματα».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: