Για τα κέρδη των ομίλων εκτοξεύουν την «ευέλικτη» εργασία
Λες και οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό δεν έχουν πλέον πείρα, λες και ο κλάδος ξεκίνησε να λειτουργεί τώρα που έγινε υπουργός ο κ. Γεωργιάδης!
Η προσπάθεια του υπουργού Εργασίας να μας «πουλήσει» «το κρέας για ψάρι», σχετικά με το νέο νομοσχέδιο που έρχεται για ψήφιση, είναι προκλητική. Αξιοποιεί την κατάσταση που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα στον Επισιτισμό – Τουρισμό, από τις κυβερνήσεις και τους εργοδότες, για να μας πείσει ότι το νομοσχέδιο είναι «φιλεργατικό». Πρόκειται για πολύ μεγάλο ΨΕΜΑ!
Η σύμβαση των μηδενικών ωρών, όπως και η πολλαπλή απασχόληση σε πάνω από έναν εργοδότη, η κατά παραγγελία σύμβαση, η απασχόληση την 6η μέρα (δηλαδή το Σάββατο, στη βιομηχανία κυρίως) δεν είναι μέτρα υπέρ των εργαζομένων. Ερχονται κατά παραγγελία του ΣΕΒ και του ΣΕΤΕ ώστε να διασφαλίσουν τις ανάγκες για ακόμα περισσότερα κέρδη στις επιχειρήσεις, κάνοντας την εργασία των εργαζομένων πιο φτηνή. Αυτό θέλουν να πετύχουν μέσω της γενίκευσης της «ευέλικτης» εργασίας, των ελαστικών μορφών απασχόλησης και της κατάργησης του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας – όπου έχει απομείνει – ανοίγοντας τον δρόμο και για απολύσεις εργαζομένων με σχετικά καλύτερα δικαιώματα.
Λες και οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό δεν έχουν πλέον πείρα, λες και ο κλάδος ξεκίνησε να λειτουργεί τώρα που έγινε υπουργός ο κ. Γεωργιάδης!
Ομως ας πάρουμε το ζήτημα από την αρχή… Η κυβέρνηση μέσω του υπουργού λέει με θράσος ότι όντως οι εργοδότες μέχρι σήμερα παρανομούσαν ασταμάτητα και ανενόχλητοι από το κράτος, εφόσον απασχολούσαν τους εργαζόμενους με υπερωρίες και χωρίς ρεπό, καταπατώντας το 5ήμερο – 8ωρο. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να σταματήσει αυτή η ασυδοσία των εργοδοτών, έρχεται να τη ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ με το νέο νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί και Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με υποχρεωτική εφαρμογή από τα κράτη – μέλη.
Θέλει δηλαδή να μας πει στην ουσία ότι το δικαίωμα του εργαζόμενου δεν είναι το 5ήμερο – 8ωρο, αλλά το να δουλεύει όσο και όποτε θέλει ο εργοδότης, μέχρι και 13 ώρες την ημέρα. Οτι δεν πρόκειται οι εργαζόμενοι να μπορούν να ζήσουν με έναν μισθό, να πάρουν ουσιαστικές αυξήσεις, και ότι ο μόνος τρόπος να αυξήσουν το εισόδημά τους είναι να δουλεύουν ΜΕΡΑ – ΝΥΧΤΑ!
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε μάλιστα στον κλάδο του Επισιτισμού για να μας αποδείξει πόσο …αναγκαία και «φιλεργατική» είναι η σύμβαση μηδενικών ωρών που προβλέπει το νομοσχέδιο, βάζοντας ως βασικό επιχείρημα τις λεγόμενες «έκτακτες ανάγκες» των επιχειρήσεων εστίασης. Ποια είναι η πραγματικότητα;
Στον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού ξεκίνησε η γενίκευση της μερικής απασχόλησης με την 4ωρη εργασία. Τότε (δεκαετία ’90, κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) το επιχείρημα ήταν να δοθεί το δικαίωμα στις νέες μητέρες και στους φοιτητές να δουλεύουν λίγες ώρες την ημέρα, ώστε να μπορούν να αυξήσουν το εισόδημά τους και να τα καταφέρνουν με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις.
Το αποτέλεσμα ήταν τα αμέσως επόμενα χρόνια να εκτοξευτούν οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης στον κλάδο. Στη συνέχεια, όλες οι κυβερνήσεις εφάρμοσαν τους νόμους των προηγούμενων και τις Οδηγίες της ΕΕ, πρόσθεσαν και νέες μορφές «ευέλικτης» απασχόλησης, πολλές απ’ αυτές μέσα στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, με τα μνημόνια που ψήφισαν όλα τα κόμματα της Βουλής, εκτός του ΚΚΕ.
Μερικές που εφαρμόζονται ήδη, κυρίως στα ξενοδοχεία και στις μεγάλες αλυσίδες εστίασης, με το επιχείρημα των «έκτακτων αναγκών», είναι:
Συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ο εργοδότης μπορεί να τις ανανεώνει για όσες φορές θέλει, χωρίς ο εργαζόμενος να μπορεί να διασφαλίσει δικαίωμα σε σύμβαση αορίστου χρόνου (πριν το 2011, στις δύο συνεχόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η επόμενη ήταν αυτομάτως αορίστου).
Σύμβαση διαλείπουσας εργασίας. Ο εργαζόμενος έχει συνάψει σύμβαση μηδενικών ημερών εργασίας με τον εργοδότη και δουλεύει μόνο όποτε τον χρειαστεί, σε συνδυασμό με το δικαίωμα του εργοδότη να συνάψει τη σύμβαση για ορισμένο μόνο χρονικό διάστημα.
Συμβάσεις με ωρομίσθιο. Καθορίζεται ένας ελάχιστος αριθμός ωρών εργασίας και ο εργαζόμενος πληρώνεται με την ώρα. Οι περισσότερες από αυτές είναι 6ωρες και 4ωρες.
Σύμβαση εκ περιτροπής εργασίας. Οι εργαζόμενοι, αντί να δουλεύουν 5ήμερο και 22 μέρες τον μήνα, λόγω των «έκτακτων αναγκών» του εργοδότη δουλεύουν 15 μέρες ή και λιγότερες.
Συμβάσεις μίας μέρας, Οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται για μία μέρα «έκτακτα». Είναι χαρακτηριστικό ότι τέτοιες συμβάσεις κυριαρχούν σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ιδιαίτερα στα επισιτιστικά τμήματα, και υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν χρόνια κάθε μέρα με τέτοιες συμβάσεις, χωρίς να σταματάνε.
Συμβάσεις μέσω «εργολαβικής εταιρείας». Οι εργαζόμενοι απασχολούνται μέσω εργολάβου, υποτίθεται για να καλύψουν «έκτακτες ανάγκες». Στην πραγματικότητα αποτελούν τον κύριο όγκο των εργαζομένων στην καθαριότητα των ξενοδοχείων και όχι μόνο.
Ολες λοιπόν οι συμβάσεις «ευέλικτης» εργασίας νομοθετήθηκαν με ίδια επιχειρήματα από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ. Ομως το αποτέλεσμα – με βάση και τα επίσημα στοιχεία – ήταν ότι πλέον έχουν καταργήσει τη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, έχουν ρίξει το εισόδημα των εργαζομένων στα ΤΑΡΤΑΡΑ και έχουν ανεβάσει τα κέρδη των εργοδοτών στα ΥΨΗ! Τα 2/3 των προσλήψεων σήμερα είναι με τέτοιες μορφές απασχόλησης.
Ποιο είναι λοιπόν το καινούργιο, που το παρουσιάζουν μάλιστα ως «προοδευτικό»; Οτι ο συνδυασμός των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης με την πολλαπλή εργασία σε περισσότερους από έναν εργοδότες θα ΕΚΤΟΞΕΥΣΕΙ την «ευέλικτη» εργασία. Σημαίνει ότι θα χτυπηθεί παραπέρα το 5ήμερο – 8ωρο, θα μειωθεί δηλαδή ακόμα περισσότερο ο μικρός πλέον αριθμός εργαζομένων και στον Επισιτισμό – Τουρισμό που δουλεύουν με τέτοιους όρους.
Παράλληλα, θα απαλλάξει τους εργοδότες από την πληρωμή υπερωρίας και άλλων προσαυξήσεων και θα εκτοξεύσει τα κέρδη τους. Για παράδειγμα, ένας όμιλος εταιρειών που διαχειρίζεται ξενοδοχεία και που έχει πάνω από έναν ΑΦΜ θα μπορεί με μεγάλη άνεση να απασχολήσει εργαζόμενους την ίδια μέρα, πέραν του ωραρίου τους, μέσω της πολλαπλής εργασίας και των συμβάσεων μηδενικών ωρών κ.λπ., χωρίς να υποχρεούται να καταβάλει υπερωρία.
Και επειδή η κυβέρνηση και ο κ. Γεωργιάδης ξέρουν ότι οι εργαζόμενοι και τα σωματεία διεκδικούν τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που φέρνει, επειδή ξέρουν ότι εμείς οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουμε, θα αντισταθούμε απέναντι σε αυτό το έκτρωμα, γι’ αυτό ετοιμάζουν και τις ποινές φυλάκισης (6 μηνών) σε όποιον θα αντιδρά οργανωμένα.
Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν σταθερή και μόνιμη εργασία. Να μειωθεί ο ημερήσιος χρόνος εργασίας σε 7 ώρες την ημέρα και 35 την εβδομάδα. Να μπορούμε όλοι να απολαμβάνουμε τα επιτεύγματα της ανάπτυξης της επιστήμης και της παραγωγικότητας της εργασίας. Μόνο εμπόδιο για να ικανοποιηθεί αυτή η δυνατότητα είναι αυτό το σύστημα της βαρβαρότητας, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης, που μοναδικό σκοπό έχει το κέρδος. Και αυτό έρχεται να υπηρετήσει το νέο νομοσχέδιο.
Το επόμενο διάστημα χρειάζεται καλή προετοιμασία για μια μαζική και αποφασιστική απάντηση απέναντι στην κυβέρνηση, ώστε αυτό το νομοσχέδιο να μην έρθει καν για ψήφιση! Πρώτος μεγάλος αγωνιστικός σταθμός είναι το συλλαλητήριο των συνδικάτων στις 9 Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ, και σε κάθε άλλη πόλη με πρωτοβουλία των συνδικάτων.
Μέλος του Γραφείου Περιοχής Αττικής του ΚΚΕ και πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Αττικής
Ριζοσπάστης