Γιάννης Γκιόκας: Η επιστολική ψήφος υποβιβάζει τη συμμετοχή των ψηφοφόρων και δημιουργεί κινδύνους για το αδιάβλητο της διαδικασίας (ΒΙΝΤΕΟ)
Tο νομοσχέδιο αλλάζει όλο τον χαρακτήρα των εκλογών, υποβιβάζει τη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές στην αποστολή ενός φακέλου και δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας.
Την αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο γιατί είναι σε αντιδραστική κατεύθυνση, επισήμανε ο Γιάννης Γκιόκας μιλώντας στο κανάλι της Βουλής το βράδυ της Πέμπτης 18 Γενάρη.
Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο αλλάζει όλο τον χαρακτήρα των εκλογών, υποβιβάζει τη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές στην αποστολή ενός φακέλου και δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας. Υπογραμμίζοντας ότι και σήμερα ασκούνται πιέσεις και εκβιασμοί στους ψηφοφόρους, προειδοποίησε για τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που μπορεί να πάρει αυτό το φαινόμενο με την επιστολική ψήφο.
Ο Γ. Γκιόκας κατήγγειλε ακόμα ότι με το σχήμα που επιλέγει η κυβέρνηση θα υπάρχουν πολλών ταχυτήτων εκλογείς, καθώς κάποιοι θα έχουν ψηφίσει 20 ή 15 μέρες πριν, και με αυτό τον τρόπο καταργείται εντελώς η αρχή της ταυτόχρονης διεξαγωγής των εκλογών, όπως ρητά αναφέρεται στο Σύνταγμα.
Υπογράμμισε ότι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για διευκόλυνση φοιτητών ή εργαζομένων καθώς και η αντιμετώπιση της αποχής είναι μία ψεύτικη παραδοχή. Σύμφωνα με επίσημες σχετικές μελέτες, σε καμία χώρα όπου εφαρμόστηκε η επιστολική ψήφος δεν αντιμετωπίστηκε η αποχή.
Επίσης, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, σε καμία χώρα δεν οδήγησε η επιστολική ψήφος στην εμβάθυνση της δημοκρατίας, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αντίθετα υπάρχουν καταγγελίες για χειραγώγηση, νόθευση ψήφου, υποθέσεις μάλιστα που οδηγήθηκαν και στα δικαστήρια.
Καταλήγοντας τόνισε ότι το ΚΚΕ και στα προηγούμενα νομοσχέδια για τις εκλογές της ομογένειας έθετε βασικά κριτήρια για τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού. Να πιστοποιείται ένας κοινωνικός, οικονομικός δεσμός των ομογενών με τη χώρα, να υφίστανται τις συνέπειες της επιλογής τους, να έχουν σχέση με την ελληνική πολιτική πραγματικότητα και να συναρτούν το μέλλον τους με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. «Όταν δεν βάζεις κανένα κριτήριο, συμπεριλαμβάνεις και ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με τη χώρα, παρά μόνο συναισθηματικό δεσμό» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι αυτή την πρακτική των κριτηρίων έχουν εφαρμόσει πάρα πολλές χώρες, όπως Γερμανία, Γαλλία, Δανία, ενώ χώρες με παρόμοιο προφίλ αποδήμων με αυτό της Ελλάδας έχουν ακόμη πιο αυστηρά κριτήρια.
Δείτε το βίντεο: