«Εάν είναι όλα νόμιμα και ασφαλή, γιατί μας απαγορεύετε την είσοδο και τον έλεγχο στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ;»

Επιστολή – προειδοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, στα αρμόδια υπουργεία: Η απόλυση των εργαζομένων έχει ενεργοποιήσει τον κίνδυνο βιομηχανικού δυστυχήματος

Την «απαράδεκτη, παράνομη και έξω από κάθε λογική πράξη της ειδικής διαχείρισης, η οποία, ενώ αρχικά είχε αποδεχτεί το αίτημα επίσκεψης του Σωματείου αλλά και κλιμακίου τεχνικών συμβούλων στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, στη συνέχεια το απόρριψε» καταγγέλλει με επιστολή προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Οικονομικών και Εργασίας το Σωματείο Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ.

Το Σωματείο αναφέρει ότι «έχουμε αιτηθεί επανειλημμένα να μας κοινοποιηθεί το επίσημο και εγκεκριμένο από τις αρμόδιες υπηρεσίες σχέδιο φύλαξης, συντήρησης, διασφάλισης περιβαλλοντικών και αντιπυρετικών μέτρων πρόληψης, απορρύπανσης, προγραμματισμένης και έκτακτης επέμβασης σε συμβάντα κ.λπ.».

Πλέον, μετά και την τελευταία εξέλιξη, «τα ερωτήματα μεγαλώνουν: Υπάρχει σχέδιο; Είμαστε ασφαλείς; Είστε νόμιμοι; Εάν είναι όλα νόμιμα και ασφαλή, γιατί μας απαγορεύετε την είσοδο και τον έλεγχο στις εγκαταστάσεις;».

Το Σωματείο επαναλαμβάνει ότι «η λειτουργία των οικισμών και η ασφάλεια των εγκαταστάσεων είναι συνδεδεμένα όπως το νύχι με το κρέας. Στους οικισμούς κατοικούν εκατοντάδες οικογένειες, μικρά παιδιά, τον επόμενο μήνα θα ανοίξουν τα σχολεία. Η πραγματικότητα που βιώνουμε μόνο ασφάλεια δεν μπορεί να μας προσφέρει».

Με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές που βιώνει η χώρα, οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι «τα μέτρα που πρέπει να παρθούν συνολικά στη ΛΑΡΚΟ αποκτούν ιδιαίτερη και πρωταρχική σημασία. Εκπέμπουμε SOS, “χτυπάμε καμπανάκια”. Πάρτε μέτρα ασφαλείας στα εργοτάξια της ΛΑΡΚΟ. Εχετε παραβιάσει τον Κανονισμό Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών επί του συνόλου, το σχέδιο απόλυσης των εργαζομένων έχει ενεργοποιήσει τον κίνδυνο βιομηχανικού δυστυχήματος».

Παράλληλα «η απόλυση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ», συνεχίζει το Σωματείο, «εκτός από τα ζητήματα προβλημάτων στην γενική ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των κατοίκων έχει οδηγήσει στα παρακάτω ενδεικτικά προβλήματα:

Δεν γνωρίζουμε εάν γίνονται οι κατάλληλες μετρήσεις και παρεμβάσεις στο πόσιμο νερό και στον βιολογικό σταθμό. Εάν ναι, παρακαλούμε να μας κοινοποιήσετε τις αναλύσεις.

40 ημέρες απολυμένοι και αναμένουμε την εξόφληση της μισθοδοσίας.

Δεν έχουν δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους οι βεβαιώσεις που είναι απαραίτητες για την ένταξη των απολυμένων στα προγράμματα απασχόλησης, έχει απορριφθεί επί της αρχής το 1/3 των απολυμένων, δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις απορρόφησης σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων, δεν έχουμε εισόδημα.

Δεν έχουν δοθεί σε εκατοντάδες εργαζόμενους βεβαιώσεις προϋπηρεσίας, μας κρατάτε ομήρους.

Δεν έχουν επιστραφεί προσωπικά δεδομένα που έχουν οι απολυμένοι στους φακέλους του Γραφείου Προσωπικού. Είναι δικά μας στοιχεία, είναι η περιουσία μας, τα θέλουμε τώρα.

Προσωπικά αντικείμενα των εργαζομένων είναι εγκλωβισμένα στις εγκαταστάσεις».

Με βάση τα παραπάνω, το Σωματείο καταλήγει στην επιστολή του: «Δεν υπάρχει πουθενά και κανένας από την πλευρά σας να λύσει τα προβλήματα. Σε αυτήν τη βάση και σε συνέχεια των προηγούμενων αιτημάτων, που απαράδεκτα και παράνομα μας απαγορεύσατε την είσοδο στις εγκαταστάσεις, σας κοινοποιούμε εκ νέου ότι τις επόμενες ημέρες το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας μαζί με εξειδικευμένους – πιστοποιημένους τεχνικούς θα επισκεφτούμε τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

Σταθείτε στο ύψος των καταστάσεων, μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Παρακαλούμε πολύ όπως μας κοινοποιήσετε τους αρμόδιους – υπεύθυνους από την πλευρά σας που θα μας ανοίξουν τις εγκαταστάσεις».

Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: