ΔΑΣ ΟΤΑ: Ξεκρέμαστοι οι εργαζόμενοι στα κοινωφελή προγράμματα του Δήμου
Oι 8αμηνίτες εργαζόμενοι με τους μισθούς πείνας των 546 ευρώ (μεικτά!), είναι στην ουσία ξανά άνεργοι, χωρίς εισόδημα, αλλά και όμηροι των ελαστικών συμβάσεων που υπέγραψαν.
Η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας:
Με το lockdown και την αναστολή λειτουργίας των Παιδικών σταθμών, η Δ/ση του ΣΥ.ΚΟΙ.ΠΑ. αντί να σχεδιάσει και να προγραμματίσει με τους 3 Δημάρχους της Κέρκυρας που και πως θα αξιοποιηθούν οι εργαζόμενοι απ’ την «Κοινωφελή εργασία» στους παιδικούς σταθμούς, βρήκαν την εύκολη «λύση» και πάγωσαν(!) τις συμβάσεις των εργαζόμενων στον ΟΑΕΔ για όσο διάστημα τραβήξει η καραντίνα.
Αποτέλεσμα: Oι 8αμηνίτες εργαζόμενοι με τους μισθούς πείνας των 546 ευρώ (μεικτά!), είναι στην ουσία ξανά άνεργοι, χωρίς εισόδημα, αλλά και όμηροι των ελαστικών συμβάσεων που υπέγραψαν, αφού όπως πληροφορήθηκαν δεν μπορούν να μπουν ούτε στο καθεστώς της ειδικής αποζημίωσης λόγω αναστολής εργασίας.
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι (προσωπικό καθαριότητας και άλλες ειδικότητες), επικοινωνούν και μας δηλώνουν καθημερινά την απελπιστική οικονομική κατάσταση που βιώνουν με τις οικογένειές τους, αφού μετά το μισό μηνιάτικο που θα λάβουν το Νοέμβρη, δε γνωρίζουν αν και πότε θα ξαναδούν μεροκάματο. Δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι, που ολόκληρη η οικογένειά τους περιμένει να ζήσει αποκλειστικά απ’ αυτό το κουτσουρεμένο μηνιάτικο του ΟΑΕΔ, άλλοι είναι μονογονεϊκές οικογένειες και άλλοι έχουν νοικιάσει κάποιο σπίτι για ν’ ανταποκριθούν στην εργασία για το 8άμηνο της συμβασης.
Εμείς μετά τα παραπάνω τι να πούμε; …
Σε ποιον να πρωτοδώσουμε «συγχαρητήρια» γι’ αυτή την πράξη κοινωνικής αναλγησίας, απέναντι σε εργαζόμενους και μάλιστα μέσα στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας; Μήπως να συγχαρούμε την κα πρόεδρο του οργανισμού ΣΥ.ΚΟΙ.ΠΑ. ή τους 3 Δημάρχους κατά σειρά; Aλήθεια, γιατί δεν μερίμνησαν ώστε κι αυτοί οι συνάδελφοί μας να συνεχίσουν την εργασία τους έστω και σε άλλες δομές των δήμων; (…π.χ. «βοήθεια στο σπίτι», στην συντήρηση – καθαρισμό και προετοιμασία σχολικών μονάδων για να είναι έτοιμες όταν ανοίξουν, -όπως έκαναν άλλοι δήμοι- κλπ.)
Και ορισμένα πολιτικά συμπεράσματα…
Η πολιτική των κυβερνήσεων να ανακυκλώνουν την ανεργία με εργασιακές σχέσεις γαλέρας και η αξιοποίηση ανέργων ως φτηνού εργατικού δυναμικού χωρίς συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα αξιοποιείται απ’ τις περισσότερες δημοτικές αρχές ώστε να καλύπτουν ευκαιριακά τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού σε πολλές υπηρεσίες των δήμων. Αυτή η πολιτική πρέπει να βρει αντίθετους όλους τους εργαζόμενους στο σωματείο μας αλλά και τους εργαζόμενους της Κέρκυρας.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι ελαστικές μορφές εργασίας διευρύνονται συνεχώς, ώστε αυτή τη στιγμή να αποτελούν την κύρια μορφή εργασίας γύρω μας. Μισθοί πείνας και εργασιακή ανασφάλεια για τους εργαζόμενους, χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας με καθολικότητα και υποχρεωτικότητα. Αυτή είναι η “δίκαιη ανάπτυξη” και η επιστροφή στην “κανονικότητα” που προπαγανδίζουν με ρόλους μοιρασμένους, τόσο σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και πριν οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Η επίθεση αυτή όμως που γίνεται σε μερίδες εργαζομένων (όπως τα «κοινωφελή προγράμματα»), στη συνέχεια θα έχει στόχο το σύνολο των εργαζομένων !
Πάνω σ’ αυτή την πολιτική ρότα «κουμπώνουν» και οι αντεργατικές ανατροπές που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ (κατάργηση 8ωρου, 10άωρη εργασία με απλήρωτες υπερωρίες, παραπέρα χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, διευθέτηση του χρόνου εργασίας κλπ.).
Μπορούμε και πρέπει να δώσουμε τη μάχη για να υπερασπιστούμε σε κάθε δήμο τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων με κοινωφελή εργασία. Να μπουν στο σωματείο, να βρουν στήριγμα και δύναμη για να διεκδικήσουμε και να παλέψουμε όλοι μαζί, μόνιμοι και συμβασιούχοι, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, τήρηση ωραρίου, δουλειά στην ειδικότητα, πληρωμή στην ώρα της, διασφάλιση και τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας.
Οι αγώνες του κλάδου τα τελευταία χρόνια είχαν θετική έκβαση και μια σειρά κατακτήσεων.
Ας θυμηθούμε: Οι προηγούμενες φουρνιές εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία» ήταν 5άμηνης διάρκειας, το κράτος δεν τους αναγνώριζε άδειες (αναρρωτική, κανονική, γονική κλπ.), οι δήμοι δεν τους παρείχαν μέσα ατομικής προστασίας, γάλα κλπ., υποχρέωναν ανειδίκευτους εργάτες σε επικίνδυνες για την ασφάλειά τους εργασίες (απορριμματοφόρα), τους ξεχώριζαν απ’ το ωράριο των μονίμων συναδέλφων, τους άφηναν απλήρωτους για μήνες, δεν είχαν ασφάλεια και ένσημο, αποζημίωση από ταμείο ανεργίας κλπ.
Με μπροστάρη το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, την αποφασιστική στήριξη των ταξικών σωματείων σε πολλούς δήμους της Αττικής και της χώρας, με Επιτροπές Αγώνα που οι ίδιοι οργάνωσαν, έσπασε η κυβερνητική αδιαλλαξία και ανατράπηκαν μια σειρά από αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που κράτος και δήμοι επεδίωκαν να επιβάλουν. Δεν αποδεχτήκαμε τίποτα ως μοιραίο, σηκώσαμε το κεφάλι μόνιμοι και συμβασιούχοι, αψηφήσαμε απειλές και εκβιασμούς, δώσαμε αγώνα, κερδίσαμε κάποια στοιχειώδη δικαιώματα.
Αυτές τις κατακτήσεις απ’ τους αγώνες των προηγούμενων χρόνων, μπορούμε και οφείλουμε όλοι μαζί να τις διευρύνουμε και να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά !
Ως Δ.Α.Σ – ΟΤΑ συμπαραστεκόμαστε αμέριστα στους συναδέλφους απ’ τα «Κοινωφελή προγράμματα». ΚΑΛΟΥΜΕ την δ/ση του σωματείου εργαζομένων ΟΤΑ Κέρκυρας, να παρέμβουμε ως σωματείο στις δημοτικές αρχές Κέρκυρας και στα δημοτικά συμβούλια.
Να απαιτήσουμε τώρα λύσεις και σχεδιασμό των υπηρεσιών ώστε ακόμη και στις συνθήκες της πανδημίας:
• Οι εργαζόμενοι στα «Κοινωφελή προγράμματα» να συνεχίσουν να εργάζονται απρόσκοπτα με όλα τα μέτρα προστασίας σε δημοτικές υπηρεσίες, χωρίς πάγωμα των συμβάσεων και της πληρωμής τους.
• Να δοθούν άδειες ειδικού σκοπού σε όσους δικαιούνται, όπως και στους μόνιμους.
• Μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Να ανοίξουμε αποφασιστικά το δρόμο για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με δικαιώματα για όλους.