ΣΕΤΕΠΕ – Με αφορμή την καταγγελία της 24χρονης για βιασμό από ιδιοκτήτες στο χώρο της εστίασης
Για πολλοστή φορά συναντάμε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης σε χώρο εργασίας ή από εργοδότη/ιδιοκτήτη. Η σεξουαλική παρενόχληση βρίσκει εύφορο έδαφος πάνω και στην ταξική εκμετάλλευση η οποία διαμορφώνει την ύπαρξη του ατόμου στην καθημερινότητα του και στο κοινωνικό του περιβάλλον.
Με αφορμή την καταγγελία της 24χρονης για βιασμό από ιδιοκτήτες στο χώρο της εστίασης, φαίνεται ότι ξετυλίγεται ένα κουβάρι καταγγελιών που αφορούν μεγαλοεπιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, που σχετίζονται και με κυβερνητικούς παράγοντες. Πολλές από τις ανώνυμες καταγγελίες αφορούν και παρενοχλήσεις που υπέστησαν εργαζόμενες στις εν λόγω επιχειρήσεις από τους εργοδότες τους.
Για πολλοστή φορά συναντάμε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης σε χώρο εργασίας ή από εργοδότη/ιδιοκτήτη. Η σεξουαλική παρενόχληση βρίσκει εύφορο έδαφος πάνω και στην ταξική εκμετάλλευση η οποία διαμορφώνει την ύπαρξη του ατόμου στην καθημερινότητα του και στο κοινωνικό του περιβάλλον. Η κυρίαρχη αντίθεση κεφαλαίου- εργασίας και η συνακόλουθη θέση εξουσίας του εργοδότη απέναντι στον/ην εργαζόμενο/η δίνει στον πρώτο το ελεύθερο για μια σειρά αυθαιρεσιών που μπορεί να ξεκινούν από τον κάθε μορφής οικονομικό εκβιασμό (ένσημα, δώρα, δεδουλευμένα κλπ) μέχρι και την χείριστη μορφή της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης. Η επίσης συνακόλουθη θέση υποτέλειας των εργαζομένων, μας κάνει να φοβόμαστε την απόλυση, τη ανεργία, το στιγματισμό και τη εκδίκηση ώστε να μην καταγγείλουμε τέτοια περιστατικά. Λόγω της θέσης τους οι εργοδότες που προβαίνουν σε τέτοιες παραβιαστικές συμπεριφορές συγκαλύπτονται, πόσο μάλλον αυτοί που έχουν ισχυρές διασυνδέσεις με το κράτος. Παρόλο που σε αυτό το εξουσιαστικό περιβάλλον πριμοδοτούνται τέτοιες παραβιαστικές συμπεριφορές οι εργαζόμενοι δεν είμαστε μόνοι και ανίσχυροι ούτε προσπαθούμε να έρθουμε σε ατομική σύγκρουση με τον εργοδότη, του οποίου ο λόγος είναι ισχυρότερος απέναντι στο δικό μας όταν συγκρουόμαστε ατομικά.
Οι συλλογικές πρακτικές των εργαζομένων όχι μόνο λειτουργούν σαν αντίβαρο στην ανάπτυξη αυτών των πρακτικών αλλά και δημιουργούν το πεδίο της υλικής-έμπρακτης υπεράσπισης των εργαζομένων. Τα εργατικά συνδικάτα, σαν μαζικοί φορείς διασφάλισης και διεκδίκησης των συμφερόντων και δικαιωμάτων των εργαζομένων, έχουν παίξει διαχρονικά και θα συνεχίσουν να παίζουν ρόλο πρωτοστάτη και αποτελούν ασπίδα για όλους τους εργαζόμενους που βιώνουν επίθεση στους χώρους δουλειάς τους. Το ΣΕΤΕΠΕ με την παρουσία, την παρέμβαση και τη δράση του στον κλάδο του επισιτισμού δεν πρόκειται μείνει αμέτοχο σε όλα αυτά, αλλά το επόμενο διάστημα θα εντείνει την παρέμβαση και την πάλη του μαζί με τους εργαζόμενους και δεν θα αφήσει αναπάντητη κάθε αυθαιρεσία που εκθέτει με οποιονδήποτε τρόπο τους συναδέλφους μας απέναντι στην εργοδοσία. Ειδικά όταν υπάρχουν τόσες πολλές ανώνυμες καταγγελίες για εργοδότες στην πόλη, είναι που φαίνεται η ανάγκη παρέμβασης του σωματείου και διερεύνησης των περιστατικών , ώστε να αποτελέσει όντως αυτό το δίχτυ προστασίας των εργαζομένων και το όχημα προάσπισης των δικαιωμάτων τους.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μη διστάσουν να καταγγείλουν στο σωματείο μας (ΣΕΤΕΠΕ) κάθε παραβιαστική και κακοποιητική συμπεριφορά στους χώρους εργασίας τους, διασφαλίζοντας την προστασία τους. Απευθυνόμαστε στο εργατικό μας σωματείο, δρώντας και απαντώντας συλλογικά σε κάθε τέτοιο περιστατικό.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ! ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΒΟΣ!
Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών, Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής