Και το τρίτο είναι το δικό “μας”, το μνημόνιό μας…

Οι δικαιολογίες είναι περιττές
Κι από εμπειρίες, είχες αρκετές
Ε άιντε, ξεκαθάρισε τι θες…

Όταν έβγαινε η Πρώτη Φορά Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας έλεγε πως η κυβέρνησή του είναι κάθε λέξη από το Σύνταγμα της χώρας, ενώ η Κωνσταντοπούλου δήλωνε περήφανη που προέδρευε μιας βουλής που επιτέλους δε θα ψήφιζε μνημόνια.

Λίγους μήνες μετά, ο Τσίπρας κι η κυβερνησή του θα γίνονταν κάθε λέξη από το τρίτο μνημόνιο που υπέγραφε, γράφοντας παράλληλα εκεί που δεν πιάνει μελάνη τη λαϊκή ετυμηγορία στο δημοψήφισμα του Ιουλίου. Και η Ζωή έπαιζε καθυστερήσεις σε μια συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 13, για να ολοκληρωθεί επεισοδιακά την επόμενη μέρα, με τη Βουλή που δε θα ψήφιζε μνημόνια να βγάζει άνετη πλειοψηφία, 222 βουλευτές, όσους δεν είχαν ούτε καν τα δύο προηγούμενα, και κάποιους να κοιμούνται εξαντλημένοι πάνω στα έδρανα.

Αλλά ο Λαφαζάνης κι η ομάδα του έλεγαν πως στηρίζουν την κυβέρνηση παρά την καταψήφιση της συμφωνίας και διαχωρίστηκαν οριστικά από το ΣΥΡΙΖΑ μόνο όταν κατάλαβαν πως θα βρεθούν έξω από τις εκλογικές λίστες του.

Η “αριστερή κυβέρνηση” έφερε προς ψήφιση τη συμφωνία παραμονές Δεκαπενταύγουστου, για να τους πιάσει όλους στον ύπνο ή στα μπάνια του λαού και να το περάσει χωρίς μαζικές αντιδράσεις, κάτι που καμία κυβέρνηση της Δεξιάς δε θα τολμούσε να κάνει (“Κυριακές δεν εκτελούσαν ούτε οι Γερμανοί”, όπως έλεγαν κι επί μιας άλλης “κεντροαριστερής κυβέρνησης”…)

Κάποιοι ήταν όντως στα μπάνια του λαού, για πολλούς έφταιγε η ψυχρολουσία από τος αυταπάτες (;) τους, τις φρούδες ελπίδες που έθρεψαν και τα στάδια του πένθους που ακολούθησαν. Ίσως δακρύζουν κιόλας κάθε φορά που φτάνει η σημερινή επέτειος, όπως κάνει η Μπέτυ Μπαζιάνα στις 5 Ιουλίου, για τη “χαμένη δημοψηφισματική άνοιξη”.

Δεν υπάρχει όμως χώρος και (συμπυκνωμένος πολιτικός) χρόνος για δάκρυα. Ο καθένας μπορεί να πέσει σε μια παγίδα ή να θρέψει τις αυταπάτες που είχε ανάγκη, επιβάλλεται όμως να σηκωθεί, να βγάλει συμπεράσματα για να μην κάνει τα ίδια λάθη και ξαναπέσει, χωρίς να καταφέρει να σταθεί στα πόδια του.

Πρέπει να καταλάβει πως δεν υπάρχει εύκολη λύση από τα πάνω. Ότι δεν πρέπει να ψάξει άλλο “καλό ΠΑΣΟΚ” στη θέση του καλού ΠΑΣΟΚ που νόμιζε πως βρήκε στο ΣΥΡΙΖΑ. Ότι η αστική δημοκρατία έχει πολύ συγκεκριμένα όρια ανοχής απέναντι στην “ελεύθερη ψήφο” του. Και πως το κλουβί της ΕΕ σημαίνει μνημόνια διαρκείας και επιτήρηση μέχρι να σβήσει ο πράσινος ήλιος του ΠΑΣΟΚ και των διαδόχων του. Και ας ετοιμάζονται οι κυβερνητικές παράτες για την 21η Αυγούστου, που “βγαίνουμε από τα μνημόνια…”

Τρία χρόνια πένθους ήταν αρκετά και με αρκετή πείρα συσσωρευμένη. Όπως λέει και ο Άσιμος σε ένα τραγούδι του:

Οι δικαιολογίες είναι περιττές
Κι από εμπειρίες, είχες αρκετές
Ε άιντε, ξεκαθάρισε τι θες…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
2 Σχόλια

  • Ο/Η Ηλίας Τζαμουράνης λέει:

    “….γράφοντας παράλληλα εκεί που δεν πιάνει μελάνη τη λαϊκή ετυμηγορία στο δημοψήφισμα του Ιουλίου.”…. ;;; !!!!!
    Η “λαϊκή” ετυμηγορία ήταν σαφέστατη στο δημοψήφισμα. Ο “Λαός” ζήτησε από τους κεφαλαιοκράτες και Αμερικανούς-Ευρωπαίους πολιτικούς έναν καλύτερο Καπιταλισμό και νομίζω πως πήρε ό,τι ήταν δυνατόν να πάρει σε αυτά τα πλαίσια, με διεκπεραιωτή τον Τσίπρα, που αποδεικνύεται ο, μακράν, καλύτερος διαχειριστής του (του “Λαού”) για λογαριασμό των προαναφερομένων. Η “λαϊκή” ψήφος της 20/9/15 ήταν η αποδοχή αυτής της πραγματικότητας και επιβεβαίωση της “λαϊκής” ετυμηγορίας του δημοψηφίσματος.
    Αν η Αριστερά δεν θέλει, η δεν μπορεί, να πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα, αλλά να συνεχίσει να παίζει με την ουρά του, θα τρώει, κάθε τόσο, και μιά δυνατή κλωτσιά. Μέχρι στο τέλος να μην μείνει τίποτε από αυτήν την Αριστερά.

    • Ο/Η Βασίλης Κρίτσας λέει:

      Μεγάλη κουβέντα.
      Σαφώς πάντως κι υπήρχε μια μεγάλη μερίδα του κόσμου, που διάλεξε συνειδητά μια κάποια μορφή σύγκρουσης κι ας μην είχε κατά νου τι ακριβώς ήθελε.
      Όταν λέμε πως μόνο το Κομμουνιστικό Κόμμα εξέφραζε το γνήσιο Όχι με την τότε στάση του, εννοούμε αυτήν ακριβώς τη μερίδα, όχι όσους ήθελαν να αυταπατηθούν και τελικά γνώριζαν πολύ καλά τι έκαναν.
      Και το κείμενο προσπαθεί να βάλει κι αυτήν την πτυχή, χωρίς να μιλάει γενικά κι αόριστα για το δημοψήφισμα. Το αξιοποιεί όμως για να δείξει τη στάση της κυβέρνησης και κατά πόσο την έκοφτε όντως η γνώμη του λαού.

Κάντε ένα σχόλιο: