Οι εργαζόμενοι τους πήραν χαμπάρι και τίποτα πια δεν τους ξεπλένει
Οι εξελίξεις στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας έχουν προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στο λαό της περιοχής. Δεν πιστεύουμε επίσης ότι υπάρχει δικαστήριο ούτε δικαστής που μπορεί να δικαιώσει τους νόθους σε βάρος της σημερινής διοίκησης του ΕΚΠ, την οποία επέλεξαν οι εργαζόμενοι.
Οι εξελίξεις στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας έχουν προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στο λαό της περιοχής. Μεγάλη συζήτηση διεξάγεται και σε νομικούς κύκλους της πόλης σχετικά με αυτό το ζήτημα, όπου μετά από δεκαετίες οι ίδιοι οι εργαζόμενοι απάλλαξαν το Εργατικό Κέντρο από καλπονοθείες και νόθους.
Αν εξετάσει κανείς και μόνο τις παρεμβάσεις που έχουν κάνει οι εργαζόμενοι και τα σωματεία ενάντια στους νόθους, με πλήθος αποδεικτικών στοιχείων, αντιλαμβάνεται ότι έχουν ήδη καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού. Κατά συνέπεια, κανείς δεν πρόκειται να ανεχτεί την οπισθοδρόμηση, με αδικίες και επιστροφή των νόθων.
Δεν πιστεύουμε επίσης ότι υπάρχει δικαστήριο ούτε δικαστής που μπορεί να δικαιώσει τους νόθους σε βάρος της σημερινής διοίκησης του ΕΚΠ, την οποία επέλεξαν οι εργαζόμενοι.
Οι αγώνες, οι κινητοποιήσεις και οι απεργιακές μάχες που γίνονται διαπαιδαγωγούν νέες δυνάμεις και ταυτόχρονα βάζουν τις βάσεις για να κλιμακωθεί ο αγώνας δεκάδων Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Σωματείων κόντρα στις επιδιώξεις κυβέρνησης και εργοδοσίας.
Ξέρουμε την κατάσταση και τις δυσκολίες. Δεν παραιτούμαστε όμως, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να δυναμώσουν οι αγώνες, να μαζικοποιηθούν τα Συνδικάτα, να δυναμώνει η γραμμή της πάλης, με αιτήματα στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης, για αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, την ανακούφιση των ανέργων και των οικογενειών τους, για δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.
Αυτός ο δρόμος, της αναμέτρησης με την εργοδοσία και το καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε, ανοίγει το δρόμο για μια νικηφόρα πορεία.
Σημαντική πείρα, παρακαταθήκη για τη συνέχεια
Τη χρονιά που πέρασε, στην Πάτρα αποκτήσαμε μια σημαντική πείρα, που πρέπει να αξιοποιηθεί, μεταξύ άλλων από τον αγώνα που δώσαμε απέναντι στη σαπίλα και τη νοθεία μιας ομάδας της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, που χρόνια τώρα έχει κάτσει στο σβέρκο της εργατικής τάξης με μόνο στόχο την παραμονή τους στις καρέκλες για λογαριασμό των εργοδοτών και των εκάστοτε κυβερνήσεων.
Στην Πάτρα έχουμε πείρα από τέτοιες πρακτικές και μεθοδεύσεις για να αλλοιώνεται ο συσχετισμός στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αλλωστε, το πρωτοπαλίκαρο της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, ο εργοδότης – συνδικαλιστής Καραγεωργόπουλος, μαζί με την παρέα του εδώ στην Πάτρα, είχαν μετατρέψει το Εργατικό Κέντρο σε παραμάγαζο των ντόπιων εργοδοτών με απίστευτες νοθείες και παρανομίες.
Αυτήν την πείρα, λοιπόν, δεν μπορούμε να μην την κρατήσουμε, γιατί βοηθάει στον αγώνα που θα συνεχίσουμε να δίνουμε για συνδικάτα εργατών και όχι των εργοδοτών, κόντρα στη νοθεία και την απάτη, που αλλοιώνουν το συσχετισμό στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Το διάστημα που διανύουμε γίνεται μια προσπάθεια να αθωωθεί η άθλια πρακτική τέτοιων δυνάμεων και στην Πάτρα. Η ομάδα Καραγεωργόπουλου – Νικολάου θέλει να βγουν άκυρες οι νόμιμες εκλογές του ΕΚΠ που έγιναν τον Ιούνη του 2018. Γι’ αυτό γράφονται και λέγονται πολλά. Ομως ποια είναι η αλήθεια; Τι είναι τελικά νόμιμο και τι παράνομο; Ποιος παρανομεί;
«Νόμιμοι» και «παράνομοι»
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…
Πρώτον, στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου Πάτρας ανήκουν σήμερα 80 σωματεία, από τα οποία τα 70 περίπου είναι ενεργά. Ενάντια στη διοίκηση του ΕΚΠ, που εξελέγη νόμιμα μέσα από μαζικές διαδικασίες τον Ιούνη του 2018, κινήθηκαν νομικά 8 σωματεία και ενώ το Πρωτοδικείο Πατρών σε τακτική δικάσιμο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει τα ίδια σωματεία για να ακυρώσουν τις αρχαιρεσίες του ΕΚ.
Ποια είναι όμως αυτά τα σωματεία; Είναι νόμιμα;
Πώς είναι δυνατόν να είναι νόμιμο το Σωματείο Ναυτεργατών Δυτικής Ελλάδας, όπου ψήφισαν με φυσική παρουσία 22 ναυτεργάτες και 293 με επιστολικές ψήφους, οι οποίες έφταναν μέσα σε σακούλες, τσέπες και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς; Την ίδια ώρα, μάλιστα, είναι δεκάδες οι εξώδικες δηλώσεις ναυτεργατών οι οποίοι δηλώνουν ότι ουδέποτε ψήφισαν σε αυτό το σωματείο και ούτε απασχολούνται ή απασχολήθηκαν σε δρομολογημένα πλοία της Δυτικής Ελλάδας.
Είναι νόμιμο να ψηφίζουν εργαζόμενοι από όλη την Ελλάδα και να εκλέγουν αντιπροσώπους για το ΕΚ Πάτρας, όπως έγινε μέσα από τον Σύλλογο Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ενωση»; Ενα σωματείο που ανέστησε ο γνωστός εργοδότης – συνδικαλιστής Καραγεωργόπουλος και το έκανε πανελλαδικό με αλλαγή καταστατικού, και στο οποίο ψηφίζουν οι πάντες, ακόμη και υπάλληλοι που ανήκουν σε ΝΠΔΔ!
Είναι νόμιμο να ψηφίζουν και να εκλέγουν αντιπρόσωπο στο ΕΚΠ, μέσα από το σωματείο της πρώην προέδρου, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και πεθαμένοι;
Πώς νομιμοποιείται ένα σωματείο, όπως οι «Μουσικοί Δαυίδ», που στις αρχαιρεσίες ψηφίζουν οι εργαζόμενοι μουσικοί αλλά και οι φίλοι τους; Ετσι ακριβώς γράφει το καταστατικό τους!
Τέτοια σωματεία σήμερα καταφεύγουν στα Δικαστήρια για το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Τελικά ποιος είναι ο παράνομος και ποιος ο νόμιμος;
Εθισμένοι στην υπονόμευση
Δεύτερον, το Φλεβάρη του 2018 το Πρωτοδικείο Πατρών όρισε Προσωρινή Διοίκηση για να οδηγήσει το Εργατικό Κέντρο σε αρχαιρεσίες. Η παραπάνω ομάδα έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια την Απόφαση του Πρωτοδικείου, έβαλε εμπόδια στη συγκρότησή της και δεν παρευρέθηκε ποτέ σε συνεδρίασή της. Ποιος παρανομεί εδώ λοιπόν;
Και συνεχίζουμε…
Δεν παρέδωσαν ποτέ, ως όφειλαν, στην Προσωρινή Διοίκηση το μητρώο του ΕΚΠ, τα οικονομικά στοιχεία και όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Παρά τα ασφαλιστικά μέτρα εναντίον τους από τη νόμιμα εκλεγμένη διοίκηση για να τα παραδώσουν, αυτοί εξαφανίστηκαν και ταυτόχρονα εξαφάνισαν και όλα τα έγγραφα και βιβλία του ΕΚ, για ευνόητους λόγους.
Μπλόκαραν ακόμη και τα λογιστικά συστήματα, με αποτέλεσμα το ΕΚ να μπει σε μπελάδες, να μην μπορεί να πληρώσει ούτε τους υπαλλήλους του, οι οποίοι πληρώθηκαν τελικά μετά από 7-8 μήνες.
Και με την ευκαιρία, ας δούμε ορισμένα ζητήματα που απαιτούν απαντήσεις: Γιατί δεν κατέθεσαν όταν ήταν αυτοί διοίκηση φορολογική δήλωση για κάποια έτη; Γιατί άφηναν απλήρωτα τα ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορία;
Τους έχουν πάρει χαμπάρι!
Τρίτον, η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του ΕΚ Πάτρας είναι το ανώτατο όργανο του συνδικαλιστικού φορέα μας. Η ΓΣ των αντιπροσώπων, τον Ιούνη του 2018, έπραξε με βάση το καταστατικό του ΕΚ και νομιμοποίησε με απόλυτα καθαρό και νόμιμο τρόπο τους αντιπροσώπους που θα πάρουν μέρος στο Συνέδριο και στις αρχαιρεσίες του ΕΚ. Η εισήγηση της διοίκησης ψηφίστηκε ομόφωνα από τους συνέδρους.
Πού είναι το παράνομο εδώ; Αυτή είναι η δημοκρατική διαδικασία στο συνδικαλιστικό κίνημα και όχι όπως κάνανε τόσα χρόνια αυτοί, όταν τους αντιπροσώπους νομιμοποιούσε η πρόεδρος (!) και κανείς άλλος δεν είχε δικαίωμα να κάνει έλεγχο ή να πει τη γνώμη του. Και αν υποθέσουμε ότι είχαν δίκιο τότε, γιατί δεν βγήκε ούτε ένας αντιπρόσωπος από τους 140 που έπαιρναν νόμιμα μέρος να τους υπερασπιστεί μέσα στη Γενική Συνέλευση; Γιατί δεν έκανε ούτε ένας ένσταση ή οτιδήποτε άλλο;
Τους είχαν πάρει χαμπάρι όλοι οι αντιπρόσωποι, εκλεγμένοι από υπαρκτά και ζωντανά σωματεία και όχι φαντάσματα και νόθα. Οσο κι αν ψάχνουν οι νόθοι, κανένας κριτής δεν πρόκειται να τους δικαιώσει.