Τα κοινά μας προβλήματα δεν γνωρίζουν εθνικότητα, χρώμα, θρησκεία – Εκδήλωση του ΚΚΕ για Έλληνες και μετανάστες εργάτες στο Πεδίον του Άρεως
“Ο αγώνας μας είναι ενιαίος, αφού και τα προβλήματά μας είναι κοινά. Σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς. Ελληνες και μετανάστες να συμπορευθούμε σαν ταξικά αδέρφια με το ΚΚΕ για την ανασύνταξη του κινήματος, προκειμένου να δούμε καλύτερες μέρες εμείς και τα παιδιά μας”
Εκδήλωση για Έλληνες και μετανάστες εργάτες διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ το Σάββατο 3 Ιούλη, στο Πεδίον του Αρεως, στην πλατεία Πρωτομαγιάς (Ευελπίδων και Ανδρέα Μουστοξύδου), με κεντρικό σύνθημα «Με το ΚΚΕ για την αλληλεγγύη και φιλία των λαών ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών».
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ., με συζήτηση με εργαζόμενους στις προσφυγικές δομές και υπηρεσίες και θέμα «Η οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, ανάσα στα αδιέξοδα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας». Ομιλητής θα είναι ο Μάκης Μακρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής.
Στις 8.30 μ.μ. θα ακολουθήσει η κεντρική συγκέντρωση, με ομιλητή τον Θέμη Γκιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα κλείσει την εκδήλωση περιλαμβάνει μουσικά σχήματα μεταναστών και αφιέρωμα σε τραγούδια για την ξενιτιά και τη μετανάστευση. Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων το πολυφωνικό μουσικό σχήμα από την Αλβανία «Δάκρυα ξενιτιάς», το μουσικό σχήμα «Bangladesh Doel Cultural Organizatiοn» από το Μπανγκλαντές, συγκρότημα που θα παρουσιάσει αφιέρωμα με τραγούδια από το Αφγανιστάν.
Στον χώρο θα λειτουργούν από τις 7 μ.μ. παιδότοπος για τους μικρούς επισκέπτες της εκδήλωσης, βιβλιοπωλείο και μπαρ.
Αναπόσπαστο μέρος της εργατικής τάξης
«Στον κλάδο των Κατασκευών και ειδικά στην οικοδομή οι μετανάστες αποτελούν το 50% με 60%, δηλαδή την πλειοψηφία των εργαζομένων», επισημαίνει ο Σοκόλ Παπαδημητρίου, οικοδόμος, μέλος της Τομεακής Οργάνωσης Κατασκευών της ΚΟ Αττικής. Στους εργαζόμενους και τους άνεργους του κλάδου οι Οργανώσεις και τα μέλη του Κόμματος μεταφέρουν το κάλεσμα συμμετοχής στην εκδήλωση του Σαββάτου.
«Σε όλους τους τόνους ξεκαθαρίζουμε ότι είναι το πιο σκληρά εκμεταλλευόμενο κομμάτι του κλάδου. Η αστική τάξη τούς θέλει στο περιθώριο, θέτοντας μια σειρά δυσκολίες και εμπόδια στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν νομιμοποιητικά έγγραφα, στην πρόσβαση των ίδιων και των οικογενειών τους στην Υγεία και την Παιδεία. Ο λόγος είναι προφανής: Θέλουν την εργατική τάξη διαιρεμένη», τονίζει.
Οσον αφορά τους λόγους και τις αιτίες που προκαλούν τη μετανάστευση και την προσφυγιά, υπογραμμίζει ότι οι μετανάστες «άφησαν τις χώρες τους, κυνηγημένοι από τη φτώχεια και τον πόλεμο, προκειμένου να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή σε αυτό που λέμε Ευρώπη». Αναφερόμενος στη δουλειά της Τομεακής Οργάνωσης στους μετανάστες, επισημαίνει την προσπάθεια να μεταφράζονται κείμενα και ανακοινώσεις στη γλώσσα τους, κυρίως στα Αλβανικά αλλά και στα Αραβικά, να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα πολιτισμικά τους χαρακτηριστικά.
«Απευθύνουμε κάλεσμα στους μετανάστες από όλους τους χώρους δουλειάς να πάρουν μέρος στην εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΟ Αττικής το Σάββατο. Το κοινό μας συμφέρον είναι να παλέψουμε ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα, το οποίο παράγει φτώχεια, ρατσισμό, πολέμους, προσφυγιά. Ο αγώνας μας είναι ενιαίος, αφού και τα προβλήματά μας είναι κοινά. Σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς. Ελληνες και μετανάστες να συμπορευθούμε σαν ταξικά αδέρφια με το ΚΚΕ για την ανασύνταξη του κινήματος, προκειμένου να δούμε καλύτερες μέρες εμείς και τα παιδιά μας», καταλήγει.
Για τη σύσφιξη των δεσμών στη δουλειά και στη γειτονιά
«Η δράση και η παρέμβαση του Κόμματος για κάθε πρόβλημα που αφορά τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους δεν μπορεί παρά να απευθύνεται στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Το ίδιο και η προσπάθεια για την οργάνωση της εργατικής τάξης, της οποίας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος».
Αυτό επισημαίνουν στελέχη του Κόμματος από την Α’ Αθήνας, μια περιοχή στις γειτονιές και τις συνοικίες της οποίας ζουν χιλιάδες μετανάστες. Στα Πατήσια, στην Κυψέλη, στην πλατεία Κολιάτσου, στις άλλες περιοχές του κέντρου, Ελληνες και μετανάστες κατοικούν στις ίδιες γειτονιές, τα παιδιά τους πηγαίνουν στα ίδια σχολεία, αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα όσον αφορά τις ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Στο έδαφος αυτό, οι Οργανώσεις του Κόμματος έχουν στόχο να αποτελέσει το άνοιγμα σε μετανάστες και η απόκτηση δεσμών μαζί τους σταθερό στοιχείο της δράσης τους. Η προσπάθεια αυτή αποτυπώνεται στη μετάφραση ανακοινώσεων του Κόμματος στις γλώσσες που μιλούν οι μετανάστες, στη συμμετοχή των εδαφικών Οργανώσεων στις εξορμήσεις σε χώρους όπως τα φασονατζίδικα, στον προσανατολισμό να συνδέονται οι μετανάστες που γνωρίζουν με τις κλαδικές Οργανώσεις στους χώρους όπου δουλεύουν.
Οι εργαζόμενοι στις προσφυγικές δομές και υπηρεσίες να αγκαλιάσουν την εκδήλωση
Το κάλεσμα συμμετοχής στην εκδήλωση απευθύνεται ιδιαίτερα στους εργαζόμενους στις προσφυγικές δομές και υπηρεσίες, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται συζήτηση – σύσκεψη μαζί τους.
«Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην εκδήλωση και τη σύσκεψη, να ανταλλάξουμε πείρα, να συζητήσουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, για την ανάγκη ο αγώνας για τα εργασιακά μας δικαιώματα να συνδέεται με την πάλη για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των μεταναστών», σημειώνει η Μαρία Τζίτζιου, ψυχολόγος, εργαζόμενη σε ΜΚΟ, Γραμματέας της ΚΟΒ ΜΚΟ της Τομεακής Οργάνωσης Υγείας – Πρόνοιας της ΚΟ Αττικής.
Οι εργαζόμενοι στις σχετικές δομές και υπηρεσίες, η λειτουργία των οποίων ανατίθεται στις ΜΚΟ, δουλεύουν σε συνθήκες μόνιμης ανασφάλειας. Οπως εξηγεί, οι συμβάσεις τους είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ορισμένου χρόνου, ενώ τα προγράμματα «ανοίγουν και κλείνουν» συνεχώς. Οι ελλείψεις προσωπικού στους ξενώνες είναι τεράστιες, οι «μονοβάρδιες» συχνό φαινόμενο, όπως και οι υπερωρίες. «Στον χώρο είναι γενικευμένη εδώ και χρόνια η πρακτική οι υπερωρίες να μην πληρώνονται αλλά και να “ανταλλάσσονται” με ρεπό», επισημαίνει.
Δίπλα στη δύσκολη εργασιακή πραγματικότητα, το προσωπικό των υπηρεσιών και δομών έρχεται αντιμέτωπο με τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που συναντούν λόγω της ίδιας πολιτικής πρόσφυγες και μετανάστες.
Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά τα στεγαστικά προγράμματα. Το πρόγραμμα για αιτούντες διεθνή προστασία (ΕΣΤΙΑ 2021) είναι «κουτσουρεμένο» ενώ οι πρόσφυγες βρίσκονται μπροστά στην έξωση από τα διαμερίσματα στα οποία διαμένουν μετά την αναγνώρισή τους από την Υπηρεσία Ασύλου. «Ο αγώνας είναι κοινός, γιατί ο εχθρός μας είναι κοινός», τονίζει η Μ. Τζίτζιου.
Την πολιτική που ισοπεδώνει τα δικαιώματα των ανθρώπων που έχουν ξεριζωθεί από τις πατρίδες τους λόγω των πολέμων και της φτώχειας, αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ασύλου, όπως επισημαίνει η Αλεξάνδρα Λάμπρου, στέλεχος του Κόμματος και εργαζομένη σε αυτήν.
Στέκεται ιδιαίτερα στην πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Μετανάστευσης – Ασύλου και Εξωτερικών, που χαρακτηρίζει την Τουρκία «ασφαλή τρίτη χώρα» για υπηκόους πέντε χωρών (Πακιστάν, Μπανγκλαντές, Αφγανιστάν, Συρία και Σομαλία), ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό τον δρόμο για επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο σε αυτήν. «Η εφαρμογή της ΚΥΑ συνοδεύεται με εντατικοποίηση και προσπάθεια να “τρέξουν” πιο γρήγορα οι διαδικασίες ασύλου και επομένως και οι επαναπροωθήσεις, δημιουργώντας νέες στρατιές εγκλωβισμένων», τονίζει.
«Απέναντι στην πολιτική και τους νόμους που βαφτίζουν χιλιάδες ανθρώπους “παράνομους”, που θέτουν συνεχή εμπόδια στην απόκτηση αδειών παραμονής και ιθαγένειας, που εγκλωβίζουν σε κέντρα – φυλακές, δυναμώνουμε τον κοινό αγώνα μεταναστών και Ελλήνων εργαζομένων», αναφέρει.