Φτάνει πια με την κλοπή του ενσήμου χιλιάδων οικοδόμων – Στη Βουλή φέρνει το σοβαρό θέμα το ΚΚΕ

Το μεγάλο πρόβλημα της κλοπής της ασφάλισης χιλιάδων οικοδόμων, μαζί με το αίτημα της Ομοσπονδίας και των συνδικάτων των εργαζομένων για αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας.

Το μεγάλο πρόβλημα της κλοπής της ασφάλισης χιλιάδων οικοδόμων, μαζί με το αίτημα της Ομοσπονδίας και των συνδικάτων των εργαζομένων για αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας.

Σε μια περίοδο που η κατασκευαστική δραστηριότητα καταγράφει μεγάλη άνοδο, η ασφαλιστική αποτύπωση της εργασίας των οικοδόμων στον ΕΦΚΑ καταγράφεται εντελώς αναντίστοιχη. Την ίδια στιγμή που οι κατασκευαστικοί όμιλοι διαπιστώνουν ελλείψεις εργατικού δυναμικού, οι οικοδόμοι ασφαλίζονται κατά μέσο όρο μόλις για 12 έως 13,64 ημερομίσθια τον μήνα, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του ΕΦΚΑ (Ιανουάριος – Αύγουστος 2023). Ενώ οι εργαζόμενοι σήμερα δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης σε μια σειρά μικρότερα και μεγαλύτερα έργα, πολλές φορές έξι και επτά μέρες τη βδομάδα, η ασφάλισή τους κινείται στα ίδια επίπεδα που βρισκόταν την περίοδο της κρίσης και της θηριώδους ανεργίας.

«Είναι φανερό ότι υπάρχει εισφοροκλοπή και εισφοροδιαφυγή», τονίζει στο κείμενο της Ερώτησης ο βουλευτής του Κόμματος, Νίκος Εξαρχος, επισημαίνοντας πως το πρόβλημα οφείλεται, μεταξύ άλλων, «στους μηδαμινούς ελέγχους για την αποτύπωση της πραγματικής ασφάλισης των οικοδόμων από τον ΕΦΚΑ». Μάλιστα, ο ΕΦΚΑ όχι μόνο δεν ελέγχει την πραγματική ασφάλιση των οικοδόμων, αλλά και δεν τους αποδίδει τα ένσημα που καταγράφονται ως «υπέρ αγνώστων», βάσει του αντικειμενικού υπολογισμού των ενσήμων που αντιστοιχούν σε πραγματική εργασία των οικοδόμων.

Στη βάση αυτή, ο βουλευτής του Κόμματος καλεί την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της εισφοροκλοπής και εισφοροδιαφυγής σε βάρος των οικοδόμων, ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή της γενικής αρχής ασφάλισης «κάθε μέρα δουλειάς και μέρα ασφάλισης», καθώς και να πάρουν μέτρα για την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

Ακολουθεί η Επίκαιρη Ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης:

Για την ασφάλιση των οικοδόμων και την αναγνώριση – διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων

Παρότι οι μηχανές της κατασκευαστικής δραστηριότητας «δουλεύουν στο φουλ» υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία με την ασφαλιστική αποτύπωση της εργασίας των οικοδόμων στον ΕΦΚΑ.
Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του ΕΦΚΑ (Ιανουάριος – Αύγουστος 2023) οι οικοδόμοι ασφαλίζονται κατά μέσο όρο για 12 έως 13,64 ημερομίσθια το μήνα. Στην περίοδο της κρίσης με τη μεγάλη ανεργία η απασχόληση ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε για τον μήνα Οκτώβριο του 2011 με 11,38 ημερομίσθια το μήνα και για τον μήνα Οκτώβριο του 2013 με 12,82 ημερομίσθια το μήνα.
Συνεπώς, με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, δεν θα έπρεπε να λείπουν εργατικά χέρια, αφού οι οικοδόμοι δεν ασφαλίζονται για όλες τις ημέρες του μήνα.
Είναι φανερό ότι υπάρχει εισφοροκλοπή και εισφοροδιαφυγή, που οφείλονται μεταξύ άλλων:
– Στους μηδαμινούς ελέγχους για την αποτύπωση της πραγματικής ασφάλισης των οικοδόμων από τον ΕΦΚΑ. Η κατάσταση αυτή εδράζεται και στην δυνατότητα του ΕΦΚΑ να απαιτεί και να εισπράττει τουλάχιστον τα ελάχιστα ένσημα, που απαιτούνται για κάθε οικοδομοτεχνικό έργο, υπολογίζοντας τα με αντικειμενικό σύστημα πριν την έναρξη του έργου, αλλά και με την ολοκλήρωση του, ακόμη και με την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος.
– Επιπλέον, η δυνατότητα αντικειμενικού υπολογισμού των ενσήμων, που αντιστοιχούν σε πραγματική εργασία των οικοδόμων, αξιοποιείται ώστε να βεβαιώνονται και να εισπράττονται οι εισφορές, που καταγράφονται ως «υπέρ αγνώστων». Οι οικοδόμοι όμως δεν έχουν τύχει της αναγνώρισης και διανομής των αντίστοιχων ενσήμων.
Κατά συνέπεια, ο ΕΦΚΑ όχι μόνο δεν ελέγχει την αποτύπωση της πραγματικής εργασίας και ασφάλισης των οικοδόμων, αλλά εισπράττει εισφορές που αναλογούν στην εργασία τους χωρίς να αποδίδει τα ένσημα τους, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν με το Ν.629/1977.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα πρόκειται να πάρει:
– Για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της εισφοροκλοπής και εισφοροδιαφυγής και της αποτύπωσης της πραγματικής εργασίας των οικοδόμων, ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή της γενικής αρχής ασφάλισης «κάθε μέρα δουλειάς και μέρα ασφάλισης».
– Για το τεράστιο θέμα της αναγνώρισης και διανομής των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων στους οικοδόμους.

Ο Βουλευτής
Νίκος Έξαρχος 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: