Νέο εργατικό «ατύχημα»
Το Δίκτυο Εργαζομένων στους ΟΤΑ, καταγγέλλει το νέο εργατικό «ατύχημα», με θύμα εργάτρια καθαριότητας, συμβασιούχο, στο Δήμο Καλαμαριάς.
“49χρονη μητέρα 4 παιδιών εργάτρια καθαριότητας στο Δήμο Καλαμαριάς, με οκτάμηνη σύμβαση, έρχεται να προστεθεί στη λίστα των εργατικών «ατυχημάτων» στους Δήμους.
Η εργαζόμενη τραυματίστηκε το πρωί της Δευτέρας όταν έπεσε από το απορριμματοφόρο την ώρα της περισυλλογής απορριμμάτων, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες. Από την πτώση χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι και τον αυχένα και μεταφέρθηκε στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου εισήχθη στο χειρουργείο προκειμένου να γίνει συρραφή στο τραύμα της, όπου και συνεχίζεται η νοσηλεία της.
Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τις συνθήκες που προκλήθηκε το ατύχημα. Δεν πρόκειται όμως για ένα τυχαίο γεγονός, αφού σχεδόν καθημερινά έχουμε κάποιο εργατικό ατύχημα σε κάποιο Δήμο της χώρας.
Τα ατυχήματα αυτά αναδεικνύουν τις δύσκολες συνθήκες εργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα καθαριότητας, την εντατικοποίηση που υπάρχει εξ αιτίας της έλειψεις προσωπικού, τις ανύπαρκτες ατομικές ιατρικές εξετάσεις, τα ελλείπει μέσα ατομικής προστασίας που πολλές φορές δεν δίνονται στους εργαζόμενους, τα οχήματα και μηχανήματα που δεν συντηρούνται από τους Δήμους.
Για αυτούς τους λόγους δεν πρόκειται για εργατικά ατυχήματα αλλά για εγκλήματα σε βάρος των εργατών.
Οι διάφοροι αρμόδιοι – Κυβέρνηση, Δήμαρχοι, Διευθυντικά στελέχη, ΣΕΠΕ- θα χύσουν για άλλη μια φορά κροκοδείλια δάκρια και ας είναι αυτοί που ευθύνονται γιατί δεν εφαρμόζονται, έστω τα ελάχιστα που προβλέπει η νομοθεσία, υποτιμώντας την ζωή των εργαζομένων. Ας είναι αυτοί που αύξησαν τα όρια ηλικίας και επέβαλαν την εξοντωτική και απάνθρωπη αύξηση των ορίων ηλικίας και τη συνταξιοδότηση στα 67 χρόνια.
Απαιτούμε :
Να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τραυματίστηκε σοβαρά η συνάδελφος. Να υπάρχουν γιατροί εργασίας στους χώρους δουλειάς. Να γίνεται προληπτικός ιατρικός έλεγχος της υγείας όλων των εργαζομένων. Να εκπαιδεύονται οι εργαζόμενοι, να χορηγούνται μέσα ατομικής προστασίας, να υπάρχουν κατάλληλοι χώροι εργασίας, να γίνεται ουσιαστικός τεχνικός έλεγχος των οχημάτων.
Να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι που μας θέλουν να δουλεύουμε μέχρι θανάτου με μεροκάματα πείνας. Να μειωθεί το όριο ηλικίας για την σύνταξη.”