Υποχρεωτικό 9ωρο με το μανδύα του υποχρεωτικού “διαλείμματος” επιχειρεί να επιβάλει η Leroy Merlin
Από απροκάλυπτους εκβιασμούς μέχρι τερτίπια περί δήθεν “διαλείμματος” χρησιμοποιούν μια σειρά μεγάλες επιχειρήσεις για να αναγκάσουν τους εργαζόμενους να συνυπογράψουν τα ωράρια – λάστιχο που εξυπηρετούν τα αφεντικά.
Τη Leroy Merlin τη γνωρίζουμε από την ραγδαία επέκτασή της στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, που συνοδεύεται από μια ιδιαίτερα έντονη διαφημιστική καμπάνια, στα πλαίσια της οποίας πληροφορηθήκαμε ότι το επόμενο κατάστημά της θα ανοίξει “δίπλα στην πρεσβεία” (μία είναι η πρεσβεία). Η εξάπλωσή της αυτή, κόντρα στα φιλελέ – και όχι μόνο – μυθεύματα για “αύξηση της πίτας” από την οποία επωφελούνται και οι εργαζόμενοι, βασίζεται στην ολοένα και μεγαλύτερη καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων καθώς και την “απαλλαγή” από όσους κρίνονται “μη αποδοτικοί”. Όπως έγινε πριν κάποιους μήνες στο κατάστημα της εταιρείας στο Ελ. Βενιζέλος, όπου εργαζόμενη απολύθηκε λόγω σκλήρυνσης κατά πλάκας, πρακτική για την οποία της επιβλήθηκε το – αστείο για τα μεγέθη της εταιρείας – πρόστιμο των 8000 ευρώ.
Αλλά και για όσους έχουν την «τύχη» να μην απολυθούν, οι συνθήκες είναι εξοντωτικές, με ελαστικό ωράριο, ανακύκλωση προσωπικού, ενοικιαζόμενους εργαζόμενους και εντατικοποίηση της εργασίας.
Ο κατήφορος όμως φαίνεται πως δεν έχει τέλος, καθώς η επιχείρηση μετά τον έλεγχο της ΣΕΠΕ στα κεντρικά της εταιρείας στις 29 Γενάρη, που διαπίστωσε σωρεία παραβάσεων του ωραρίου, προχώρησε από την άλλη κιόλας μέρα έναν εκβιασμό των εργαζομένων, στο όνομα της «καλύτερης διευθέτησης» του ωραρίου εργασίας. Ουσιαστικά ζητά τη συναίνεση των εργαζομένων στην καταστρατήγηση των ωρών εργασίας, μέσω νέων συμβάσεων 9ωρης εργασίας. Ως πρόσχημα χρησιμοποιείται το διάλειμμα μιας ώρας εντός του ωραρίου αυτού, ενάντια στην πρόβλεψη ότι το διάλειμμα είναι υποχρεωτικό εντός του υπάρχοντος ωραρίου. Η εργοδοσία ισχυρίζεται πως κάνει σχεδόν χάρη στους εργαζόμενους, δίνοντάς τους «μεγαλύτερο διάλειμμα» και ότι όποιος επιθυμεί μπορεί να εργάζεται με το προηγούμενο ωράριο, υπόσχεση που όλοι καταλαβαίνουμε ότι στην πράξη είναι έωλη.
Το νομοθετικό οπλοστάσιο των μνημονίων, που με τόσο ζήλο διατήρησε κι επέκτεινε η «μεταμνημονιακή» «αριστερή» κυβέρνηση, επιτρέπει στα αφεντικά να ασυδοτούν στις πλάτες των εργαζομένων. Παρόμοιες συνθήκες επικρατούν στα Media Markt, όπου επιβλήθηκε η 6ημερη εργασία, ενώ στα Τζάμπο προωθείται παρόμοια ρύθμιση, αρχικά υποτίθεται μόνο σε περιόδους αυξημένης κίνησης. Η συλλογική αντίσταση ωστόσο μπορεί να εμποδίσει αυτά τα σχέδια, όπως αποδεικνύει το παράδειγμα της H&M, όπου οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε υπογραφή ατομικών συμβάσεων πλήρους καταστρατήγησης των δικαιωμάτων τους, με σπαστά ωράρια και συνεχή διαθεσιμότητα μετακίνησης όπου το επέτασσε το κέρδος της επιχείρησης. Μόνο ενωμένοι σα μια γροθιά μπορούν οι εργάτες να αντισταθούν στις συνεχείς “γροθιές” της εργοδοσίας, προετοιμάζοντας παράλληλα σε βάθος χρόνου τη δική τους αντεπίθεση.
Ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, καλώντας τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στον εκβιασμό:
«Τα παραπάνω σωματεία καταγγέλλουμε την προσπάθεια τροποποίησης των συμβάσεων των εργαζομένων, από 8ωρο σε 9ωρο ημερησίως, από τη διοίκηση της “Leroy Merlin”.
Καλούμε τους συναδέλφους να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία της εργοδοσίας και να μην υπογράψουν τη μετατροπή της σύμβασής τους. Χρειάζεται ετοιμότητα απέναντι στις ορέξεις της εργοδοσίας γιατί η πείρα μας λέει ότι μπροστά στην κερδοφορία της δεν θα υπολογίσει τις ζωές μας και τα δικαιώματά μας.
Η “Leroy Merlin” δεν μπορεί μονομερώς να επιβάλει την κατάργηση του 8ώρου! Χρειάζονται την υπογραφή μας για να αποσπάσουν από εμάς τη συναίνεση να μπορούν να μας εκμεταλλεύονται ακόμα περισσότερο. Δεν θα την δώσουμε!
Η πολυεθνική “Leroy Merlin” βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, αυξάνει συνεχώς τον τζίρο της και ετοιμάζεται να ανοίξει νέο κατάστημα, διεκδικώντας όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα του λιανεμπορίου. Παρά όμως τα πανηγύρια και τις φιέστες για τα οικονομικά αποτελέσματα, η κατάσταση στους χώρους εργασίας κάθε άλλο παρά ιδανική είναι.
Οι συνάδελφοι τόσο των καταστημάτων όσο και των κεντρικών εργάζονται σε συνθήκες διαρκούς και αφόρητης πίεσης όπου επικρατεί το ξεχείλωμα των ωραρίων, οι απλήρωτες υπερωρίες και ο διαρκής φόβος της απόλυσης. Μάλιστα, η διοίκηση πλέον προσλαμβάνει μόνο ενοικιαζόμενους εργαζόμενους στις αποθήκες των καταστημάτων, πρόσφατα έκανε outsourcing τμήμα των εργασιών, ενώ παράλληλα στελέχη της διατυμπανίζουν ότι και άλλα τμήματα θα έχουν την ίδια “τύχη”.
Με αφορμή πρόσφατο έλεγχο του ΣΕΠΕ στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας που κατέγραψε μεγάλο αριθμό εργαζομένων να εργάζεται πέραν του 8ωρου, η εργοδοσία αποφάσισε την αλλαγή των συμβάσεων επιβάλλοντας ως νέο ωράριο το 9 π.μ. – 6 μ.μ. βαφτίζοντας την μία ώρα παραπάνω εργασίας ως διάλειμμα.
Μια πρακτική που το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να γίνεται κατά κόρον από τους εργοδότες σε πολλούς κλάδους και επιχειρήσεις. Άλλοτε με το καρότο, ότι πρόκειται απλά για μια τυπική αλλαγή, και άλλοτε με το μαστίγιο, απειλές και τρομοκρατία, η επιδίωξη είναι να αυξήσουν παραπάνω τον απλήρωτο χρόνο εργασίας μας ώστε να αυγαταίνουν όσο μπορούν τα κέρδη τους.
Η εργοδοσία της “Leroy Merlin” προσπαθεί να ξεμπερδέψει μια και καλή με το 8ωρο φέρνοντας νέες συμβάσεις εργασίας οι οποίες νομιμοποιούν τις ήδη ατελείωτες ώρες απλήρωτων υπερωριών, χρησιμοποιώντας και το “τυράκι” του μεγαλύτερου διαλείμματος. Παράλληλα, διαβεβαιώνει τους εργαζόμενους ότι το νέο ωράριο θα είναι “εθελοντικό” και η ώρα αποχώρησης δεν θα είναι δεσμευτική. Η πρακτική όμως έχει αποδείξει ότι κάθε τέτοιου τύπου “προφορική συμφωνία” με την εργοδοσία παραβιάζεται με την πρώτη ευκαιρία.
Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας να μη δεχτούν καμία αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας τους
Να αντισταθούν με συλλογική δράση μέσα από τα σωματεία τους
Οι επιδιώξεις αυτές και της εργοδοσίας της “Leroy Merlin” είναι συνέπεια του συνόλου των αντεργατικών νόμων των προηγούμενων, αλλά και της τωρινής κυβέρνησης. Η συγκεκριμένη πολιτική δίνει σήμερα και στη “Leroy Merlin” τη δυνατότητα να προχωράει σε αλλαγές στη σύμβαση. Είναι συνέπεια και του νόμου Βρούτση – Αχτσιόγλου που κατάργησε τις συλλογικές συμβάσεις και δημιούργησε το έδαφος για την εργασιακή ζούγκλα που ζούμε.
Η απάντησή μας πρέπει να είναι η συσπείρωσή μας στο σωματείο και ο κοινός αγώνας που θα βάζει εμπόδια στις πολιτικές που μας εξαθλιώνουν και στην εργοδοσία που μόνο στόχο έχει την αύξηση της κερδοφορίας της.
Απευθυνόμαστε στους συναδέλφους στη “Leroy Merlin” και τους καλούμε να βγάλουν συμπεράσματα. Να πάρουν πάνω τους την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους. Να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους και συλλογικά και οργανωμένα να βάλουμε φρένο στις επιδιώξεις και της εργοδοσίας της “Leroy Merlin”.
Τα σωματεία μας από την πρώτη στιγμή πήραν πρωτοβουλίες για να μπει φρένο στις ορέξεις την εργοδοσίας (καταγγελία, αίτηση συνάντησης με διοίκηση και υπουργείο, παρέμβαση στο χώρο για ενημέρωση) που θα συνεχιστούν. Σε αυτό το πλαίσιο ήδη ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά καλεί κάθε συνάδελφο στη Γενική του Συνέλευση την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Μόνο με το συλλογικό αγώνα όλων των εργαζομένων μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα όχι απλά για να βάλουμε φρένο σε αυτή την μεθόδευση, αλλά και για να διεκδικήσουμε υπογραφή ΣΣΕ στην εταιρεία με αυξήσεις, σταθερή δουλειά, καλύτερες συνθήκες εργασίας».