Νίκος Έξαρχος: Ζητάμε ένσημα δουλεμένα, πληρωμένα που δεν έχουν αποδοθεί στους οικοδόμους (ΒΙΝΤΕΟ)

«Όταν πρόκειται για τα αιτήματα των εργαζομένων πάμε από υπουργό σε υπουργό, ενώ για τα αντιλαϊκά μέτρα το κράτος έχει συνέχεια…Δεν ζητήσαμε λεφτά, ζητάμε ένσημα, πρέπει να αποδοθούν, να ονομαστικοποιηθούν τα ένσημα στους οικοδόμους. Μιλάμε για ένσημα δουλεμένα, πληρωμένα που δεν έχουν αποδοθεί στους οικοδόμους…»

Να αντιμετωπιστεί τόσο το ζήτημα της εισφοροδιαφυγής και της αποτύπωσης της πραγματικής εργασίας των οικοδόμων, όσο και το τεράστιο θέμα της αναγνώρισης και διανομής των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων στους οικοδόμους, τόνισε ο Νίκος Έξαρχος, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στο πλαίσιο συζήτησης σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο Ν. Έξαρχος, πιο συγκεκριμένα, εξήγησε ότι «παρότι οι μηχανές της κατασκευαστικής δραστηριότητας “δουλεύουν στο φουλ” υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία με την ασφαλιστική αποτύπωση της εργασίας των οικοδόμων στον ΕΦΚΑ, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του ΕΦΚΑ (Ιανουάριος – Αύγουστος 2023) οι οικοδόμοι ασφαλίζονται κατά μέσο όρο για 12 έως 13,64 ημερομίσθια το μήνα».

«Συνεπώς, με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, δεν θα έπρεπε να λείπουν εργατικά χέρια, αφού οι οικοδόμοι δεν ασφαλίζονται για όλες τις ημέρες του μήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η εισφοροκλοπή και η εισφοροδιαφυγή που υπάρχει οφείλονται μεταξύ άλλων στους μηδαμινούς ελέγχους για την αποτύπωση της πραγματικής ασφάλισης των οικοδόμων από τον ΕΦΚΑ, από τη μία, και από την άλλη, στη δυνατότητα αντικειμενικού υπολογισμού των ενσήμων που αντιστοιχούν σε πραγματική εργασία των οικοδόμων να αξιοποιείται ώστε να βεβαιώνονται και να εισπράττονται οι εισφορές που καταγράφονται ως «υπέρ αγνώστων».

«Κατά συνέπεια, ο ΕΦΚΑ όχι μόνο δεν ελέγχει την αποτύπωση της πραγματικής εργασίας και ασφάλισης των οικοδόμων, αλλά εισπράττει εισφορές που αναλογούν στην εργασία τους χωρίς να αποδίδει τα ένσημά τους, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν με τον Ν.629/1977», πρόσθεσε.

Απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Τσακλόγλου επιδόθηκε στο να παινέψει το έργο της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου στα εργασιακά ζητήματα, τονίζοντας, για παράδειγμα, ότι αν και παραμένει υψηλή η ανεργία, έχει μειωθεί. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τους ελέγχους, ο υφυπουργός, κάνοντας πως δεν υφίσταται τραγική υποστελέχωση στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, έσπευσε να αναδείξει ότι όχι μόνο διενεργούνται, αλλά γίνονται και σε μικρούς και σε μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως στο Ελληνικό και σε ξενοδοχειακούς ομίλους, ενώ εξετάζουν κιόλας και πληθώρα καταγγελιών και αναμένεται να αυξηθούν και σε ετήσια βάση. Σχετικά με την αποτύπωση της πραγματικής εργασίας και ασφάλισης, ο υφυπουργός αρκέστηκε να δηλώσει ότι από το 2019 καταγράφονται, μεταξύ άλλων, στο ΕΡΓΑΝΗ η αναγγελία του απασχολούμενου δυναμικού και η καταβολή των εισφορών.

Ο Ν. Έξαρχος κατά τη δευτερολογία στηλίτευσε το γεγονός πως η συνεχής αναφορά στους αριθμούς και μόνο δεν σημαίνει αποτυπώνουν και την αλήθεια, με αποτέλεσμα «όταν είναι αυθαίρετοι μάλλον είναι ψεύτικοι». Έκανε ειδική αναφορά στη δέσμευση που είχε γίνει επί θητείας Γεωργιάδη στο υπουργείο Εργασίας για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όταν πρόκειται για τα αιτήματα των εργαζομένων πάμε από υπουργό σε υπουργό, ενώ για τα αντιλαϊκά μέτρα το κράτος έχει συνέχεια».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε και το άδικο για τους εργαζόμενους φορολογικό σύστημα, επισημαίνοντας ότι οι ίδιοι πληρώνουν τις συντάξεις τους, τη στιγμή που το κεφάλαιο κερδοφορεί σε κάθε περίπτωση με τη βοήθεια των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων, επισημαίνοντας ότι οι οικοδόμοι υφίστανται διπλή κλοπή τόσο από τους εργολάβους, όσο και από το κράτος. Μάλιστα, μιλώντας για την εισφοροκλοπή κατήγγειλε το γεγονός ότι οι εργολάβοι αξιοποιούν τους ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να κλέβουν και τους οικοδόμους και το κράτος, ενώ, ξεμπροστιάζοντας τον υφυπουργό και απαντώντας στα λεγόμενά του πως δήθεν γίνονται έλεγχοι, παρουσίασε το παράδειγμα της Ηπείρου και της Κέρκυρας, όπου αυτές τις δύο περιοχές καλύπτουν μόλις 7 ελεγκτές με απαρχαιωμένα αυτοκίνητα.

«Δεν ζητήσαμε λεφτά, ζητάμε ένσημα, πρέπει να αποδοθούν, να ονομαστικοποιηθούν τα ένσημα στους οικοδόμους. Μιλάμε για ένσημα δουλεμένα, πληρωμένα που δεν έχουν αποδοθεί στους οικοδόμους», υπογράμμισε. Πρόσθεσε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την εισφοροδιαφυγή που υφίστανται οι οικοδόμοι, καθώς δεν υπάρχει γενίκευση πανελλαδική της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπογράφει η Ομοσπονδία Οικοδόμων με τους εργοδότες.

Ο Ν. Έξαρχος έκανε ειδική αναφορά και στους νεκρούς οικοδόμους που φτάνουν σε σημείο να εργάζονται ακόμα και στα 67 τους χρόνια, επειδή δεν είχαν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης εξαιτίας του σοβαρού ζητήματος που αντιμετωπίζουν με τα ένσημά τους, με αποτέλεσμα να γκρεμοτσακίζονται στις οικοδομές, με τον υφυπουργό, μάλιστα, να του απαντάει κυνικά πως σε αυτά τα ζητήματα σημασία έχει «το πότε έχω τη δυνατότητα να βγω» και όχι «το πότε βγαίνω»!

Για αυτά τα ζητήματα, ο Ν. Έξαρχος απεύθυνε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην πανοικοδομική απεργία στις 6 Νοέμβρη και στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη: «Θα ακολουθήσουμε τον γνωστό δρόμο, θα το βρούμε το δίκιο μας, το θέμα είναι τι κάνετε εσείς».

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: