Απάντηση στα ψέματα του υπουργού Εργασίας για τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα
Η αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, ένα πάγιο αίτημα του κλάδου, απαντά στη μεγάλη ανάγκη πολλών οικοδόμων να συμπληρώσουν τον αριθμό ενσήμων που απαιτούνται για να πάρουν σύνταξη, αντί να αναγκάζονται να δουλεύουν στα 62 τους στη βαριά δουλειά της οικοδομής.
Με στόχο την επιτυχία της απεργίας, την Τρίτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα περιφερειακή σύσκεψη των Συνδικάτων της Ηπείρου, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.
Η συζήτηση άνοιξε με τον Θανάση Νάκο, πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Ιωαννίνων, να υπογραμμίζει ότι οι οικοδόμοι απεργούν για όλες τις πλευρές της ζωής τους, για την ακρίβεια, το ένσημο, αλλά και ενάντια στη σφαγή του λαού της Παλαιστίνης στη Γάζα και στην ιμπεριαλιστική εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο.
Ακολούθησε η παρέμβαση του Γιάννη Τασιούλα, προέδρου της Ομοσπονδίας, ο οποίος σχολίασε μεταξύ άλλων την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εργασίας Αδ. Γεωργιάδης στην Επίκαιρη Ερώτηση του Νίκου Εξαρχου, μέλους της διοίκησης της Ομοσπονδίας, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και βουλευτή του ΚΚΕ, για τη διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων στους εργάτες του κλάδου.
Όπως είπε, ο Αδ. Γεωργιάδης επιστράτευσε το αστήρικτο επιχείρημα ότι τα 246 εκατ. ευρώ που έχουν εισπραχθεί από τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα από το 1985 μέχρι σήμερα χρηματοδοτούν τις συντάξεις των οικοδόμων που βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη. Πρόκειται για ψέμα, καθώς οι οικοδόμοι που μπήκαν στη δουλειά μετά την 1η Γενάρη 1993 βγαίνουν στη σύνταξη στα 62, όπως όλοι οι εργαζόμενοι με βαρέα ένσημα. Αντίστοιχα, από το 2012 με τον νόμο Βρούτση αυξήθηκαν και τα όρια συνταξιοδότησης, από τα 58 στα 60 χρόνια, για τους οικοδόμους που ασφαλίζονται από πριν το 1993. Τέλος, ο υπουργός αποκρύπτει ότι το δικαίωμα των οικοδόμων να βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη δεν τους χαρίστηκε, καθώς πληρώνουν αυξημένες εισφορές (51%, έναντι 36% στους υπόλοιπους κλάδους) για να μην αναγκάζονται να εργάζονται στα 60 και στα 62 χρόνια με κίνδυνο τη ζωή τους. Ετσι, κατέληξε, ο ΕΦΚΑ εισπράττει τις καταβληθείσες εισφορές που προέρχονται από πράξεις επιβολής σε ιδιοκτήτες αυθαιρέτων οικοδομών, από νομιμοποίηση υπερβάσεων της οικοδομικής άδειας κ.ά., περιορίζοντας τη μαύρη εργασία, και αυξάνει τα έσοδά του, όμως αρνείται να τα αποδώσει στους οικοδόμους, που σήμερα στην ουσία έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος του ασφαλιστικού τους βίου λόγω αυξημένης ανεργίας την προηγούμενη δεκαετία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μη θεμελιώσουν τα ελάχιστα όρια για τη συνταξιοδότησή τους.
Επιπρόσθετα, τόνισε ότι αποτελεί αντίφαση από τη μια η κυβέρνηση να επικαλείται ότι το κράτος χρηματοδοτεί τις συντάξεις και από την άλλη να αρνείται να νομοθετήσει την υποχρεωτικότητα της κλαδικής ΣΣΕ, που αποτελεί έναν μηχανισμό καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής και αυξάνει τα έσοδα του ασφαλιστικού φορέα, αφού μειώνεται η ψαλίδα ανάμεσα στο πραγματικό και στο δηλωθέν ένσημο.
Τέλος, υπογράμμισε ότι μπορεί τα αιτήματα των οικοδόμων να είναι δίκαια, όμως δεν θα τους χαριστούν, αντίθετα, με όπλο την πανοικοδομική απεργία την ερχόμενη Τετάρτη, μπορούν και πρέπει να επιβάλουν το δίκιο τους, όπως έγινε και στο παρελθόν με αντίστοιχες κατακτήσεις.
Δείτε σχετικά: