«People first», εκτός …αν πρόκειται για αγωνιστές που διεκδικούν – Συνεχίζεται ο αγώνας για την ανάκληση των απολύσεων στην «TaskUs»
«Όταν λέμε “people first” στην “TaskUs” εννοούμε “people last”, δηλαδή τα λεφτά πάνω απ’ όλα και οι άνθρωποι τελευταίοι, αυτό είναι το πραγματικό τους σύνθημα»…
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες το Σωματείο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών – Πληροφορικής Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε την απόφασή του να δυναμώσει και να ενισχύσει τον δρόμο του αγώνα, για να βάλει φρένο στις απολύσεις στην «TaskUs» και παντού, στα αντιλαϊκά μέτρα, για να αποσπάσει κατακτήσεις, σε συντονισμό και με άλλα σωματεία, συμμετέχοντας στη μεγάλη σύσκεψη στις 4/2 (βλ. δίπλα).
Απάντηση στα προκλητικά προσχήματα της εργοδοσίας
Η πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ, Ειρήνη Καραμήτρου, σημείωσε ότι η απόλυση των 8 εργαζομένων στην «TaskUs» με τη λήξη του έτους, έγινε με πρόσχημα τη λήξη του πρότζεκτ στο οποίο εργάζονταν, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων που μπήκαν μπροστά στη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας και αυξήσεων στους μισθούς.
Οπως είπε, «η εταιρεία “TaskUs” δραστηριοποιείται στο κομμάτι της παροχής ψηφιακών υπηρεσιών σε πελάτες – επιχειρήσεις. Πρόκειται για μια πολυεθνική εταιρεία εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο, στο Nasdaq, με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους παγκοσμίως, πάνω από 300 στη Θεσσαλονίκη, με πάνω από 150 πελάτες – μεγαθήρια (π.χ. 3 από τα 5 μεγαλύτερα social media sites), με τζίρο κοντά στο 1 δισ. δολάρια και καθαρά κέρδη 40 εκατ. δολάρια το 2022.
Δεν μας πείθει η διοίκηση ότι δεν υπήρχε πρότζεκτ για να μεταφερθούν οι συνάδελφοι. Ιδιαίτερα όταν η κατάσταση που επικρατεί για τους εργαζόμενους είναι ένα κλίμα μόνιμης ανασφάλειας, με εντατικοποίηση, ένα ασταμάτητο κυνήγι στόχων που δεν πιάνονται, που συνεχώς αναθεωρούνται προς τα πάνω. Ετσι βγαίνουν τα εκατομμύρια κέρδη της “TaskUs”, όπως άλλωστε και σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Αντί να απορροφηθούν λοιπόν οι εργαζόμενοι σε άλλο πρότζεκτ η εταιρεία επέλεξε να τους στείλει στην ανεργία, σε μια περίοδο που όλοι οι εργαζόμενοι είμαστε αντιμέτωποι με ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας, τη στιγμή που και όσοι εργάζονται δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε βασικά έξοδα (ενοίκιο, λογαριασμοί, σούπερ μάρκετ).
Πρόκειται μάλιστα για εργαζόμενους που δεν έμειναν αμέτοχοι μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, αλλά διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και αυξήσεις των μισθών όλων των εργαζομένων της εταιρείας, καθώς επίσης συμμετείχαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως αυτές για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών, της Πρωτομαγιάς, της 21ης Σεπτέμβρη που προκήρυξε το ΣΕΤΗΠ ενάντια στον νόμο Γεωργιάδη. Το ίδιο πρόσωπο έδειξε η εργοδοσία και τον Μάη, αμέσως μετά την απεργία της Πρωτομαγιάς, απολύοντας εργαζόμενη που απέργησε και διεκδικούσε καλύτερες συνθήκες δουλειάς.
Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι οι απολύσεις είναι εκδικητικές, ώστε να απομακρυνθούν οι “ενοχλητικές” για την εργοδοσία φωνές, με σκοπό να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους που σκέφτονται να αντιδράσουν, για να συνεχίσουν ανεμπόδιστα να τους εκμεταλλεύονται και να βγάλει έτσι η εταιρεία το μέγιστο δυνατό κέρδος. Δηλώνουμε κι από εδώ ότι δεν θα τους περάσει».
Τόνισε επίσης ότι οι εργαζόμενοι δεν δέχονται η ζωή τους να εξαρτάται από το κάθε πρότζεκτ και το πώς αυτό θα πάει, την τρομοκρατία της διοίκησης απέναντι στις διεκδικήσεις τους.
«People first», εκτός …αν πρόκειται για αγωνιστές που διεκδικούν
Για εκδικητικές απολύσεις μίλησε ακόμη ο Ορέστης Αλεξίου, ένας από τους απολυμένους. Οπως είπε, «δύο μέρες πριν από τη λήξη της χρονιάς, μας ανακοινώθηκε η απόλυσή μας. Είχε προηγηθεί ενημέρωση ότι το τμήμα στο οποίο δουλεύαμε θα κλείσει και ακολούθησαν καθησυχαστικές υποσχέσεις για την απορρόφησή μας σε άλλο τμήμα. Προφανώς ήθελαν να κερδίσουν χρόνο ώστε ανακοινώνοντας τις απολύσεις χριστουγεννιάτικα να αντιμετωπίσουν μειωμένες αντιδράσεις ή και καθόλου. Οι απολύσεις μας είναι εκδικητικές και οφείλονται στη δράση που είχαμε αναπτύξει όλο το προηγούμενο διάστημα. Διεκδικήσαμε καλύτερες συνθήκες εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς. Σχεδόν όλοι μας συμμετείχαμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις της προηγούμενης χρονιάς».
Ανέφερε ότι «όταν λέμε “people first” στην “TaskUs” εννοούμε “people last”, δηλαδή τα λεφτά πάνω απ’ όλα και οι άνθρωποι τελευταίοι, αυτό είναι το πραγματικό τους σύνθημα». Δήλωσε δε την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα.
Οι απολυμένοι δεν είναι μόνοι τους
Ο Κυριάκος Τσιαούσης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, συνδικαλιστής που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι στην «TaskUs» δεν είναι μόνοι τους, τα ταξικά εργατικά σωματεία έχουν τα αντανακλαστικά και την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουν την εργοδοτική επιθετικότητα και ασυδοσία. «Οι απολύσεις αυτές δεν είναι κάτι καινούργιο. Ερχονται ως συνέχεια μιας σειράς παρόμοιων γεγονότων στον ίδιο και σε άλλους κλάδους.
Ολα αυτά η μεγαλοεργοδοσία τα κάνει γιατί έχει την ψευδαίσθηση ότι έτσι θα σπείρει τον φόβο και ότι θα δώσει αποφασιστικό χτύπημα στο οργανωμένο κίνημα. Είναι βαθιά νυχτωμένοι αν νομίζουν ότι οι εργαζόμενοι θα κάτσουν παθητικά με σκυμμένο το κεφάλι να υποστούν όλα αυτά που τους επιφυλάσσουν. Η μεγαλοεργοδοσία με την πρακτική της στέλνει περίπατο τα επιχειρήματα της σημερινής κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων, ότι η ανάπτυξη με αυτόν τον τρόπο φέρνει ευημερία και καλύτερη ζωή για όλους». Στη συνέχεια κάλεσε σε συμμετοχή στη μεγάλη σύσκεψη των εργατικών σωματείων στις 4 Φλεβάρη.
Οι εργαζόμενοι με τις κινητοποιήσεις τους διεκδικούν, εκτός από την ανάκληση των απολύσεων, να διασφαλιστούν μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, πάνω από τον πληθωρισμό, με υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Επίσης, η εργοδοσία να εξασφαλίσει τη μετακίνηση προς και από τον χώρο εργασίας, μέτρα προστασίας για αποφυγή ασθενειών ή επιδείνωση της υγείας των εργαζομένων, να πάψει η εντατικοποίηση με προσλήψεις προσωπικού κ.λπ.