2024: Μια χρονιά γεμάτη ελπιδοφόρους αγώνες – Παρακαταθήκη για τις μάχες του 2025

Καλωσορίζουμε το 2025 με πολύτιμη παρακαταθήκη την πλούσια αυτή δράση του εργατικού – λαϊκού κινήματος, με ισχυρή την αγωνιστική αισιοδοξία ότι η πάλη θα φουντώσει κι άλλο για όσα έχουν σήμερα ανάγκη ο λαός και τα παιδιά του.

Μια χρονιά γεμάτη ελπιδοφόρους αγώνες ήταν το 2024. Αγώνες που ανέδειξαν τις νέες δυνατότητες για τα βήματα ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, για την ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, της σύγκρουσης με την πολιτική του κέρδους, της εκμετάλλευσης και της εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Σημαντικό ήταν το στοιχείο της ανάπτυξης της κοινής πάλης και του αγωνιστικού συντονισμού ανάμεσα σε εκατοντάδες συνδικάτα σε όλη τη χώρα, κάτι που αποτυπώθηκε στη μεγάλη πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ, στα απεργιακά μέτωπα, αλλά και στην αλλαγή συσχετισμών σε μια σειρά μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Κάθε μήνας και πολλές εστίες πάλης, με μεγάλες και μικρές ταξικές αναμετρήσεις και με χιλιάδες εργαζόμενους να «ακουμπούν» στα σωματεία τους, να ενώνουν τις φωνές τους σημαδεύοντας τον πραγματικό ένοχο.

Καλωσορίζουμε το 2025 με πολύτιμη παρακαταθήκη την πλούσια αυτή δράση του εργατικού – λαϊκού κινήματος, με ισχυρή την αγωνιστική αισιοδοξία ότι η πάλη θα φουντώσει κι άλλο για όσα έχουν σήμερα ανάγκη ο λαός και τα παιδιά του.

Καλούς αγώνες, λοιπόν, με το κεφάλι ψηλά, για να ανασάνει ο λαός, για να μαζέψει δυνάμεις να οργανώσει την αντεπίθεσή του.

 

Γενάρης

7 Γενάρη: «Καμία αύξηση στα διόδια! Κατάργησή τους εδώ και τώρα». Το δίκαιο αυτό λαϊκό αίτημα, που επιβεβαιώνεται ξανά αυτές τις μέρες, με τις νέες ανατιμήσεις, ανέδειξαν εργατικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ με ταυτόχρονες κινητοποιήσεις στους σταθμούς διοδίων σε Αφίδνες και Ελευσίνα, ενάντια στις αυξήσεις που επιβλήθηκαν στις αρχές του περασμένου έτους.

19 Γενάρη: Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία εταιρείας που διαφήμιζε σε εργοδότες ότι μπορεί να τους εξασφαλίσει μετανάστες εργάτες σε …τιμή ευκαιρίας απάντησαν το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων και άλλοι φορείς στην προσπάθεια να στηθεί ένα σύγχρονο «σκλαβοπάζαρο».

24 Γενάρη: Στη μάχη για την επιβίωση βγήκαν αγρότες και κτηνοτρόφοι, με το στήσιμο μπλόκων σε όλη τη χώρα. «Καρδιά» των κινητοποιήσεων η Θεσσαλία, με εκατοντάδες τρακτέρ στον κόμβο του Πλατύκαμπου στη Λάρισα και στην Εθνική Οδό Ε65 στην Καρδίτσα, όπου έγινε και απρόκλητη επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής.

27 Γενάρη: Να σταματήσει κάθε εμπλοκή και συμμετοχή της Ελλάδας στο σφαγείο του Παλαιστινιακού λαού, διαδήλωσαν εργαζόμενοι και νεολαία στην Αθήνα μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ και άλλων φορέων. Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στο Πάρκο Ελευθερίας και συνεχίστηκε με πορεία στην ισραηλινή πρεσβεία. «Να κλείσουνε οι βάσεις και τα στρατηγεία, καμιά συμμετοχή στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία», φώναξαν οι διαδηλωτές, κρατώντας στην κεφαλή της πορείας μεγάλες παλαιστινιακές σημαίες. «Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά», ήταν το μήνυμα που έστειλαν.

31 Γενάρη: Με πανοικοδομική απεργιακή κινητοποίηση και συγκεντρώσεις σε μια σειρά πόλεις, η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα Οικοδόμων βγήκαν στον δρόμο και απαίτησαν να κηρυχθεί υποχρεωτική η κλαδική ΣΣΕ, να υπογραφούν νέες Συμβάσεις με αυξήσεις στα μεροκάματα, να σταματήσει η «κλοπή» της ασφάλισης και των ενσήμων τους, να ληφθούν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στα εργοτάξια. Η απεργία σημείωσε τεράστια ποσοστά συμμετοχής, τα μεγάλα εργοτάξια «νέκρωσαν», ενώ στην Αθήνα η κινητοποίηση κατέληξε στο υπουργείο Εργασίας.

 

Φλεβάρης

8 Φλεβάρη: Ενα μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο, με πανεκπαιδευτική συμμετοχή, πλημμύρισε το κέντρο της Αθήνας, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα: Το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων να μην κατατεθεί! Η πλειοψηφία των φοιτητών, η πλειοψηφία της εκπαιδευτικής κοινότητας έχει ήδη απορρίψει το νομοσχέδιο και συνεχίζει τον αγώνα με την ίδια και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

20 Φλεβάρη: Στο Σύνταγμα διαδηλώνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι με τα τρακτέρ από όλη τη χώρα, που ήδη μετρούν έναν μήνα αγωνιστικών κινητοποιήσεων στα μπλόκα. Στην Αθήνα οργανώνουν ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο, με τους εργαζόμενους και δεκάδες σωματεία, τους φοιτητές και άλλους φορείς να τους υποδέχονται αγωνιστικά και να ενώνονται μαζί τους σε μια διαδήλωση υποστήριξης και κοινού αγώνα.

28 Φλεβάρη: «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»: Το σύνθημα αντήχησε στην απεργία και τις μαζικές συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν σε 76 πόλεις όλης της χώρας, από χιλιάδες απεργούς εργάτες, από αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, μαθητές και φοιτητές. Στην απεργία σημειώνεται ρεκόρ απεργιακών αποφάσεων, καθώς την απεργοσπαστική στάση της ΓΣΕΕ «σπάνε» 37 Εργατικά Κέντρα, 22 Ομοσπονδίες και εκατοντάδες συνδικάτα!

Ολοι μαζί καταδίκασαν την εγκληματική πολιτική του κέρδους, την προσπάθεια «κουκουλώματος» του εγκλήματος στα Τέμπη, τιμώντας έτσι τη μνήμη των 57 νεκρών αλλά και των εκατοντάδων νεκρών εργατών στους χώρους δουλειάς. Η μάχη δόθηκε από εκατοντάδες σωματεία σε όλη τη χώρα, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους μεγάλους αγώνες για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων και αυξήσεις στους μισθούς, κόντρα στην ακρίβεια και στην εκτόξευση του κόστους ζωής, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

 

Μάρτης

8 Μάρτη: «Το νομοσχέδιο απορρίπτεται»: Την πολιτική εμπορευματοποίησης της Παιδείας καταδίκασαν 200 φοιτητικοί σύλλογοι, μαζί με μαθητές, σωματεία και φορείς, με πανελλαδικό συλλαλητήριο που κατέκλυσε το κέντρο της Αθήνας, την ώρα που στη Βουλή συζητιόταν το νομοσχέδιο – έκτρωμα για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

— Κινητοποίηση στο υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας με αφορμή την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, θέτοντας στο προσκήνιο το σύνολο των διεκδικήσεών της. Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε επίσης στη Θεσσαλονίκη, στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ, από Συλλόγους και Ομάδες Γυναικών, μαζί με τα εργατικά σωματεία της πόλης.

10 Μάρτη: Με δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, οι βιοπαλαιστές αγρότες συγκεντρώθηκαν στο μνημείο του Κιλελέρ για να τιμήσουν την 114η επέτειο από την εξέγερση των κολίγων της Θεσσαλίας. Επιπλέον, η συγκέντρωση διατράνωσε την απαίτηση των αγροτών να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και να υπάρξουν χρονοδιαγράμματα αποκατάστασης και θωράκισης της Θεσσαλίας από τις πλημμύρες.

13 Μάρτη: «Enough is enough» ήταν το απεργιακό μήνυμα που έστειλαν στην εργοδοσία οι εργαζόμενοι διαφορετικών εθνικοτήτων στα τηλεφωνικά κέντρα της «Teleperformance» και της «Webhelp», εταιρειών – κολοσσών του κλάδου. Μετά και τη συγκρότηση δύο επιχειρησιακών σωματείων, μάλιστα, οι απεργοί στάθηκαν ακόμα πιο αποφασισμένοι και πεισμωμένοι, ξεπερνώντας τις απειλές και τους εκβιασμούς που κλιμακώνει η εργοδοσία.

14 Μάρτη: Ξεκινούν τα επί πληρωμή χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, ένα ακόμα βήμα έντασης της επιχειρηματικής δράσης. Οι αντιδράσεις φουντώνουν: Με μία από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις που έχει οργανώσει, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» χάλασε την κυβερνητική φιέστα που είχε στηθεί για τη λειτουργία των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων. Η αγωνιστική δραστηριότητα στα δημόσια νοσοκομεία συνεχίστηκε τις επόμενες μέρες.

20 Μάρτη: Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν Ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια κλαδικά συνδικάτα της Αττικής, απαντώντας στον εμπαιγμό της κυβέρνησης, που ετοιμαζόταν να ανακοινώσει «αυξήσεις» – ψίχουλα στον κατώτατο μισθό. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, προβάλλοντας τις διεκδικήσεις τους για ουσιαστικές αυξήσεις, Συλλογικές Συμβάσεις στα χέρια των εργαζομένων, κατώτατο μισθό 900 ευρώ.

28 Μάρτη: «Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ να μη συνεχιστεί, αυτοί είναι με τα κέρδη κι εμείς με τη ζωή». Την απαίτηση να μείνει η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης, που την οδηγεί στο κλείσιμο και έτσι καταδικάζει σε μαρασμό ολόκληρους νομούς, διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας εργαζόμενοι και Σωματεία της ΛΑΡΚΟ, συνδικάτα και φορείς της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας. «Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ δεν θα περάσει!», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε η μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, η οποία αποτέλεσε σταθμό στις κινητοποιήσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη στη Λάρυμνα και σε άλλες περιοχές μπροστά στη λήξη των συμβάσεων των εργαζομένων.

 

Απρίλης

1 Απρίλη: Σε απεργία κατέβηκαν οι εργαζόμενοι στη Ζώνη του Περάματος, καταγγέλλοντας το εργοδοτικό έγκλημα που κόστισε τη ζωή σε έναν συνάδελφό τους ενώ δούλευε μέσω εργολαβίας στα Ναυπηγεία Χαλκίδας.

2 Απρίλη: Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αγίων Αναργύρων, μετά από καλέσματα που απηύθυναν Σύλλογοι Γυναικών με αφορμή τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής από τον πρώην σύντροφό της, λίγα μόλις μέτρα από το Αστυνομικό Τμήμα, όπου είχε ζητήσει προστασία, για να λάβει την απάντηση ότι «το περιπολικό δεν είναι ταξί»…

8 Απρίλη: «Τιμή δεν μπαίνει στη ζωή! Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα», ξεκαθάρισαν οι υγειονομικοί στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, με σειρά κινητοποιήσεων που οργάνωσαν με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Υγείας.

17 Απρίλη: Με 24ωρη απεργία και μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, δεκάδες χιλιάδες απεργοί στον ιδιωτικό αλλά και στον δημόσιο τομέα, κόντρα στην απεργοσπαστική απόφαση της ΑΔΕΔΥ, παρέλυσαν τη χώρα, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και καταγγέλλοντας την εμπλοκή της χώρας στο πολεμικό σφαγείο. Στη Λάρυμνα οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ έκαναν την απεργία σταθμό στη μάχη για τη δουλειά τους, τη ζωή τους, τις οικογένειές τους, για ΛΑΡΚΟ ανοιχτή με διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

21 Απρίλη: Ηχηρό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής που οδηγεί σε βαθύτερη πολεμική εμπλοκή έστειλαν χιλιάδες λαού από τις διαδηλώσεις για την ημέρα πανελλαδικής αντιιμπεριαλιστικής δράσης που οργάνωσαν η ΕΕΔΥΕ, σωματεία και φορείς. Στην Αθήνα η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης τερμάτισε έξω από το υπουργείο Αμυνας, όπου έγινε μεγάλη συγκέντρωση. Στη Λάρισα έγινε κινητοποίηση στην πύλη της 1ης Στρατιάς, όπου εδρεύει το επιχειρησιακό κέντρο της στρατιωτικής αποστολής στην Ερυθρά Θάλασσα. Στην Αχαΐα εργαζόμενοι και νεολαία διαδήλωσαν στο αεροδρόμιο του Αραξου, οι φορείς της Βορειοδυτικής Ελλάδας συγκεντρώθηκαν έξω από τη ΝΑΤΟική βάση του Ακτίου, ενώ κινητοποίηση έγινε και έξω από το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας από φορείς της Ηλείας.

23 Απρίλη: Το ΠΑΜΕ και εκπρόσωποι εκατοντάδων συνδικάτων ταξιδεύουν στο Βελιγράδι, για τα 25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς. Στη θλιβερή αυτή επέτειο το ταξικό εργατικό κίνημα της χώρας μας μεταφέρει μήνυμα αλληλεγγύης στον σερβικό λαό, αλλά και μάχης ενάντια στη βαθιά εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή κ.α.

 

Μάης

1 Μάη: Με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων σε απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα τιμήθηκε η Πρωτομαγιά, μέρα – σύμβολο των αγώνων της εργατικής τάξης σε όλο τον κόσμο. «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας! Απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων μόνη ελπίδα είναι η πάλη των λαών», τόνισαν τα συνδικάτα, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις.

13 Μάη: Ολονύκτιες διαμαρτυρίες σε Προπύλαια και Λευκό Πύργο οργάνωσαν Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, ενάντια στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, ενώνοντας τις φωνές τους με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες από όλο τον κόσμο. «Το αίμα των παιδιών κηλίδα που δεν σβήνει, ποτίζει το χώμα σε Ράφα – Παλαιστίνη», κατήγγειλαν απαιτώντας να σταματήσει η γενοκτονία.

21 Μάη: Τους πραγματικούς ενόχους για το ναυάγιο του σαπιοκάραβου στα ανοιχτά της Πύλου, στις 14/6/2023, που κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες μετανάστες, κατήγγειλαν σωματεία και φορείς της Μεσσηνίας.

30 Μάη: Σε απεργία με καθολική συμμετοχή και συγκεντρώσεις στην πύλη του Μεταλλείου Ολυμπιάδας και στην πύλη του εργοστασίου Εμπλουτισμού κατέβηκαν οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής κόντρα στην εργοδοσία της «Ελληνικός Χρυσός» και τα σχέδιά της για 12ωρη εργασία και κατάργηση των αργιών.

 

Ιούνης

12 Ιούνη: 18 μέρες απεργιακών κινητοποιήσεων συμπλήρωσαν οι εργατοτεχνίτες της εταιρείας «ΑΒΑΞ» στα εργοτάξια κατασκευής της γραμμής 4 του Μετρό στην Αθήνα, παλεύοντας για αυξήσεις μισθών και ανθρώπινα ωράρια. Η πολυήμερη απεργία έχτισε μια πολύτιμη ενότητα, καθώς εργατοτεχνίτες, μηχανοτεχνίτες, χειριστές μηχανημάτων και μηχανικοί βρέθηκαν σε κοινό βηματισμό.

14 Ιούνη: Συναγερμό σήμανε η Ενωση Εργαζομένων στις Προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), καλώντας τους λιμενεργάτες και όλο τον λαό του Πειραιά σε κινητοποίηση, προκειμένου να εμποδιστεί πλοίο που μετέφερε πολεμικό υλικό με τελικό προορισμό το Ισραήλ να ξεφορτώσει. «Δεν θα συμμετάσχουμε στη σφαγή αθώων ανθρώπων για τα κέρδη των λίγων» διαμηνύει το σωματείο. Κάτω από την άμεση αντίδραση των λιμενεργατών, το πλοίο με το φορτίο του θανάτου άλλαξε κατεύθυνση…

20 Ιούνη: Με ολοήμερη διαδήλωση στην Αθήνα, έξω από τη Βουλή, οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ, έχοντας στο πλευρό τους εκατοντάδες συνδικάτα και φορείς, χιλιάδες εργαζόμενους και νεολαίους από την Αττική, τη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια, αντέδρασαν στην κατάπτυστη τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση έβαλε λουκέτο στην επιχείρηση και πέταξε τους ίδιους στην ανεργία. «Δεν υποχωρούμε, θέλουμε δουλειά, καμίνια – μηχανές να ανάψουνε ξανά», το σύνθημα στο οποίο ένωσαν τις φωνές τους.

 

Ιούλης

3 Ιούλη: Ομοσπονδίες στη Βιομηχανία και εργατικά συνδικάτα προχώρησαν σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας να αποσυρθεί η απαράδεκτη ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου για την «ψηφιακή κάρτα εργασίας» και να σταματήσει κάθε προσπάθεια υλοποίησης της 6ήμερης εργασίας ενώ παράλληλα πρόβαλαν το αίτημα για 7ωρο – 5ήμερο.4 Ιούλη: Μέτρα αντιπυρικής προστασίας και αποζημιώσεις στο 100% στους πληγέντες απαίτησαν μαζικοί φορείς και σωματεία της Αττικής, με κινητοποίησή τους στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μετά από πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής.

10 Ιούλη: Σωματεία και μαζικοί φορείς οργανώνουν μεγάλη συγκέντρωση στην Ελευσίνα για να μην περάσει η έξωση οικογένειας που μέλος της είναι και η Διονυσία, ΑμεΑ και διακεκριμένη πρωταθλήτρια με μετάλλια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με τα χρώματα της Εθνικής ομάδας.

16 Ιούλη: Πανελλαδική απεργία και συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι σε μονάδες Ψυχικής Υγείας, Πρόληψης και Απεξάρτησης, δηλώνοντας ότι το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης «θα μείνει στα χαρτιά».

17 Ιούλη: Εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και οι οικογένειές τους, οι βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, σύσσωμος ο λαός της Λοκρίδας, δίνουν νέα πνοή στον αγώνα που έδιναν για τεσσεράμισι χρόνια μέχρι εκείνη τη στιγμή, βάζοντας φραγμούς στα σχέδια της κυβέρνησης. Στο πλάι τους βρέθηκαν για άλλη μια φορά συνδικάτα και εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από την Αττική, τα Γιάννενα, τη Βοιωτία, την Πάτρα, τη Φθιώτιδα, την Εύβοια, τη Χαλκιδική κ.α. Επίσης, πλήθος φοιτητικών, εμπορικών και αγροτικών συλλόγων και δημοτικές αρχές, ενώ διακριτή ήταν η παρουσία πολυμελούς αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπα. Την απεργιακή συγκέντρωση μπροστά από το εργοστάσιο ακολούθησαν κινητοποίηση και αποκλεισμός της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

25 Ιούλη: Με απεργία, πορεία και συγκέντρωση στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας απάντησαν τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» που είχε γίνει μία μέρα πριν με θύμα 63χρονο, συνταξιούχο και εργαζόμενο ταυτόχρονα, μέλος εργολαβικού συνεργείου που εκτελούσε εργασίες στα Ναυπηγεία του Κόρου στη Σαλαμίνα.

29 Ιούλη: Πανυγειονομική απεργία και συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, με αίτημα να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» που ιδιωτικοποιεί πλήρως τον ευαίσθητο τομέα της Ψυχικής Υγείας, της Πρόληψης και της Απεξάρτησης.

Τέλη Ιούλη – αρχές Αυγούστου: Κινητοποιήσεις αγροτών σε Καρδίτσα, Μαγνησία και Λάρισα, ενάντια στις αποζημιώσεις – κοροϊδία για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες του «Ντάνιελ» τον Σεπτέμβρη του 2023.

 

Αύγουστος

7 Αυγούστου: Με μια μαζική Γενική Συνέλευση στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση απάντησαν στην κυβέρνηση που αφού τους πέταξε στην ανεργία, στη συνέχεια τους πλάσαρε προγράμματα απασχόλησης. Στη συνέλευση διατυπώθηκαν τα αιτήματα όπως μέτρα στήριξης των απολυμένων κ.ά. και αποφασίστηκε ότι αν δεν ικανοποιηθούν θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις.

13 Αυγούστου: Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ναυτιλίας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, σωματείων και άλλων μαζικών φορέων, απαιτώντας να μην πραγματοποιηθούν ο ελλιμενισμός και ο ανεφοδιασμός των δύο πλοίων που ανήκουν σε αμερικανική ναυτιλιακή εταιρεία και συμμετέχουν στο μακελειό του Παλαιστινιακού λαού εφοδιάζοντας με καύσιμα τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη.

Τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτέμβρη: Οργανώνονται κινητοποιήσεις σε νησιά, Σάμο, Ικαρία, Λήμνο, Ρόδο κ.ά., απαιτώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα απέναντι στην αφόρητη κατάσταση που επικρατεί στις δομές Υγείας.

 

Σεπτέμβρης

7 Σεπτέμβρη: Μαζικό συλλαλητήριο στα εγκαίνια της ΔΕΘ από τα εργατικά συνδικάτα, με χιλιάδες εργαζόμενους και νεολαίους από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές. Στην κινητοποίηση συναντήθηκαν εστίες αγώνα από όλη τη χώρα, όπως οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ, οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής, οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί της «Βαρβαρέσος» κ.ά.

26 Σεπτέμβρη: 24ωρη απεργία των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο με ζήτημα αιχμής την ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στον Σταθμό Λαρίσης, όπου απεργοί άνοιξαν πανό που υπενθύμισε το σύνθημα των μεγάλων κινητοποιήσεων που οργανώθηκαν μετά το έγκλημα στα Τέμπη: «Οι νεκροί μας, τα κέρδη τους. Η οργή μας να τσακίσει την πολιτική που μετρά τη ζωή μας ως κόστος».

28 Σεπτέμβρη: Στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας διαδήλωσαν δεκάδες σωματεία και φορείς από την Αττική και την Πελοπόννησο. Στην περιοχή όπου βρίσκεται το διυλιστήριο του ομίλου της «Motor Oil» οι εργαζόμενοι απαίτησαν μέτρα προστασίας καθώς λίγες μέρες πριν συνέβη ένα ακόμα ατύχημα με μεγάλη έκρηξη και τραυματίες. Διαδήλωσαν ταυτόχρονα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, καθώς ο όμιλος τροφοδοτεί με καύσιμα τη δολοφονική δράση του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ.

30 Σεπτέμβρη: — Μεγάλη σύσκεψη συνδικάτων στην Αττική με το σύνθημα «`Η θα είμαστε με τα κέρδη και με αυτήν την πολιτική που τα υπηρετεί, ή με τη ζωή μας, με τα δικαιώματά μας». Στη σύσκεψη συμμετείχαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από όλους τους κλάδους και από δεκάδες χώρους δουλειάς, έχοντας μπροστά τους τη μάχη για την οργάνωση και προετοιμασία της απεργίας στις 20 Νοέμβρη.

— Αγωνιστική απάντηση στη μετατροπή της Δυτικής Ελλάδας και της χώρας σε πολεμικό ορμητήριο για τους δολοφονικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ και των κυβερνήσεων των χωρών – μελών του έδωσαν με συγκέντρωση στο στρατόπεδο της Ανδραβίδας, τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας και Αμαλιάδας, καθώς και οι Επιτροπές Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας και Ηλείας. Με κεντρικό σύνθημα «Εξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ – ΝΑΤΟ killers go home», που υψώθηκε επί της Εθνικής οδού Πατρών – Πύργου, στον δρόμο που οδηγεί μπροστά από την κεντρική πύλη του αεροδρομίου της 117 ΠΜ, οι διοργανωτές κάλεσαν σε συνεχή δράση για να πάνε στα τσακίδια οι ΝΑΤΟικοί δολοφόνοι, να κλείσουν οι βάσεις τους.

 

Οκτώβρης

11 Οκτώβρη: Αυξήσεις στις αμοιβές, βελτίωση των όρων δουλειάς και μέτρα προστασίας διεκδίκησαν οι διανομείς στις ψηφιακές πλατφόρμες «Wolt» και «efood» με την απεργία που οργάνωσαν σε μια σειρά πόλεων. Η μεγάλη συμμετοχή στην απεργία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των εφαρμογών της κάθε πλατφόρμας.

16 Οκτώβρη: Σε μια πολύ μαζική Γενική Συνέλευση, επιστέγασμα του νικηφόρου δεκαετούς σκληρού και ανυποχώρητου αγώνα των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ με μπροστάρη το σωματείο τους ΕΝΕΔΕΠ (Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά), ανακοινώθηκε και γιορτάστηκε το γεγονός της πλήρους ένταξής τους στο καθεστώς Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) από το 2012. Λίγες μέρες πριν είχε γνωστοποιηθεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο είχαν προσφύγει οι εργοδότες για να εμποδίσουν την ένταξη στα ΒΑΕ, που δικαίωσε τον αγώνα τους.

17 Οκτώβρη: Με μία αποφασιστική, ολονύχτια κινητοποίηση, οι λιμενεργάτες της COSCO μαζί με άλλα σωματεία και τους εργαζόμενους του Πειραιά απέτρεψαν τη φόρτωση ενός κοντέινερ γεμάτου με πάνω από 20 τόνους σφαίρες σε πλοίο με προορισμό τη Χάιφα του Ισραήλ. Το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, μαζί και με άλλα σωματεία, μπλόκαρε την είσοδο στο λιμάνι του κοντέινερ που έφτασε στην Ελλάδα από τη Βόρεια Μακεδονία, αποτρέποντας να φτάσει το φορτίο του θανάτου στο Ισραήλ.

Μέσα Οκτώβρη: Τριάντα Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα αναλαμβάνουν μια σημαντική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη της πάλης των σωματείων, για τη διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς, για το ξήλωμα του αντεργατικού πλαισίου που ακυρώνει τις ΣΣΕ. Επεξεργάστηκαν και κατέθεσαν σε όλα τα συνδικάτα της χώρας πρόταση νόμου για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων. Στη Βουλή, εκτός από το ΚΚΕ που κατέθεσε την πρόταση, τα άλλα κόμματα την απορρίπτουν με συνοπτικές διαδικασίες.

23 Οκτώβρη: Απεργούν εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στον Τουρισμό – Επισιτισμό, λιμενεργάτες της COSCO, εργαζόμενοι στη Ζώνη Περάματος, ενώ οι ναυτεργάτες βρίσκονται στη δεύτερη μέρα απεργίας. Απεργιακές συγκεντρώσεις αποτυπώνουν τις μεγάλες αγωνιστικές και διεκδικητικές διαθέσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων από μια σειρά κλάδων και χώρων δουλειάς.

25 Οκτώβρη: Σε νέα απεργία κατέβηκαν οι λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ με οργανωτή και μπροστάρη το σωματείο τους ΕΝΕΔΕΠ, στη μνήμη του συναδέλφου τους Δημήτρη Δαγκλή, ο οποίος μια τέτοια μέρα το 2021 σκοτώθηκε την ώρα της δουλειάς, όταν εγκλωβίστηκε σε μια από τις γερανογέφυρες λόγω σοβαρών ελλείψεων στα μέτρα υγείας και ασφάλειας.

31 Οκτώβρη: Μαχητική συγκέντρωση διεκδίκησης της μονιμοποίησής τους πραγματοποίησαν έξω από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας οι εποχικοί πυροσβέστες, με την κυβέρνηση να επιστρατεύει και πάλι όργιο καταστολής με ΜΑΤ και χημικά απέναντι στους «ήρωες του καλοκαιριού». Την ίδια ώρα, τα ΜΑΤ, η ομάδα «Δράση» και άλλοι πάνοπλοι αστυνομικοί ξυλοκόπησαν και συνέλαβαν τον δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» Γιώργο Ανδρούτσο έξω από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, την ώρα που κάλυπτε την άγρια επίθεση κατά των εποχικών πυροσβεστών.

 

Νοέμβρης

6 Νοέμβρη: — Καθολική ήταν η συμμετοχή οικοδόμων, μηχανικών και ηλεκτρολόγων στην πανελλαδική απεργία τους, με αδιάψευστο μάρτυρα τα «νεκρωμένα» κατασκευαστικά έργα, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στα μεροκάματα, να σταματήσει η κλοπή των ενσήμων, μέτρα για την υγεία και ασφάλεια, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο.

— Στους δρόμους κατεβαίνουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις επαγγελματίες και μικροί ΕΒΕ. Διαδηλώνουν για την επίθεση στο εισόδημά τους και απαιτούν να καταργηθεί το φορολογικό έκτρωμα της «τεκμαρτής φοροληστείας», αφορολόγητο όριο, μέτρα για την προστασία του εισοδήματος από την ακρίβεια.

8 – 9 Νοέμβρη: Γίνεται το 37ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, από το οποίο αναδείχθηκαν ενισχυμένες σε ψήφους, έδρες και ποσοστά οι δυνάμεις της ΔΑΣ, βγαίνοντας ξανά πρώτη δύναμη αλλά αυτήν τη φορά παίρνοντας και την απόλυτη πλειοψηφία.

9 – 10 Νοέμβρη: Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ στο Γαλάτσι, στην οποία συμμετείχαν συνδικαλιστές από τουλάχιστον 590 σωματεία, αριθμός – ρεκόρ. Με μια μαχητική διαδικασία, με ζωντανή συζήτηση και μεταφορά πείρας αναδεικνύονται νέες μεγάλες δυνατότητες για πιο αποφασιστικά βήματα στην κατεύθυνση της ανασύνταξης. Στις εργασίες συμμετέχει πλήθος συνδικαλιστών από όλο τον κόσμο, μεταφέροντας τον παλμό των μεγάλων ελπιδοφόρων αγώνων από ΗΠΑ, Ευρώπη κ.α.

20 Νοέμβρη: Πραγματοποιείται η πανελλαδική πανεργατική απεργία με σύνθημα «Λεφτά για μισθούς – Υγεία – Παιδεία! Εξω η Ελλάδα απ’ του πολέμου τα σφαγεία». Χιλιάδες απεργοί σε πάνω από 70 πόλεις της χώρας πλημμυρίζουν τους δρόμους.

22 Νοέμβρη: Χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη την Ελλάδα διαδηλώνουν στην Αθήνα, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, και απαιτούν ουσιαστικές αυξήσεις, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, μέτρα για την Υγεία και την Πρόνοια.

23 – 24 Νοέμβρη: Γίνεται το 40ό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, η οποία αλλάζει σελίδα. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι της μεγαλύτερης Ομοσπονδίας του ιδιωτικού τομέα αποκτούν ένα σημαντικό αποκούμπι, ανατρέποντας τους συσχετισμούς στη διοίκησή της.

 

Δεκέμβρης

4 Δεκέμβρη: Με «σημαία» τις διεκδικήσεις τους για πραγματικές αυξήσεις και την πρόταση νόμου που συνυπογράφουν πάνω από 630 συνδικαλιστικές οργανώσεις, εργαζόμενοι και συνδικάτα διαδήλωσαν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, απαιτώντας παράλληλα να πάρει η κυβέρνηση πίσω το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό.

11 Δεκέμβρη: Την αντίθεσή τους στον κρατικό προϋπολογισμό «της φοροληστείας και των πολεμικών δαπανών» διαδήλωσαν στο Σύνταγμα χιλιάδες εργαζόμενοι, άνθρωποι του μόχθου, βιοπαλαιστές ΕΒΕ, συνταξιούχοι, νέοι και νέες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, σωματείων και φορέων.

 

Αναδημοσιεύεται από τον Ριζοσπάστη Σάββατο 4 Γενάρη 2025 – Κυριακή 5 Γενάρη 2025

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: