Άθλιες οι συνθήκες εργασίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης
Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, πέφτουν σοβάδες, δεν υπάρχει γιατρός εργασίας σε κτίρια που δεν συντηρούνται, ενώ πλέον οδεύει προς κατάργηση και η φύλαξη των κτιρίων.
Καταγγέλουν τις άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης, σε κοινή τους ανακοίνωση, η ΟΣΥΒΕΤ (Ομοσπονδία Υπαλλήλων του Υπουργείου) καθώς και τρεις πρωτοβάθμιοι σύλλογοι του Υπουργείου από τις Γενικές Γραμματείες Βιομηχανίας, Έρευνας/Τεχνολογίας και Εμπορίου. Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, πέφτουν σοβάδες, δεν υπάρχει γιατρός εργασίας σε κτίρια που δεν συντηρούνται, ενώ πλέον οδεύει προς κατάργηση και η φύλαξη των κτιρίων. Όλα αυτά γίνονται, την ώρα που προετοιμάζονται νέες εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα και αποδυνάμωση του δημόσιου τομέα, όπως έχουν ήδη καταγγείλει οι εργαζόμενοι. Με τη νέα τους ανακοίνωση, απαιτούν προσλήψεις με μόνιμες και σταθερές συμβάσεις εργασίας, μόνιμο προσωπικό για φύλαξη και καθαριότητα, μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων των ήδη εργαζομένων σε φύλαξη και καθαριότητα.
Ολόκληρη η κοινή ανακοίνωση των σωματείων έχει ως εξής:
ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Πολλές φορές-είτε με ανακοινώσεις μας είτε σε συναντήσεις μας με την ηγεσία του Υπουργείου- έχουμε επισημάνει ότι η υποστελέχωση των υπηρεσιών του Υπουργείου και το γεγονός ότι δε γίνονται προσλήψεις στο δημόσιο, δημιουργούν σωρεία προβλημάτων στη ορθή λειτουργία των υπηρεσιών που αποτελούν το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Επιπροσθέτως η δημιουργία του νέου οργανισμού που έχει καταρτιστεί με μοναδικό κριτήριο την περικοπή θέσεων και δομών, οδηγεί σε ακόμη περισσότερες δυσλειτουργίες θέτοντας σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον
Θα θέλαμε ακόμη να επισημάνουμε πως οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στο σύνολο του Υπουργείου, είναι ιδιαίτερα δύσκολες:
Tα κτήρια τελούν υπό άθλιες συνθήκες: Σοβάδες από τοίχους και ταβάνια πέφτουν με κίνδυνο της ζωής και ασφάλειας των εργαζομένων, τα ασανσέρ δεν λειτουργούν ικανοποιητικά, υπάρχει έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, ιατρών υπηρεσίας, φαρμακείων ενώ πολύ συχνά οι συμβάσεις των συνεργειών διακόπτονται με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα καθαριότητας και άρα υγιεινής σε όλο το κτήριο.
Σε όλα αυτά, προστίθεται και η πληροφορία που λάβαμε χθες, ότι από την 1η Ιανουαρίου τα κτίρια της Κάνιγγος και της Μεσογείων (κτήριο ΓΓΕΚ) θα μείνουν χωρίς φύλαξη, καθώς παύει η σύμβαση με την εταιρεία φύλαξης. Μάλιστα, η ηγεσία προτείνει την αναπλήρωση των ανθρώπινων πόρων που απαιτούνται για την φύλαξη των κτηρίων του Υπουργείου (εκτός του Κεντρικού) από τη μείωση των κτηρίων!!!!!!
Η ηγεσία μας οφείλει να μην υλοποιεί αποφάσεις για το Υπουργείο και τους εργαζόμενους του, χωρίς πρωτίστως, να λαμβάνει μέριμνα για την διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, όπως άλλωστε ορίζει και η κείμενη νομοθεσία.
Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την διαμορφωθείσα κατάσταση. Καλούμε σε επανεκτίμηση της κατάστασης με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία του συνόλου των κτηρίων ( και όχι μόνο του κτηρίου της οδού Νίκης) .
Παράλληλα, καλούμε την ηγεσία να λάβει υπόψη της, ότι η μη ορθή λειτουργία των υπηρεσιών φύλαξης, αφενός θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, σε καιρό μάλιστα που η πανδημία του COVID και οι μεταλλάξεις της βρίσκονται σε μεγάλη έξαρση και αφετέρου υπονομεύει τη σωστή εφαρμογή των εγκυκλίων που αφορούν τον COVID.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
-
Άμεσες προσλήψεις με μόνιμες και σταθερές συμβάσεις εργασίας, προκειμένου να σταματήσει να υφίσταται η υποστελέχωση των υπηρεσιών.
-
Μόνιμο προσωπικό τόσο για τη φύλαξη όσο και για την καθαριότητα.
-
Κανένας εργαζόμενος να μη βρεθεί άνεργος.
-
Καμία απόλυση συναδέλφου της φύλαξης, καθαριότητας, κ.λ.π. και ταυτόχρονη μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (ΟΣΥΒΕΤ) ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, τέως ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ |
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ τ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΜΕΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ |
ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ και ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ |
Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6
1 Trackback