Δεν υπάρχει άλλος δρόμος: Όλοι στους δρόμους! – Πανεργατικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα στις 4, 5, 8 και 10 Νοέμβρη
Κάθε μέρα που περνάει γίνεται ακόμα πιο φανερό ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ορμητική είσοδο χιλιάδων νέων εργαζομένων στη συλλογική δράση, κυρίως του τμήματος της εργατικής τάξης που παραμένει ανοργάνωτο, και είναι αυτό που πραγματικά μπορεί να κάνει τη διαφορά στις σκληρές μάχες που έρχονται το αμέσως επόμενο διάστημα.
Κάθε μέρα που περνάει προστίθενται και νέοι λόγοι για να βρεθούν ακόμα περισσότερα σωματεία στους δρόμους στις αρχές Νοέμβρη, για να πάρουν θέση στο μέτωπο της απεργιακής κλιμάκωσης τις επόμενες βδομάδες, να συμβάλουν στην οργάνωση της πάλης «από τα κάτω». Κάθε μέρα που περνάει γίνεται ακόμα πιο φανερό ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ορμητική είσοδο χιλιάδων νέων εργαζομένων στη συλλογική δράση, κυρίως του τμήματος της εργατικής τάξης που παραμένει ανοργάνωτο, και είναι αυτό που πραγματικά μπορεί να κάνει τη διαφορά στις σκληρές μάχες που έρχονται το αμέσως επόμενο διάστημα.
Μία ακόμα τραγωδία…
Ο τραγικός θάνατος του 45χρονου λιμενεργάτη στο γκέτο της COSCO στον Πειραιά την περασμένη Δευτέρα ήρθε να προσθέσει ακόμα περισσότερους λόγους για να μη λείψει κανείς από το μεγάλο προσκλητήριο αγώνα που απευθύνουν τον τελευταίο μήνα πάνω από 400 συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα (βλ. σελ. 4). Μια ασυντήρητη γερανογέφυρα – με ευθύνη της εργοδοσίας – που μετατράπηκε σε γκιλοτίνα, και ένας εργάτης που όπως και εκατοντάδες συνάδελφοί του δούλευε με εξοντωτικά ωράρια για μεροκάματα – ψίχουλα, αποδείχθηκαν ξανά θανατηφόρος συνδυασμός.
Και ταυτόχρονα ανέδειξαν πόσο ζωτικές είναι για την εργατική τάξη διεκδικήσεις αυτονόητες, όπως το να δουλεύει κανείς σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, και βέβαια ότι αυτό σημαίνει πολλά περισσότερα από ένα κράνος και ένα φωσφοριζέ γιλέκο. Διεκδικήσεις για τις οποίες οι λιμενεργάτες δίνουν παραδειγματικά μια σκληρή μάχη στο λιμάνι, έχοντας απέναντί τους την εργοδοσία, το κράτος και την κυβέρνηση, τα αστικά ΜΜΕ και κάθε λογής επιτελεία που στοιχίζονται στην υπεράσπιση της «εμβληματικής επένδυσης», των αιματοβαμμένων ρεκόρ κερδοφορίας.
Ερχεται με τραγικό τρόπο ξανά στην επιφάνεια η ανάγκη να αναπτυχθεί η πάλη για επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, για την υποχρεωτικότητά τους, με αυξήσεις στους μισθούς, με διευρυμένα εργασιακά δικαιώματα, στον αντίποδα της δουλειάς όπως, όποτε και για όσο θέλει η εργοδοσία. Για μόνιμη και σταθερή δουλειά, χωρίς το άγχος και την ανασφάλεια των «εργολαβιών», των «ανανεούμενων συμβάσεων», της «ενοικιαζόμενης εργασίας» που δημιουργεί ασφυξία σε χιλιάδες εργατικές οικογένειες. Για ξήλωμα της μερικής απασχόλησης, που αναγκάζει εργαζόμενους να κάνουν δυο και τρεις δουλειές για να τα βγάζουν πέρα. Για 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, στον αντίποδα των ωραρίων – λάστιχο και της 10ωρης δουλειάς, ή των εξοντωτικών «κόντρα βαρδιών» σαν αυτές που καταγγέλλουν οι εργάτες της COSCO, με τα τραγικά αποτελέσματα που υπήρξαν. Για ουσιαστικά μέτρα προστασίας, ελέγχους στους χώρους δουλειάς, όλα αυτά δηλαδή που καταγράφονται ως «κόστος» στα κιτάπια κράτους και εργοδοσίας, όμως η απουσία τους σημαίνει για την εργατική τάξη έναν νεκρό κάθε τρεις μέρες, ένα μακελειό διαρκείας όπως δείχνουν τα αποκαλυπτικά στοιχεία του «Ριζοσπάστη».
…φέρνει στην επικαιρότητα τις ζωτικές ανάγκες της εργατικής τάξης
Αποδεικνύεται ότι η αντεργατική επίθεση, με τα μέτρα που συνθέτουν τα «οράματα» της «Ελλάδας 2.0» της ΝΔ ή της «Ελλάδας +» του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, κοστίζουν πια όλο και περισσότερα στους εργαζόμενους: Από τη λεηλασία του εισοδήματος και το τσάκισμα δικαιωμάτων τους, μέχρι την έκθεσή τους σε κάθε είδους κινδύνους στους χώρους δουλειάς και κατοικίας. Ετσι, τα εργατικά «ατυχήματα» και οι φυσικές καταστροφές από καιρικά φαινόμενα γίνονται πια κανονικότητα, αφού τα μέτρα ουσιαστικής προστασίας δεν χωράνε στους πακτωλούς των εκατομμυρίων ευρώ για το μεγάλο κεφάλαιο.
Είναι το ίδιο πλαίσιο που μετατρέπει σε «πολυτέλεια» τα αυτονόητα, όπως το να έχει το λαϊκό νοικοκυριό θέρμανση και ζεστό νερό χωρίς να χρειάζεται να πετσοκόβει ένα σωρό ανάγκες του.
Γι’ αυτό τα νοσοκομεία και η ΠΦΥ παραμένουν ξεχαρβαλωμένα και «υποδέχονται» ένα ακόμα κύμα πανδημίας σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι τα προηγούμενα, αφού η «ατομική ευθύνη» και το «εμβολιαστείτε για να σωθείτε» κοστίζουν πολύ λιγότερο από την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσωπικό και μέσα, από την επίταξη δίχως όρους του ιδιωτικού τομέα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.
Οι διεκδικήσεις λοιπόν της εργατικής τάξης τη φέρνουν «πρόσωπο με πρόσωπο» με όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο, το οποίο εμπλουτίζεται αδιάκοπα τα τελευταία χρόνια, είτε σε κρίση είτε σε ανάπτυξη. Φανερώνουν την ανάγκη σύγκρουσης με νόμους όπως το πρόσφατο έκτρωμα Χατζηδάκη, που προκάλεσε τις μεγαλειώδεις απεργίες τον περασμένο Ιούνη, με χιλιάδες εργαζόμενους να διαδηλώνουν είτε για πρώτη φορά είτε μετά από πολλά χρόνια. Δείχνουν ότι η πάλη ενάντια σε μια στρατηγική που υλοποιείται με απόλυτη συνέπεια από αστικά κόμματα – κυβερνήσεις, κράτος και εργοδοσία είναι μονόδρομος.
Ο αγώνας αυτός ήδη κλιμακώνεται και μια σειρά κλάδοι παίρνουν πρωτοβουλίες που βάζουν στο επίκεντρο την πάλη για σύγχρονα δικαιώματα, για να ξηλωθούν μέτρα της εργοδοσίας που απογειώνουν την εκμετάλλευση. Σε τέτοια τροχιά βρίσκονται οι Οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό – Τουρισμό, οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, οι εμποροϋπάλληλοι των «Praktiker» που τις επόμενες βδομάδες δίνουν κρίσιμες απεργιακές μάχες (βλ. σελ. 6 – 7). Τη σκυτάλη σε αυτές τις κινητοποιήσεις δίνει ο μεγαλειώδης αγώνας των διανομέων της «e-food», που τροφοδοτεί με πολύτιμη πείρα συνολικά την εργατική τάξη, δείχνοντας τη δύναμη που έχει όταν παλεύει συσπειρωμένη στα συνδικάτα της. Οπλο για την εργατική τάξη είναι κι άλλοι αγώνες που στις σημερινές συνθήκες φανέρωσαν δυνατότητες, όπως των μεταλλεργατών στη Ζώνη του Περάματος, που επέβαλαν Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις.
Είναι αυτοί οι αγώνες, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα στην «e-food» και στην COSCO, όπου οι εργαζόμενοι έδειξαν στην πράξη πώς τσακίζουν τους αντεργατικούς νόμους, όπως ο νόμος Χατζηδάκη: Με τη μαζικότητα, την αποφασιστικότητα, τη συσπείρωση και την αλληλεγγύη, που κάνει κουρελόχαρτα διατάξεις περί «ηλεκτρονικών ψηφοφοριών» και άλλες παρόμοιες. Και με τη δράση τους, την οργανωμένη απειθαρχία τους δεν αφήνουν περιθώρια για την παραμικρή αμφισβήτηση των μορφών που επιλέγουν. Γιατί όταν αυτή η μάχη γίνεται υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, βρίσκουν και τη δύναμη να υπερνικήσουν κάθε εμπόδιο.
Στην αντεπίθεση!
Τόσο τα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα που ξεκινούν από τις 4 Νοέμβρη όσο και οι κλαδικές απεργίες, που όλα μαζί συγκλίνουν στη συγκρότηση μεγάλου απεργιακού μετώπου για το επόμενο διάστημα, αποτελούν μάχες που αφορούν κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη και σηματοδοτούν την ένταση της σύγκρουσης με την εργοδοσία και το κράτος της.
Μέσα από μια τέτοια δράση, με ένα κίνημα που συγκεντρώνει και συντονίζει δυνάμεις σε πανελλαδικό επίπεδο, που ριζώνει μέσα από εστίες αντίστασης σε κάθε χώρο δουλειάς, κλάδο και περιοχή, μπορεί να χειραφετείται η εργατική τάξη, να αναπτύσσει τη συμμαχία της με τους αυτοαπασχολούμενους ενάντια στον πραγματικό εχθρό, το ίδιο το σύστημα, την εξουσία του κεφαλαίου.
Βάζοντας στο προσκήνιο τις σύγχρονες ανάγκες, αλλά και τις προϋποθέσεις για την ικανοποίησή τους, μπορεί να περάσει στην αντεπίθεση και να σαρώσει ό,τι μπαίνει εμπόδιο στην ευημερία που μπορεί σήμερα να έχει με βάση τον πλούτο που παράγει.
Εκατοντάδες συνδικάτα παίρνουν την υπόθεση της οργάνωσης της πάλης στα χέρια τους
Εκατοντάδες είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που από τις αρχές Οκτώβρη, με τη συμμετοχή τους στις συσκέψεις συντονισμού και οργάνωσης της πάλης σε όλη τη χώρα, δίνουν το «παρών» στο μεγάλο προσκλητήριο αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων, για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Χατζηδάκη.
Ο κατάλογος των συμμετοχών σε αυτές τις συσκέψεις δείχνει τις δυνατότητες που υπάρχουν για κλιμάκωση της πάλης μετά τα συλλαλητήρια στις αρχές Νοέμβρη.
Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετοχές:
Αττική
Εργατικά Κέντρα: Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, Πειραιά, Σαλαμίνας
Ομοσπονδίες: Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, Λογιστών, Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Μεταλλωρύχων, Ειδικής Αγωγής, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, Υπουργείου Ανάπτυξης.
Συνδικάτα – Σωματεία – Σύλλογοι: Οικοδόμων: Αθήνας, Λαυρίου. Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, Ηλεκτρολόγων: Αττικής, Λαυρίου, Κατεργασίας Ξύλου Ν. Αττικής. Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, «Tasty Foods», ΦΑΓΕ, EMFI (ΕΒΓΑ), Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ΑΜΣΤΕΛ, Τύπου – Χάρτου Αττικής, Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος, Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Καθαριστών – Καθαριστριών Σχολείων, Καθαριστών – Καθαριστριών Ν. Αττικής και Περιχώρων, Υπαλλήλων ΑΕ & Γραφείων, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, «Praktiker Hellas ΑΕ», Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, Γυμναστών και Προπονητών Ν. Αττικής, Μισθωτών Δικηγόρων, Χρηματοπιστωτικού, «Mellon», «First Data», Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών, Ιδιωτικής Εκπαίδευσης «Ο Βύρων». ΠΕ: Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου, Ηλιούπολης, Νέας Ιωνίας – Ηρακλείου – Μεταμόρφωσης, Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», Περάματος – Κερατσινίου, Α’ Αθηνών, Παλαιού Φαλήρου, Αργυρούπολης – Αλίμου – Ελληνικού, Αιγάλεω, Γλυφάδας, Χαϊδαρίου, Πειραιά, Ανατολικής Αττικής «Κ. Σωτηρίου», Καλλιθέας – Μοσχάτου, Αργοσαρωνικού και Νήσων, «Ο Παρθενώνας», Φυλής – Ζεφυρίου – Ανω Λιοσίων, Αμαρουσίου. ΕΛΜΕ: Πειραιά, Νότιας Αθήνας, Β’ Αθήνας, Γ’ Αθήνας, Στ’ Αθήνας, Δ’ Ανατολικής Αττικής (παρ). ΟΤΑ Αττικής, Υπαλλήλων Περιφέρειας. Σύλλογοι Εργαζομένων Δήμων: Περάματος, Ηλιούπολης, Βύρωνα, Καισαριανής, Φυλής, Παλαιού Φαλήρου, Αμαρουσίου, Χαϊδαρίου, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Κορυδαλλού, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αγίας Παρασκευής, Νέας Ιωνίας, ΟΤΑ Ελευσίνας – Ασπροπύργου και Μάνδρας – Ειδυλλίας, Δήμου Πεντέλης, Πετρούπολης, Υπουργείου Γεωργίας Ν. Αττικής, Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Οδηγών – Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά, Διοικητικού Προσωπικού Παν. Δυτικής Αττικής, «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ΕΤΕΠ ΕΜΠ, Εργαζομένων στον ΟΓΑ, ΠΣΕ ΟΓΑ, Διοικητικού Προσωπικού ΓΠΑ, Μετάλλου Αττικής, Ενέργειας Αττικής – Βοιωτίας – Εύβοιας – Κορινθίας, ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας (ΣΕΛ), Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΑΕ, Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Θέαμα – Ακρόαμα και στον Πολιτισμό, Μουσικών Φιλαρμονικής ΟΠΑΝ Δήμου Αθηναίων, ΣΕΤΗΠ, «Forthnet – Netmed», «Cosmote – e-value» Περιφέρειας Αττικής, «WIND», «Vodafone – 360 Connect», Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας, Μονάδες, Ιδρύματα και Σχολεία Ειδικής Αγωγής, Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα», ΨΝΑ Δαφνί, «Μεταξά», Θριασίου, Κρατικού Νίκαιας, «Ευαγγελισμός», «Αγία Ολγα», «Αττικόν», ΚΑΤ, Λαϊκό, Ασκληπιείο, Φαρμάκου, «Boehringer Ingelheim Ελλάς ΑΕ», Ελαιοσαπουνοποιείων, Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων, «Athens Marriot», «Royal Olympic», «Ζαφόλια», «Σελέκτ Σέρβις Πάρτνερ», «Novotel», «Saint George Lycabettus», Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής – Βοιωτίας – Αργοσαρωνικού, ΣΕΛΜΑ (ΜΕΤΡΟ), ΣΕΤΤΑ, ΠΕΜΕΝ, «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Ρυμουλκών – Ναυαγοσωστικών, ΕΝΕΔΕΠ.
Επίσης αποφάσεις έχουν πάρει για το συλλαλητήριο: ΠΝΟ, Ομοσπονδία Επισιτισμού – Τουρισμού, Συνδικάτο Οδηγών ΕΘΕΛ, Σωματείο ΛΟΡΕΑΛ.
Κεντρική Μακεδονία
Συνδικάτα – Σωματεία – Σύλλογοι: Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων «Σκλαβενίτη» Βορείου Ελλάδος, «Praktiker» (παράρτημα Θεσσαλονίκης), Εργαζομένων στις Προσφυγικές Δομές Θεσσαλονίκης, Λογιστών Θεσσαλονίκης, Τροφίμων – Ποτών, ΣΕΤΕΠΕ, Μισθωτών Τεχνικών Θεσσαλονίκης, Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Κατεργασίας Ξύλου, Ανελκυστήρων Ηλεκτροτεχνικών, ΣΕΤΗΠ, Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, Χημικής Βιομηχανίας, Ενέργειας Βορείου Ελλάδας, Τύπου – Χάρτου, Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων, Προπονητών Ποδοσφαίρου Θεσσαλονίκης, Δασεργατών Μακεδονίας – Θράκης – Θεσσαλίας, Α’ ΕΛΜΕ, Δ’ ΕΛΜΕ, Β’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Ειδική Αγωγή Θεσσαλονίκης, Φροντιστηρίων – Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, Ιδιωτικής Υγείας Θεσσαλονίκης, Νοσοκομείων Θεαγενείου, «Αγίου Δημητρίου», «Παπαγεωργίου», ΑΧΕΠΑ. ΟΤΑ Θεσσαλονίκης, Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ, Σίτισης ΑΠΘ, υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας – Θράκης, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης.
Ηπειρος – Κέρκυρα – Λευκάδα
Εργατικά Κέντρα: Ιωαννίνων, Αρτας, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας
Συνδικάτα – Σωματεία: Οικοδόμων Ιωαννίνων, Λευκάδας, Αρτας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Πρέβεζας. Χειριστών Εκσκαπτικών. Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Αρτας, Κέρκυρας, Ηπείρου, Λευκάδας, Ν. Πρέβεζας. Επιτροπή Σχολικών Καθαριστριών Ηπείρου. Αρχαιολογίας Αρτα – Πρέβεζα – Λευκάδα. Φαρμακοϋπαλλήλων Ιωαννίνων, Αρτας. Ιατρικών Επισκεπτών Ηπείρου – Κέρκυρας, Επισιτισμού – Τουρισμού Ιωαννίνων, Αρτας, Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λευκάδας, Κέρκυρας, Ομίλου Λούη. Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Αρτας – Πρέβεζας, Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρτας, «Νηρέα» Θεσπρωτίας, Βιομηχανίας Γάλακτος Ηπείρου «Δωδώνη». Μετάλλου Ιωαννίνων. Μεταφορών Ηπείρου και Κέρκυρας, Σωματείο Οδηγών Αρτας, ΚΤΕΛ και Οδηγών Φορτηγών Πρέβεζας, Ταχυδρομικών Ηπείρου, Λογιστών και Βοηθών Λογιστών Αρτας, Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας, ΕΤΕ – ΔΕΗ (παρ.), Βιομηχανιών Χημικών Ιωαννίνων. Μουσικών Λαϊκών Ασμάτων «Η Αλληλοβοήθεια». Ιδιωτικής Υγείας Ιωαννίνων, Νοσοκομείων: Χατζηκώστα, Πρέβεζας, Αρτας, Λευκάδας. Δομών Πρόνοιας Ιωαννίνων. Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, ΠΕ: Λευκάδας, Κέρκυρας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας. ΕΛΜΕ: Κέρκυρας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας. Διοικητικών Υπαλλήλων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Υπαλλήλων Περιφέρειας Ν. Πρέβεζας, Προσωπικού ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, Εργαζομένων ΟΤΑ: Ν. Θεσπρωτίας, Ν. Πρέβεζας, Ν. Αρτας, Ν. Λευκάδας.
Θεσσαλία
Λάρισα: Εργατικό Κέντρο και Συνδικάτα – Σωματεία: Επισιτισμού – Τουρισμού, Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, Φαρμάκου, Κλωστοϋφαντουργίας, Οικοδόμων: Ν. Λάρισας, Ελασσόνας. Μηχανοξυλουργών – Επιπλοποιών, Χειριστών, Εμποροϋπαλλήλων, «Praktiker Ελλάς» (παράρτημα), «Μakro Cash & Carry», Παροχής Υπηρεσιών Ασφάλειας Ν. Λάρισας, Μετάλλου, Τύπου – Χάρτου, Παράρτημα ΠΜΣ, Επαγγελματιών Οδηγών, ΚΤΕΛ, Ιδιωτικών Κλινικών, ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ, Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας, Υπαλλήλων Δήμων, ΟΤΑ, Τυροκόμων Ελλασσόνας.
Τρίκαλα: Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Οικοδόμων, Λογιστών, Επιτροπή Αγώνα Νοσοκομείου, Παράρτημα ΠΜΣ, Επιτροπή Αγώνα εκπαιδευτικών.
Καρδίτσα: Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Τοπογράφων – Μηχανικών, Συνεταιριστικής Τράπεζας, Τεχνικών ΟΤΕ (παρ.), Φαρμακοϋπαλλήλων, ΣΕΠΕ, Εργαζομένων ΚΥ, Γιατρών ΚΥ, Επιτροπή Αγώνα Νοσοκομείου, Επιτροπή Συμβασιούχων Υγειονομικών, Επιτροπή Αγώνα Καθαριστριών Νοσοκομείου, Επιτροπή Πληγέντων Καμινάδων, Επιτροπή Πληγέντων Αλιάκ Μαχαλά, Νομαρχιακό Σωματείο ΑΜΕΑ.
Στερεά – Εύβοια
Εύβοια: Τροφίμων – Ποτών, Μετάλλου Εύβοιας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, «Μιμίκου», «Κελαϊδίτης ΑΕ», «Κελαϊδίτης ΕΠΕ», Παράρτημα ΠΜΣ
Θήβα: Χημικής Βιομηχανίας, Τροφίμων και Ποτών, Μετάλλου, Φαρμάκου, Οικοδόμων, «Eurodrip»
Φωκίδα: IMERYS, Χειριστών, «Τεχνίτες και βοηθοί τους», Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ΕΛΤΑ, Περιφέρειας, ΕΛΜΕ, Επιτροπή Αγώνα αναπληρωτών δασκάλων.
Κρήτη
Ηράκλειο: Συνδικάτα – Σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, ΔΕΥΑ, Παράρτημα ΠΜΣ, Ερευνητών, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ηρακλείου, Ωρομίσθιων – Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών Σχολών ΚΕΤΕΚ – ΤΤΕ ΟΑΕΔ, ΠΕ, ΕΛΜΕ, ΠΑΓΝΗ
Χανιά: Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Επισιτισμού, Τροφίμων – Ποτών, Οικοδόμων, Παράρτημα ΣΜΤ, Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, ΣΕΠΕ.
Ρέθυμνο: Οικοδόμων, Καθαριστριών, Αντιπεριφέρειας, Ιατρών ΕΣΥ, Γενικών Οικογενειακών Ιατρών ΕΣΥ ΠΦΥ, Γενικού Νοσοκομείου, ΕΛΜΕ.
Ζάκυνθος
Εργατικό Κέντρο και Σωματεία: Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Χρηματοπιστωτικού, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Οικοδόμων, Οδηγών και Εργαζόμενων ΚΤΕΛ, ΠΕ, Νοσοκομείου Ζακύνθου, Παράρτημα ΠΜΣ, Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών, Εμπορικός Σύλλογος, ΑμΕΑ «Οι Ποπολάροι».
Πύργος
Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας και Σωματεία: ΟΤΑ Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας – Ζαχάρως, Οικοδόμων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου Κυλλήνης και Νομού Ηλείας, EΛME Ηλείας, ΕΔΟΠ – ΔΕΗ (παρ.), Εργαζομένων στα Εμπορικά Καταστήματα και Υπηρεσίες.
Πελοπόννησος
Καλαμάτα: Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Τροφίμων – Ποτών, Επισιτισμού – Τουρισμού, ΔΕΥΑΚ, ΕΛΜΕ, ΟΤΕ, Ειδικευόμενων Γιατρών.
Αρκαδία: Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Ενέργειας, Περιφέρειας.
Κοζάνη
Σωματεία: Οικοδόμων, Γουνεργατών Σιάτιστας, ΣΕΕΕΝ, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οδηγών.
Νησιά Αιγαίου
Εργατικό Κέντρο Σάμου και Σωματεία: Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σάμου, Ξενοδοχείων – Επισιτισμού Σάμου, Οικοδόμων: Καρλοβάσου, Σάμου. Τεχνικών ΟΤΕ Σάμου, Συνεταιριστικών Οργανώσεων Σάμου, Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου ΑΔΕΔΥ.
Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας: Ενώνουμε τη φωνή μας με τα εργατικά σωματεία
Τη συμμετοχή τους στα πανεργατικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις έχουν αποφασίσει οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.«Ενώνουμε τη φωνή μας με τα εργατικά σωματεία και δυναμώνουμε τον αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματά μας, για την απόκρουση της αντεργατικής πολιτικής που διαλύει τις ζωές μας για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων», τονίζει η ΟΓΕ σε ψήφισμα που υιοθέτησε το πρόσφατο Συνέδριό της.
«Απορρίπτουμε τις “ευέλικτες” μορφές εργασίας, το απαράδεκτο καθεστώς των ατομικών συμβάσεων εργασίας, τη δουλειά λάστιχο με τα ξεχειλωμένα ωράρια που εκμηδενίζουν τον ελεύθερό μας χρόνο και συνθλίβουν ιδιαίτερα τη ζωή της εργαζόμενης μητέρας», αναφέρει η Ομοσπονδία και προσθέτει: «Δεν θα επιτρέψουμε τον αυταρχικό περιορισμό της λειτουργίας των σωματείων, την επιβολή νέων εμποδίων στην προκήρυξη απεργιών, τους εκβιασμούς σε βάρος των εργαζομένων, ιδιαίτερα εφόσον γνωρίζουμε ότι η εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις γυναίκες, που είναι σε μικρότερο ποσοστό οργανωμένες στα σωματεία τους».
«Δυναμώνουμε τον συλλογικό αγώνα και τη διεκδίκηση για αυτές τις σύγχρονες ανάγκες μας!», είναι το κάλεσμα που απευθύνει.
Τα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα
Την Πέμπτη 4 Νοέμβρη:
— Αθήνα: 7 μ.μ. στο Σύνταγμα
— Πειραιάς: 6.30 μ.μ. στο Πασαλιμάνι
— Κορωπί: 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας
— Θεσσαλονίκη: 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου
— Νάουσα: 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία
— Σέρρες: 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας
— Κατερίνη: 6.30 μ.μ. στο σιντριβάνι – πλατάνι
— Ηγουμενίτσα: 6 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου
— Αρτα: 7 μ.μ. στην πλατεία Κιλκίς
— Λαμία: 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας
— Θήβα: 6 μ.μ. στην πλατεία
— Βόλος: 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας
— Τρίκαλα: 6 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου
— Μυτιλήνη: 6 μ.μ. στην πλατεία Σαπφούς
— Ικαρία: 7 μ.μ. στην πλατεία Ευδήλου
— Σάμος: 6 μ.μ. στο Βαθύ (Εργατικό Κέντρο)
— Ηράκλειο: 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας
— Χανιά: 7 μ.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς
— Ρέθυμνο: 6.30 μ.μ. στο δημαρχείο
— Ζάκυνθος: 7.30 μ.μ. στην πρώην νομαρχία
— Πύργος: 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία
Την Παρασκευή 5 Νοέμβρη στην Καλαμάτα, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μάρτη.
Τη Δευτέρα 8 Νοέμβρη:
— Λάρισα: 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία
— Τρίπολη: 7 μ.μ. στην πλατεία Πετρινού
Την Τετάρτη 10 Νοέμβρη:
— Γιάννενα: 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία
— Καρδίτσα: 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία
Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα
Οι προσυγκεντρώσεις των σωματείων για το συλλαλητήριο της Αθήνας, την Πέμπτη 4 Νοέμβρη, έχουν οριστεί για τις 6.15 μ.μ. στα εξής σημεία:
Παλιά Βουλή: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα
Ομόνοια: Μαζικοί φορείς των συνοικιών, ΟΒΣΑ και κλαδικά σωματεία αυτοαπασχολούμενων, η ΟΓΕ και οι Σύλλογοι Συνταξιούχων
Προπύλαια: Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα φοιτητών, Σύλλογοι της δημόσιας και ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Σωματεία Εργαζομένων στα Πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Ιδρύματα.