«Οι εργάτες στο “ΖΑΓΟΡΙ” είμαστε περήφανοι για το σωματείο μας και για τον δρόμο που έχουμε διαλέξει…» (Όταν πιστέψεις στη δύναμη του οργανωμένου αγώνα)

“Ξέρουμε λοιπόν ότι ο δρόμος που επιλέξαμε θα έχει εμπόδια, αλλά τώρα είμαστε σίγουροι για αυτόν τον δρόμο. Είμαστε πιασμένοι χέρι με χέρι με όλους τους εργάτες και παλεύουμε για να ζήσουμε καλύτερες μέρες, όχι απλά για να βγάλουμε τη μέρα…”

Την πλούσια αγωνιστική πείρα σε μια σειρά χώρους δουλειάς και κλάδους, όπως και τη δυνατότητα να δυναμώσει ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα μια γνήσια εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, να μετρηθούν και νέα βήματα στην οργάνωση των εργαζομένων, μετέφεραν με τις τοποθετήσεις τους εκπρόσωποι συνδικάτων, σωματείων και συλλόγων στην πανηπειρωτική σύσκεψη με θέμα «Με το δίκιο των πολλών, ενάντια στις θυσίες για τα κέρδη των λίγων», την οποία διοργάνωσε η ΚΟ Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας του ΚΚΕ, την Κυριακή, παρουσία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα.

Χαρακτηριστική η παρέμβαση στη σύσκεψη του Θοδωρή Παντούλα, εργάτη στο «Ζαγόρι», προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων «Ζαγόρι – Χήτος ΑΒΕΕ» και μέλους του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων. Την αναδημοσιεύουμε από τον Ριζοσπάστη (24/10/2024).

Η πιο σωστή απόφαση, όταν πιστέψαμε στη δύναμη του οργανωμένου αγώνα

Εμείς οι εργαζόμενοι στο «ΖΑΓΟΡΙ» δουλεύουμε στη μεγαλύτερη γραμμή εμφιάλωσης νερού στην Ευρώπη, όπως μας είπε ο πρωθυπουργός σε μια επίσκεψή του, για να μας κάνει να μοιραστούμε κι εμείς την ίδια ικανοποίηση με τους εργοδότες μας.

Το πώς χτίστηκε αυτή η βιομηχανία και το πώς λειτουργεί καθημερινά το γνωρίζουμε εμείς οι εργάτες πολύ καλά και μας έχει φέρει στα όρια της διάλυσης πολλές φορές.

Για εμάς πριν από δυο χρόνια έφτασε η στιγμή που πήραμε μια πολύ σημαντική απόφαση. Αποφασίσαμε λοιπόν ότι δεν θέλουμε να συνεχίσουμε άλλο έτσι, ότι δεν είναι μοιραίο να δουλεύουμε με αυτά τα ωράρια, με τέτοια εντατικοποίηση και με έναν μισθό που δεν φτάνει να καλύψει τις βασικές ανάγκες μας. Ξεπεράσαμε τη λογική που λέει ότι «τι θα κερδίσεις και με τα σωματεία; Τίποτα δεν βγαίνει…». Για εμάς λοιπόν ήρθε η στιγμή που πιστέψαμε στη δύναμη του οργανωμένου αγώνα και φτιάξαμε το σωματείο μας και μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι αυτή ήταν η πιο σωστή απόφαση που έχουμε πάρει!

Θοδωρής Παντούλας

Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια που παλεύουμε όλοι μαζί μέσα από το σωματείο μας, έχουμε καταφέρει πράγματα που ούτε μας περνούσαν από το μυαλό. Μάθαμε να συζητάμε, να κάνουμε Γενικές Συνελεύσεις και να ανταλλάσουμε απόψεις. Μάθαμε να ξεπερνάμε τον φόβο και να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά μας αγωνιστικά, με το κεφάλι ψηλά. Οι χαμηλοί μισθοί, τα εξαήμερα, το τετράβαρδο, η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας τώρα πια δεν είναι απλά μια σκοτούρα στο κεφάλι μας, αλλά τα πεδία των μαχών μας. Για όλα αυτά έχουμε κάνει παρεμβάσεις, στάση εργασίας και απεργίες που νέκρωσαν τα εργοστάσια.

Μόνο έτσι καταφέραμε να κερδίσουμε πράγματα. Οργανωμένα, συλλογικά, με πειθαρχία στις αποφάσεις του Σωματείου μας και με αγωνιστική στάση. Ετσι αντιμετωπίσαμε και την προσπάθεια της εργοδοσίας να μας εξαντλήσει με 6ήμερα και 7ήμερα αξιοποιώντας τους αντεργατικούς νόμους του Γεωργιάδη.

Το πιο σημαντικό όμως που έχουμε κερδίσει είναι ότι οι δεσμοί μεταξύ μας έγιναν ποιοτικά πολύ ανώτεροι. Με αυτούς που δουλεύαμε 20 χρόνια μαζί και λέγαμε μόνο μια τυπική «καλημέρα», τώρα βαδίζουμε μαζί στον δρόμο του αγώνα. Τώρα ο καθένας μας είναι στήριγμα για τον άλλον. Τώρα μας απασχολεί τι γίνεται στο σπίτι του συναδέλφου, τι σκέφτεται, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε.

Ξέρουμε καλά ότι έχουμε ζορίσει αρκετά την εργοδοσία και την κυβέρνηση. Το βλέπουμε ότι η εργοδοσία προσπαθεί να μας βάλει εμπόδια με πολλούς τρόπους για να μας ξεγελάσει, να μας διαιρέσει, να μας κουράσει και να μας λυγίσει για να σταματήσει τη δράση μας. Και έχει στο πλευρό της την κυβέρνηση που περνάει τους νόμους για τα εξαήμερα, για το πάγωμα μισθών, για τη διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων. Το ξέρουμε λοιπόν ποιους έχουμε απέναντί μας.

Εμείς οι εργάτες στο «ΖΑΓΟΡΙ» είμαστε αυτοί που με την απεργία μας πέρυσι και με το πανό μας που έφτασε μέχρι τη Βουλή, αποστομώσαμε τον τότε υπουργό Εργασίας και τρομάξαμε την εργοδοσία.

Συνάδελφοι, εμείς είμαστε περήφανοι για το σωματείο μας και για τον δρόμο που έχουμε διαλέξει, αλλά πρέπει να πούμε ότι όλο αυτό δεν προέκυψε τυχαία. Εχει παίξει δραστικό ρόλο η δράση του Εργατικού Κέντρου, που όλα αυτά τα χρόνια μας προσέγγιζε, που παίρνει συνέχεια πρωτοβουλίες για όλα τα ζητήματα που αφορούν την οικογένεια του εργάτη και μπαίνει μπροστά και μας δείχνει τον δρόμο. Τέτοια είναι για παράδειγμα τα Μαθήματα Αλληλεγγύης. Είναι η παιδική γιορτή που γίνεται στο Αλσος. Με τέτοια παραδείγματα καταλάβαμε στην πράξη ότι τελικά για το καλό των παιδιών μας δεν αρκεί να μοχθήσουμε μόνο ατομικά, αλλά πρέπει να μπούμε και στον συλλογικό αγώνα.

Για να μην κληρονομήσουμε στα παιδιά μας 7ήμερα, μισθούς πείνας και σάπιες αξίες. Γιατί σε τελική ανάλυση αυτά έχουν επιπτώσεις και στην Υγεία μας και στην οικογένειά μας και στην ανατροφή των παιδιών μας και πολύ παραπέρα.

Καλπάζει η παιδική παραβατικότητα, λένε, και θα λογοδοτούν στη δικαιοσύνη οι γονείς. Τι θα πούνε δηλαδή σε έναν εργάτη σήμερα που κομματιάζεται με τα 7ήμερα, που κάνει δυο δουλειές για να τα βγάλει πέρα και γυρνάει στο σπίτι και δεν έχει χρόνο, ούτε κουράγιο να περάσει ποιοτικό χρόνο με το παιδί του; Και πότε θα λογοδοτήσουν για όλα αυτά οι βιομήχανοι, ο Γεωργιάδης, ο Χατζηδάκης, η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις;

Ξέρουμε λοιπόν ότι ο δρόμος που επιλέξαμε θα έχει εμπόδια, αλλά τώρα είμαστε σίγουροι για αυτόν τον δρόμο. Είμαστε πιασμένοι χέρι με χέρι με όλους τους εργάτες και παλεύουμε για να ζήσουμε καλύτερες μέρες, όχι απλά για να βγάλουμε τη μέρα. Ετσι λοιπόν δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την απεργία στις 20 Νοέμβρη, για να ζορίσουμε κι άλλο την εργοδοσία να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας και ταυτόχρονα να βάλουμε ακόμα ένα λιθαράκι στον δρόμο που έχει διέξοδο.

Θοδωρής Παντούλας, εργάτης στο «Ζαγόρι», πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Ζαγόρι – Χήτος ΑΒΕΕ» και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: