Δύο ώρες δουλειάς χάρισμα στους εργοδότες δίνει η ερμηνευτική εγκύκλιος του νόμου Χατζηδάκη – Σε αγωνιστική απάντηση καλεί το ΠΑΜΕ

ΠΑΜΕ: Η απαράδεκτη εγκύκλιος της κυβέρνησης πρέπει τις επόμενες μέρες να πάρει αγωνιστική απάντηση από τα σωματεία μέσα στους χώρους δουλειάς. Χρειάζεται να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι για αυτό το έκτρωμα και με μαχητικές πρωτοβουλίες να βάλουν φρένο στην ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!

Την απαράδεκτη ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για την ψηφιακή κάρτα, η οποία εφαρμόζοντας τον νόμο Χατζηδάκη προσθέτει νέα εργαλεία για την επέκταση του χρόνου απλήρωτης δουλειάς, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του.

Υπενθυμίζεται ότι με την εν λόγω εγκύκλιο από το υπουργείο Εργασίας προβλέπεται απλήρωτη δουλειά μέχρι και 2 ώρες τη μέρα (βαφτίζεται «ευέλικτη προσέλευση») και επιπλέον άλλη μια ώρα, ως …ώρα προετοιμασίας.

Όπως τονίζει το ΠΑΜΕ, με την απαράδεκτη ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για τον νόμο Χατζηδάκη «η κυβέρνηση βάζει σε εφαρμογή επίσημα την απλήρωτη εργασία μέχρι και 2 ώρες την ημέρα στις επιχειρήσεις που θα ενταχτούν στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας (Βιομηχανίες, Σούπερ Μάρκετ, Τράπεζες, Συγκοινωνίες, Εταιρείες Φύλαξης, Εταιρείες Ασφάλισης)».

Και αναλυτικά το ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Η εγκύκλιος αξιοποιώντας τον νόμο ν. 4808/2021 δίνει τη δυνατότητα της “ευέλικτης προσέλευσης” του εργαζόμενου μέχρι 120 λεπτά.

Δηλαδή ο εργοδότης μπορεί να μεταβάλλει καθημερινά την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου εργασίας σε ένα εύρος 4 ωρών, χωρίς καν να θεωρείται καταχρηστική η συνεχής αλλαγή ωραρίου!

Για παράδειγμα: Εργαζόμενος με ωράριο 08.00 – 16.00 αναγκάζεται να δουλεύει έως τις 18.00. Αν η κάρτα ενεργοποιείται με υπόδειξη του εργοδότη κάθε μέρα στις 10.00, τότε μπορεί “νόμιμα” να κάθεται έως τις 18.00.

Στην περίπτωση που γίνει έλεγχος στο διάστημα 08.00 – 10.00, ο εργοδότης εύκολα μπορεί να ισχυριστεί πως ο εργαζόμενος μόλις προσήλθε στην εργασία του, καθώς βρίσκεται εντός του διαστήματος “ευέλικτης προσέλευσης” και να “χτυπήσει” την κάρτα, δυνατότητα που πλέον υπάρχει ακόμα και για λίγα δευτερόλεπτα, παίρνοντας ταυτόχρονα υπόψη ότι το ΣΕΠΕ δεν έχει ούτε τα εργαλεία ούτε το προσωπικό για να τους ελέγξει.

Αλλωστε φρόντισαν να διευκρινίσουν ότι το “χτύπημα της κάρτας” αποτελεί ευθύνη του εργαζόμενου και όχι του εργοδότη! Το “κερασάκι στην τούρτα” είναι ότι οι εργοδότες θα μπορούν να δηλώσουν τα ωράρια ακόμα και έναν μήνα μετά από την πραγματοποίησή τους και υπάρχει η πρόβλεψη ότι για “μέχρι 3 μονά χτυπήματα τον μήνα ανά εργαζόμενο” δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο, αλλά θα γίνεται σύσταση. Μάλιστα, η φαντασία τους ξεπέρασε τα όρια, εφόσον θα μπορούν να βαφτίζουν “διευθυντή” έναν εργαζόμενο ώστε να απαλλάσσεται πλήρως ακόμα και από το ωράριο και το χτύπημα της κάρτας.

Η δυνατότητα αυτή δίνεται στους εργοδότες και για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης και για τους εργαζόμενους που δουλεύουν μέσω εργολάβων, δηλαδή για την κατηγορία εργαζομένων που πλήττεται σε τεράστιο βαθμό από την υποδηλωμένη εργασία.

Ακόμα πιο κουβαρντάς προς τον ΣΕΒ γίνεται το υπουργείο Εργασίας, χωρίς να κρατάει πλέον ούτε τα προσχήματα

Ξέθαψαν Προεδρικό Διάταγμα του 1932 για να βγάλουν έξω από το ωράριο εργασίας το διάλειμμα και την προετοιμασία των εργαζομένων πριν και μετά τη βάρδια στους βιομηχανικούς χώρους δουλειάς. Δηλαδή μέχρι και μιάμιση ώρα απλήρωτη! Γνωστή απαίτηση των βιομηχάνων, όπου είχε καταθέσει και γραπτώς το συγκεκριμένο αίτημα στο υπουργείο Εργασίας.

Πρακτικά τι λένε στους εργοδότες; Οτι θα μας βάζουν να δουλεύουμε 11 ώρες και θα μας πληρώνουν για τις 8! Να το ξεχάσουν!

Αυτή είναι η “μεγάλη ανακάλυψη” της κυβέρνησης για την ψηφιακή κάρτα που θα έλυνε το πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας και μάλιστα χρηματοδοτείται ως πρόγραμμα και από το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή αποτελεί προαπαιτούμενο μέτρο για να ρέει το ζεστό χρήμα στους μεγαλοεργοδότες.

Δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από την πλέον νόμιμη κλεψιά του ιδρώτα των εργαζομένων, της κατάργησης του 8ωρου και σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας με σκοπό να μεγαλώσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων! Θέλουν να δουλεύουμε περισσότερο και να πληρωνόμαστε λιγότερο.

Αυτά είναι τα θετικά του νόμου που υπερασπιζόταν η θλιβερή ηγεσία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ), η οποία ταυτόχρονα υπονόμευσε τον αγώνα και την απεργία των συνδικάτων το 2021!

Τα σωματεία, συνολικά το εργατικό κίνημα έχουμε αποδείξει με τους εμβληματικούς αγώνες μας ότι ο νόμος Χατζηδάκη μπορεί να γίνει κουρελόχαρτο.

Η απαράδεκτη εγκύκλιος της κυβέρνησης πρέπει τις επόμενες μέρες να πάρει αγωνιστική απάντηση από τα σωματεία μέσα στους χώρους δουλειάς. Χρειάζεται να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι για αυτό το έκτρωμα και με μαχητικές πρωτοβουλίες να βάλουν φρένο στην ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: