ΔΑΣ – ΟΤΑ Κέρκυρα: Πίσω από τη βιτρίνα του «τουριστικού θαύματος»… Τριτοκοσμικές οι συνθήκες για τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Καθαριότητας στο Δήμο Ν. Κέρκυρας

Οι συνάδελφοι δικαίως είναι αγανακτισμένοι απ’ αυτή την κατάσταση, γιατί έχουν χορτάσει πια από τις υποσχέσεις της νέας δημοτικής αρχής. 

…ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ !!!

ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ,
ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

___________________________________________________________________________

       Ένα ακόμη καλοκαίρι που οι επιχειρηματικοί όμιλοι του τουρισμού αποκομίζουν εκατομμύρια κέρδη,  οι εργαζόμενοι της καθαριότητας στην Κέρκυρα με τσακισμένους μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, τραβάνε το ατελείωτο «κουπί» της μπόχας στην αποκομιδή των τεράστιων όγκων σκουπιδιών. 

       Πίσω όμως από τη βιτρίνα του «τουριστικού θαύματος»,  οι συνάδελφοι εργαζόμενοι της καθαριότητας στο Δήμο Νότιας Κέρκυρας, εκτός των συσσωρευμένων εργασιακών προβλημάτων, βιώνουν επιπλέον και τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στο χώρο που στεγάζεται η υπηρεσία. 

Πόσο ακόμη να υπομείνουν το συνεχιζόμενο μαρτύριο να στεγάζονται σε χώρους παντελώς  ακατάλληλους και ανεπαρκείς τόσο για υγεία τους; 

Πόσο ακόμη να ανέχονται το γεγονός να παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα ανεβαίνοντας σε ασυντήρητα απορριμματοφόρα, για να βγει η βάρδια και το μεροκάματο;

Πόσο να ανέχονται τη μη καταβολή των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) και την παροχή γάλακτος;

Πόσο ακόμη να ανέχονται τη νέα Δημοτική αρχή η οποία λειτουργεί όπως και η προηγούμενη, σκορπώντας ανέξοδες υποσχέσεις και κούφια λόγια ότι η υπηρεσία θα στεγαστεί σε χώρο κατάλληλο;

Πόσο όμως να καταπίνουν  τη στάση υποταγής της πλειοψηφίας της δ/σης του συλλόγου ΟΤΑ Κέρκυρας, που μόνο στα λόγια είναι μαζί τους, γιατί δεν τολμά να ορθώσει ανάστημα στη δημοτική αρχή;

      Πριν λίγες  μέρες αντιπροσωπεία της ΔΑΣ μαζί με τον Σπ. Κωσταντά  (μέλος της ΕΕ στην ΠΟΕ-ΟΤΑ) επισκεφτήκαμε το χώρο που στεγάζεται η υπηρεσία καθαριότητας νότιας Κέρκυρας.  Συζητήσαμε με τους συναδέλφους  για όλα τα προβλήματα που αντί κάποια απ’ αυτά μετά τις διαμαρτυρίες και διαβήματά τους προς τη δημοτική αρχή να έχουν λυθεί, τελικά να οξύνονται περισσότερο. 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ…

      Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγραφούν αυτά που ζουν καθημερινά οι συνάδελφοι.
Το φωτογραφικό υλικό όμως που δημοσιεύουμε είναι ο πιο αδιάψευστος μάρτυρας της άθλιας κατάστασης, γιατί αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση τόσο στην κτηριακή υποδομή όσο και στα μηχανήματα της υπηρεσίας. 

 Στα δυο μεταλλικά κοντέινερ λίγων τετραγωνικών στα οποία υποτίθεται ότι στεγάζονται οι εργαζόμενοι, το ένα απ’ αυτά χρησιμοποιείται ως γραφείο κίνησης  και το άλλο είναι γεμάτο με αποθηκευμένα αναλώσιμα των μηχανημάτων (λάδια, πετρελαιοειδή κλπ.).  Σε ένα ακόμη μικρό κτίριο (περίπου 30 m2) λειτουργεί άλλο γραφείο και το υπόλοιπο χρησιμοποιείται ως αποθήκη υλικών.  Δεν υπάρχει χώρος αποδυτηρίων, δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις υγιεινής (ντους) και τουαλέτες. Οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να συναθροίζονται στο ύπαιθρο και να… τρέχουν (κυριολεκτικά) για τις φυσικές τους ανάγκες χειμώνα – καλοκαίρι στα παρακείμενα χωράφια !

Στον γηρασμένο μηχανολογικό εξοπλισμό (απορριμματοφόρα) με κάποια απ’ αυτά να μην έχουν περάσει ΚΤΕΟ, διαπιστώνονται ακόμη και δια γυμνού οφθαλμού η πλημμελής συντήρηση (όπως π.χ. λάστιχα ακατάλληλα σε προχωρημένη φθορά, φώτα πορείας σπασμένα ή φθαρμένα, προβολείς αλλοιωμένοι απ’ τα χρόνια που έπαψαν να φωτίζουν, πόρτες  που ανοίγουν μόνες τους εν κινήσει, σκαλοπάτια μεταλλικά εισόδου και συνοδών λυγισμένα ή σπασμένα και πιασμένα πρόχειρα με σύρμα ή σπάγκο για να μη πέσουν στο δρόμο). Αυτά τα απορριμματοφόρα που έχουν να πλυθούν χρόνια και όταν σταθμεύουν καθημερινά σχηματίζονται λίμνες από τα λύματα που σουρώνουν στο χώρο.  Και σαν να μη φτάνουν αυτά,  συνάδελφοι έχουν αναγκαστεί να πληρώσουν κι απ’ τη τσέπη τους τις αβαρίες της υπηρεσίας σε πρόστιμα που επιβλήθηκαν απ’ την Τροχαία για ελλείψεις εγγράφων των οχημάτων, που θα έπρεπε να βαρύνουν την δημοτική αρχή που είναι ο κάτοχός τους κατά το νόμο.

Παράλληλα βγάζει μάτι το γεγονός ότι 6 ολοκαίνουργια απορριμματοφόρα, 1 φορτηγό (με γερανό) και 2 μηχανήματα έργου (μεγάλη και μικρή τσάπα), που θα έπρεπε να μπουν άμεσα  στη  λειτουργία της υπηρεσίας, περιέργως βρίσκονται αραγμένα σε αχρηστία για μήνες, ενώ η δημοτική αρχή πληρώνει ιδιώτες κι εργολάβους για ανάλογες εργασίες.

Οι συνάδελφοι δικαίως είναι αγανακτισμένοι απ’ αυτή την κατάσταση, γιατί έχουν χορτάσει πια από τις υποσχέσεις της νέας δημοτικής αρχής. 

ΩΣ Δ.Α.Σ. ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ΞΑΝΑ: Για όλη αυτή την κατάσταση τεράστιες είναι και οι ευθύνες  της εργοδοτικής  δ/σης του συλλόγου ΟΤΑ Κέρκυρας.  Για καιρό γνωρίζει όλα όσα συμβαίνουν και αντί να καταγγείλει δημόσια τη δημοτική αρχή και να οργανώσει αγωνιστικές δράσεις με τους εργαζόμενους, παίζει «κρυφτούλι» σε ρόλο συναινετικού διαμεσολαβητή αποδεικνύοντας στην πράξη τον γνωστό ρόλο του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού. 

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Η Δημοτική αρχή νότιας Κέρκυρας οφείλει άμεσα να μεταφέρει την υπηρεσία καθαριότητας  σε χώρο και κτίρια που θα ικανοποιούν πλήρως τις ανάγκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

Σύγχρονο αμαξοστάσιο με πυρασφάλεια και αξιοπρεπείς χώρους ενδιαίτησης για όλο το προσωπικό, με σύγχρονες συνθήκες υγιεινής. 

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα συντήρησης και ελέγχου όλου του μηχανολογικού εξοπλισμού, τεχνικός έλεγχος (ΚΤΕΟ) όλων των οχημάτων, ασφάλιση, πυρασφάλεια κλπ.

Ουσιαστική παρουσία και αρμοδιότητες του Γιατρού Εργασίας (αυστηρή τήρηση και συνεχή ενημέρωση ιατρικών φακέλων του προσωπικού, εμβόλια, έγκαιρα χορηγούμενα ΜΑΠ και συνεχείς ενημερώσεις στους εργαζόμενους για την ορθή χρήση τους, σεμινάρια για την υγιεινή και ασφάλεια κατά την εκτέλεση της εργασίας).

Ουσιαστική παρουσία και αρμοδιότητες του Τεχνικού Ασφαλείας. Μελέτες επαγγελματικών κινδύνων με έγκαιρη ενημέρωση του προσωπικού και του σωματείου.

ΔΑΣ – ΟΤΑ Κέρκυρα

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: