Η υπογραφή του Τσίπρα θα μείνει κενό γράμμα, αν συνεχίσει να αρνείται να διαδηλώσει στην πρεσβεία
Η υπογραφή του κοινού κειμένου από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, θα παραμείνει κενό γράμμα και σκόνη στα μάτια των οπαδών του αν συνεχίσει να αρνείται να διαδηλώσει στην πρεσβεία των ΗΠΑ και εξακολουθεί να σέβεται το απαγορευτικό της κυβέρνησης της ΝΔ. Γιατί γνωρίζει τις ευθύνες που φέρει η αμερικανική κυβέρνηση για την επέλαση των συνταγματαρχών στη χώρα.
Επιστολή της Αναστασίας Πολίτη [επιστημονικής συνεργάτιδας, ηθοποιού, σκηνοθέτη, Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα (Παρίσι), πρώην συντονίστριας ΟΜ Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου – Μονπελιέ (N. Γαλλία), πρώην μέλους Νομαρχιακής Επιτροπής Θεάματος – Ακροάματος – Εικαστικών ΣΥΡΙΖΑ], που δημοσιεύτηκε στον 902.gr:
«Στη νέα εποχή της πανδημίας, με αιτιολογία την προστασία της δημόσιας υγείας, οι ελευθερίες και τα κεκτημένα των λαών καταπατούνται βάναυσα από τους καπιταλιστές και τους ιμπεριαλιστές που κυβερνούν τις μοίρες των λαών κι αποκαλύπτουν πλέον εντελώς το βάρβαρο πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού. Στη διάρκεια του πρώτου “λοκ ντάουν” μείναμε έγκλειστοι με το θανατηφόρο ιό ως δαμόκλεια σπάθη και με κάθε έκφραση συλλογικής ζωής, δημιουργίας, διεκδίκησης και δράσης να μοιάζει παρελθόν. Όμως, χάρη στη συγκέντρωση – διαδήλωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς 2020, που έγινε στο Σύνταγμα από συνδικάτα της Αθήνας προσκείμενα στο ΠΑΜΕ, άνοιξε ο δρόμος για κάθε διαδήλωση που έγινε στους επόμενους μήνες. Η εικόνα των διαδηλωτών, που τηρώντας τα μέτρα προστασίας, βγήκαν στους δρόμους και τίμησαν την ημέρα εκείνη, ζωντανεύοντας μια έρημη πόλη, πρόσφεραν σε πολλούς από εμάς χαρά και ενδυνάμωση μέσα σε ένα σκοτεινό τοπίο, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση έλαμψε διά της απουσίας της.
Σήμερα χαίρομαι πάλι και συγχαίρω το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ που συνεχίζουν να κρατάνε ανοιχτό το μέτωπο της αγωνιστικότητας και της πειθαρχημένης συλλογικής παρέμβασης στο δημόσιο χώρο, ενσωματώνοντας τα νέα δεδομένα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Χαίρομαι και συγχαίρω επίσης κάθε οργάνωση της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, καθώς και κάθε αριστερό, ανένταχτο – που υπερασπίζονται πάντα τη λαϊκή έκφραση στους δρόμους (και ειδικά τους φοιτητές που συνελήφθησαν αυθαίρετα προχτές στο Πολυτεχνείο από την Ελληνική Αστυνομία, τη στιγμή που ακόμη ψάχνει μάταια να βρει τον Χρήστο Παππά, καταδικασθέντα εγκληματία της Χρυσής Αυγής…).
Είναι πολύ σημαντικό -και ο λαός μας θα τους το χρωστάει- αν εξακολουθήσει να υπάρχει διεκδίκηση δικαιωμάτων, αν εξακολουθήσουν να γίνονται διαδηλώσεις – ακόμα κι αν προσπαθούν να μας φιμώσουν και να επιβληθεί ολοκληρωτικό καθεστώς και οικονομική εξόντωση μεγάλου μέρους του πληθυσμού.
Για αυτό στέκομαι δίπλα και στηρίζω όλους τους αγωνιζόμενους και αγωνιζόμενες που θα τιμήσουν φέτος τη μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τα επίκαιρα συνθήματά του… Σεβόμενοι -εννοείται- νομικά πλαίσια, υγειονομικά μέτρα και αποστάσεις. Ωστόσο, δεν χωράει καμία υπακοή σε αντισυνταγματικά και αντιλαϊκά κελεύσματα, που στόχος τους δεν είναι η προστασία της δημόσιας υγείας αλλά η καταστολή του λαϊκού κινήματος. (Αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήθελε να προστατέψει την υγεία των πολιτών, θα είχε ήδη προτείνει μαζικά δωρεάν τεστ από την αρχή της πανδημίας, θα είχε κάνει προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, θα είχε θωρακίσει τις υποδομές και τον εξοπλισμό τους, θα είχε ήδη επιβάλει τη χρήση μάσκας από την περασμένη άνοιξη, θα είχε προβλέψει ελέγχους και ιατρικά τεστ στα σύνορα για όλους, θα είχε κλείσει τα σύνορα και ενισχύσει τον κοινωνικό και εγχώριο τουρισμό, θα είχε προβλέψει την ενίσχυση των δημόσιων σχολείων με αίθουσες και προσωπικό και λίγους μαθητές ανά τάξη, θα είχε αναζητήσει τους κατάλληλους τρόπους πρόληψης και θεραπείας, ακούγοντας εκτός από τους μεγαλοκαρχαρίες των φαρμακευτικών πολυεθνικών και κάποιους ταπεινούς, αλλά αδιάφθορους επιστήμονες και φορείς που υπερασπίζονται το δημόσιο αγαθό που λέγεται υγεία… Και δεν θα είχε προσφέρει ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του σκανδαλώδη ποσά σε ημέτερους και ΜΜΕ για να καθησυχάζουν την κοινή γνώμη και να εξυμνούν την κυβέρνηση, ώσπου να φτάσουμε στην άκρη του γκρεμού… Και να πρέπει να υποστούμε νέο εγκλεισμό και αιματηρότατο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές).
Αλλά ας επανέλθουμε στην αυριανή επέτειο του Πολυτεχνείου.
Είναι θετικό ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεωρεί ότι η απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια από 16 έως 18 Νοέμβρη 2020 βρίσκεται εκτός συνταγματικού πλαισίου.
Είναι θετικό ότι υπεγράφη κοινό κείμενο από το ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ25 και τον ΣΥΡΙΖΑ, που καταγγέλλει τη συνταγματική εκτροπή της κυβέρνησης. Ωστόσο η υπογραφή του κοινού κειμένου από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, θα παραμείνει κενό γράμμα και σκόνη στα μάτια των οπαδών του αν συνεχίσει να αρνείται να διαδηλώσει στην πρεσβεία των ΗΠΑ και αν εξακολουθεί να σέβεται το απαγορευτικό της κυβέρνησης της ΝΔ. Γιατί γνωρίζει, βέβαια, τις ευθύνες που φέρει η αμερικανική κυβέρνηση για την επέλαση των συνταγματαρχών στη χώρα. Και για ένα σωρό άλλα εγκλήματα ανά τον πλανήτη, ορισμένα από τα οποία απεκάλυψε ο Τζούλιαν Ασάνζ, δημοσιογράφος και εκδότης των Wikileaks, που πληρώνει γι αυτό βαρύ τίμημα όντας πολιτικός κρατούμενος στο Λονδίνο, αναμένοντας στις 4 Γενάρη 2021 δικαστική απόφαση για ενδεχόμενη έκδοσή του στις ΗΠΑ, από όπου, αν πάει, δεν πρόκειται να βγει ζωντανός… Κάτω τα χέρια από τον Ασάνζ θα ήταν εύλογο να ακουστεί φέτος στις 17 Νοέμβρη μπροστά στην αμερικάνικη πρεσβεία.
Η επέτειος του Πολυτεχνείου συμπίπτει με τη δεύτερη επέτειο της εξέγερσης των Κίτρινων Γιλέκων της Γαλλίας, ηρωικό λαϊκό κίνημα, που εξακολουθεί να μάχεται για τα αυτονόητα – κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα, εθνική ανεξαρτησία, ειρήνη, λογοδοσία των αιρετών, νέα εθνοσυνέλευση, νέο σύνταγμα και πολλά άλλα προοδευτικά αιτήματα. Το κίνημα αυτό, που ενώθηκε πέρσι το φθινόπωρο με άλλα γαλλικά κινήματα – μαθητικό, εργατικό – συνδικαλιστικό, οικολογικό, φοιτητικό, φεμινιστικό…- κι έκαναν την κυβέρνηση του τραπεζίτη Μακρόν να τρέμει, έχει δεχτεί τεράστια καταστολή και δυσφήμιση. Αύριο, 17 Νοέμβρη, στη γαλλική βουλή στο Παρίσι, η κυβέρνηση Μακρόν προγραμματίζει να περάσει νομοσχέδιο που, με πρόσχημα την πανδημία, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στην ήδη ανεξέλεγκτη αστυνομική καταστολή και στη λογοκρισία. Το λαϊκό κίνημα και η νεολαία θα βρεθεί πάλι στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας ώστε να μην περάσει αυτό το “νομοθέτημα”. Παράλληλα, η πρώην υπουργός Υγείας και ο σύζυγός της, ο νυν υπουργός Υγείας και η μέχρι πρόσφατα κυβερνητική εκπρόσωπος καθώς και ο ίδιος ο μέχρι πρόσφατα Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, έχουν κληθεί να δώσουν λόγο στη γαλλική δικαιοσύνη για πιθανά εγκλήματα που διέπραξαν σε βάρος του λαού τους με τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές τους, που κατέστρεψαν το γαλλικό σύστημα Υγείας, αδιαφόρησαν στις προειδοποιήσεις επιστημόνων, φορέων και κινημάτων και κόστισαν -και κοστίζουν- ακριβά σε ανθρώπινες ζωές. Ο πρόεδρος Μακρόν είναι βέβαια στο απυρόβλητο, λόγω της θέσης του. Ωστόσο, οι γαλλικές εκλογές απέχουν μόλις 18 μήνες από σήμερα και σίγουρα θα υπάρξουν εκπλήξεις για τη νεοφιλελεύθερη κάστα με επικεφαλής τον τραπεζίτη που κυβερνά τη χώρα ως τύραννος και ανταγωνίζεται σε σκληρότητα και αναλγησία την ελληνική κυβέρνηση.
Όμως ο ολοκληρωτισμός παρά τον κορονοϊό και το σοκ που επιβάλλει, δεν θα περάσει. Ούτε στην Ελλάδα, ούτε στη Γαλλία. Στις 17 Νοέμβρη, ας ακουστεί ξανά το σύνθημα παντού. “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία… Η Χούντα δεν τελείωσε το ’73…”. Κι ας αντηχήσει μαζί και το τραγούδι των Κίτρινων Γιλέκων της Γαλλίας, που δύο χρόνια τώρα διαδηλώνουν και ματώνουν, τραγουδώντας συντροφικά: “Είμαστε εδώ, είμαστε εδώ…τι κι αν ο πρόεδρος δεν μας θέλει, είμαστε εδώ… Για την τιμή των εργατών, για το μέλλον των παιδιών, τι κι αν ο Μακρόν δεν μας θέλει, εμείς εδώ, στο δρόμο εδώ, πάντα εδώ…”».