“Θες λάπτοπ; Θα σου μειώσω το μισθό…” – Καταγγελία του ΣΕΤΗΠ για τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις στην “Desquared”
“Δεν πρόκειται για κάποιο αστείο. Είναι η ανακοίνωση της εργοδοσίας της “Desquared” σε εργαζόμενους, όταν απαίτησαν το αυτονόητο. Να επιβαρυνθεί η εργοδοσία με το κόστος του εξοπλισμού και όχι να αξιοποιούν τα δικά τους μέσα”.
«Θες λάπτοπ; Θα σου μειώσω το μισθό…». Το παραπάνω, τονίζει το ΣΕΤΗΠ, «δεν πρόκειται για κάποιο αστείο. Είναι η ανακοίνωση της εργοδοσίας της “Desquared” σε εργαζόμενους, όταν απαίτησαν το αυτονόητο. Να επιβαρυνθεί η εργοδοσία με το κόστος του εξοπλισμού και όχι να αξιοποιούν τα δικά τους μέσα».
Σαν να μην έφτανε όλο αυτό το διάστημα, αναφέρει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική Ν. Αττικής, «που οι εργαζόμενοι εργάζονται με τηλεργασία και η εργοδοσία δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την ασφαλή επιστροφή τους στα γραφεία. Σε αυτό έρχονται να προστεθούν οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις με την εργοδοσία να παίζει με τη ζωή τους, η αύξηση της εντατικοποίησης στα τμήματα του Data Entry, τα απλήρωτα Σάββατα που με θράσος η εργοδοσία τους λέει ότι θα τα πληρωθούν ΟΧΙ σαν 6η εργάσιμη αλλά σαν..bonus!».
Μάλιστα, επισημαίνει, «έφτασαν στο σημείο να προχωρήσουν σε εκδικητική απόλυση εργαζόμενου, (με τη μορφή της μη ανανέωσης σύμβασης), που μαζί με τους συναδέλφους του, ζήτησαν να μην χρησιμοποιούν τους δικούς τους υπολογιστές για να δουλεύουν για τον εργοδότη τους!».
Αυτά και πολλά άλλα παρόμοια περιστατικά, συνεχίζει το ΣΕΤΗΠ, «συνθέτουν το τοπίο του κλάδου με τους εργοδότες να έχουν κυριολεκτικά ξεσαλώσει. Αξιοποιούν όλο το νομικό οπλοστάσιο που απλόχερα τους έχει χαρίσει η κυβέρνηση της ΝΔ, όλους τους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ για να επιτεθούν. Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα, αντί να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, αντί να πάρει μέτρα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην εκπαίδευση, τα ΜΜΜ, ψηφίζει νομοσχέδια που χαρίζουν γη και ύδωρ στο κεφάλαιο και τους μεγαλοεργοδότες. Για ακόμα μια φορά μας καλούν να πληρώσουμε τα βάρη της κρίσης που η πανδημία έδρασε σαν καταλύτης για την επίσπευσή της».
Η ελπίδα, υπογραμμίζει, «βρίσκεται στην οργάνωση του αγώνα μας. Σύγχρονο δεν είναι σήμερα η 10ωρη εργασία και οι απλήρωτες υπερωρίες που σχεδιάζει η κυβέρνηση να φέρει. Σύγχρονο δεν είναι να μην ξέρουμε αν τον επόμενο μήνα θα έχουμε δουλειά. Σύγχρονο δεν είναι να παράγονται όλα αυτά τα κέρδη των εργοδοτών, να ακούμε για επενδύσεις δισεκατομμυρίων για νέα δίκτυα και 5G, που εμείς με την δική μας δουλειά φτιάχνουμε και συμβάλλουμε στην εξέλιξή τους και να μην έχουμε καν πρόσβαση στο αποτέλεσμα της εργασίας. Η μαζική εφαρμογή της τηλεργασίας επιβλήθηκε από τους εργοδότες σαν πρόσχημα προστασίας της υγείας μας. Στην πραγματικότητα είναι μια νέα ελαστική μορφή απασχόλησης που χρησιμοποιείται η τεχνολογική εξέλιξη με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας της δουλειάς μας, με απίστευτη εντατικοποίηση και διάλυση του ωραρίου μας. Δεν θυσιάζουμε την ζωή μας για τα κέρδη και την θωράκιση της ανταγωνιστικότητά τους!»
Μπορούμε σήμερα, προσθέτει, «να δουλεύουμε λιγότερο και να αμειβόμαστε με βάση τις τεράστιες δυνατότητες που η κοινωνία μπορεί να προσφέρει. Να κατοχυρώσουμε όρους δουλειάς και αμοιβών με κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που στο επίκεντρο θα έχουν τις ανάγκες μας και όχι τις ορέξεις του εργοδότη. Παλεύουμε για την προστασία της ζωής, της υγείας και των εργασιακών δικαιωμάτων μας. Συλλογικά και οργανωμένα, μέσα από το Συνδικάτο μας βάζουμε φρένο στις επιδιώξεις των εργοδοτών. Ανοίγουμε το δρόμο της διεκδίκησης».
Απαιτούμε, καταλήγει το ΣΕΤΗΠ:
- «Να παρθεί πίσω η απόλυση του συναδέλφου μας. Δεν δεχόμαστε ούτε αυτή, ούτε καμία άλλη απόλυση.
- Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Καμία μείωση μισθού. Αυξήσεις τώρα στους μισθούς με βάση τις ανάγκες μας. Να επιβαρυνθεί η εργοδοσία με όλα τα κόστη του εξοπλισμού για την εργασία μας.
- Εξίσωση των δικαιωμάτων μας προς τα πάνω. Κανένας διαχωρισμός ανάμεσα στους εργαζόμενους.
- Να πάρει όλα τα μέτρα η εργοδοσία για την ασφαλή επιστροφή μας στον χώρο δουλειάς.
To Συνδικάτο μας, καταλήγει, «έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με την εργοδοσία για τα παραπάνω ζητήματα».
Πηγή: 902.gr