Κάλεσμα του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ: Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να γράψει ιστορία το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή»! Αλλάζουμε τον κόσμο! Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!

Η ΚΝΕ παλεύει για να βγει η νέα γενιά στο προσκήνιο των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων, για την αντεπίθεση του εργατικού – λαϊκού κινήματος και την ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση!

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ

1. Το Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ απευθύνει κάλεσμα στα μέλη, στους φίλους και τις φίλες της ΚΝΕ, που δίνουν με αισιοδοξία τη μάχη για την επιτυχία του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή». Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει η συμβολή και η κινητοποίηση όλων. Να βάλουμε όλοι τα δυνατά μας για να είναι το 50ό Φεστιβάλ αντάξιο της ιστορικής του διαδρομής, να επιβεβαιώσει τον «τίτλο» του, ως το πιο μεγάλο πολιτικό-πολιτιστικό γεγονός της χώρας, να αποτελέσει σταθμό για τον ίδιο τον θεσμό του Φεστιβάλ, να γράψει ιστορία!

Στις βδομάδες που απομένουν να αξιοποιηθεί και η παραμικρή δυνατότητα, να ριχτούμε όλοι σχεδιασμένα στη μάχη για να φτάσει το κάλεσμα του Φεστιβάλ σε κάθε χώρο Εκπαίδευσης και δουλειάς, σε κάθε γειτονιά και σπίτι. Σε αυτήν την υπόθεση δεν περισσεύει κανένας και καμία, όλοι έχουν κάτι να προσφέρουν. Να μοιραστούμε τη μεγάλη προσπάθεια για να μοιραστούμε το πλατύ χαμόγελο όταν χιλιάδες λαού και νεολαίας θα πλημμυρίζουν το κεντρικό Φεστιβάλ στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

2. Απευθυνόμαστε, επίσης, στους παλιούς ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες όλων των ηλικιών που δημιούργησαν, έχτισαν, έβαλαν το λιθαράκι τους στον μοναδικό θεσμό του Φεστιβάλ, έζησαν τα καλύτερά τους χρόνια μέσα στις γραμμές της ΚΝΕ. Είναι κομμάτι της ιστορίας του Φεστιβάλ και έχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση στον εορτασμό των 50 χρόνων. Τους καλούμε να ενισχύσουν το Φεστιβάλ με κάθε τρόπο, να συμμετάσχουν μαζικά στις εκδηλώσεις του, να συμβάλουν στην προσπάθεια της ΚΝΕ να συλλέξει αρχειακό υλικό από τα Φεστιβάλ. Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ στον δρόμο του αγώνα για να «γενούνε τα σκοτάδια λάμψη»

Καλούμε καθέναν και καθεμία στη μεγάλη φεστιβαλική εκδήλωση του ΚΣ της ΚΝΕ το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη στο Γήπεδο Ζωγράφου, εκεί που ξεκίνησε το ταξίδι του Φεστιβάλ, εκεί που πραγματοποιήθηκε το 1ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», το 1975. Θα μιλήσει ο Δ. Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ την περίοδο 1972 – 1979. Θα γίνει η Α’ προβολή του ντοκιμαντέρ του ΚΣ της ΚΝΕ αφιερωμένου στα 50 χρόνια του Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», με τίτλο: «Η μικρογραφία του μέλλοντος που έγινε θεσμός». Θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα «Ταμπούρι», που σημάδεψε με τα πολιτικά και αντάρτικα τραγούδια του τα πρώτα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή».

3. Είμαστε περήφανοι γιατί το Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» συμπληρώνει μισό αιώνα ιστορίας, παραμένοντας πάντα νέο και ανατρεπτικό.

50 χρόνια προσφοράς στη δημιουργία, στην Τέχνη, στον Πολιτισμό. Από τις σκηνές του Φεστιβάλ πέρασαν «γίγαντες» του Πολιτισμού, καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από τους ανθρώπους του μόχθου και τους τίμησαν με το έργο τους. Σε αυτό εμπνεύστηκαν ή πρωτοακούστηκαν μεγάλα τραγούδια, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μετέπειτα καταξιωμένοι καλλιτέχνες. Σε αυτό προβάλλεται η νεανική δημιουργία, μεταδίδεται από γενιά σε γενιά η αγάπη για την προοδευτική Τέχνη.

50 χρόνια συμβολής στη διάδοση των επαναστατικών ιδεών, του επιστημονικού κομμουνισμού, της πάλης για την κοινωνική απελευθέρωση, για τον σοσιαλισμό. Στο Φεστιβάλ χιλιάδες νέοι αγόρασαν το πρώτο τους πολιτικό βιβλίο, γνώρισαν την Ιστορία και τα διδάγματα των λαϊκών αγώνων, έμαθαν για τον σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε τον 20ό αιώνα, πήραν την απόφαση να παλέψουν «για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων».

50 χρόνια διεθνιστικής αλληλεγγύης και κοινής πάλης με τους λαούς που αγωνίζονται. Χιλιάδες φωνές τραγούδησαν τη «Διεθνή», χιλιάδες νεανικά δωμάτια γέμισαν με την αφίσα του Τσε και άλλων επαναστατών, χιλιάδες μάθανε για χώρες μακρινές που πολεμούν τον ιμπεριαλισμό, φόρεσαν την παλαιστινιακή μαντίλα. Χιλιάδες καρδιές έσμιξαν «σ’ έναν έστω στιγμιαίο συντονισμό ίδιες ελπίδες, καθώς μας φώτιζαν το δρόμο οι σελίδες απ’ το κομμουνιστικό μας μανιφέστο».

50 χρόνια στο Φεστιβάλ δίνεται το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού της χρονιάς για τους μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές, το έναυσμα μεγάλων αγώνων. Εδώ προετοιμάζεται η συλλογική διεκδίκηση για τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας, η νεανική απάντηση στην επίθεση των κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του κεφαλαίου. Το Φεστιβάλ καταφέρνει να συνδέσει τις ανησυχίες και τα όνειρα της νέας γενιάς με την καθημερινή δράση της ΚΝΕ και την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Ενα Φεστιβάλ αφιερωμένο «στα παιδιά που ονειρεύονται, στα παιδιά που τα θέλουνε όλα»

50 χρόνια υπεράσπισης και διεκδίκησης ελεύθερων χώρων, δωρεάν πρόσβασης στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, ποιοτικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου. Μέσα σε αυτά τα χρόνια σκουπιδότοποι έγιναν πάρκα, εγκαταλελειμμένοι χώροι άνοιξαν για πρώτη φορά στον λαό, εμποδίστηκε η παράδοσή τους στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

50 χρόνια το Φεστιβάλ είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας που θέλουμε και ονειρευόμαστε. Την κοινωνία της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της πραγματικής ελευθερίας, της κατάργησης της εκμετάλλευσης, του Πολιτισμού και της γνώσης, της δουλειάς και της χαράς. Η νεολαία που δεν συμβιβάζεται με την καπιταλιστική βαρβαρότητα, που ονειρεύεται ότι μπορεί να ζήσει καλύτερα, εμπνέεται στο Φεστιβάλ, γιατί είναι ένα «παράθυρο στο μέλλον».

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» είναι συνυφασμένο με την πορεία της ΚΝΕ, τον χαρακτήρα της ως Νεολαίας του ΚΚΕ. Το Φεστιβάλ άντεξε και συνεχίζει κόντρα στο ρεύμα και στα σκαμπανεβάσματα της Ιστορίας, γιατί άντεξε και δυναμώνει το ΚΚΕ.

Το Φεστιβάλ μιλάει στην καρδιά και στο μυαλό της νεολαίας. Φτιάχνεται με το μεράκι, την ανιδιοτέλεια και την εθελοντική προσφορά των μελών και των φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Με σχέδιο, συλλογικότητα και ομαδική δουλειά.

Και όσο ο λαός και η νεολαία θα φτιάχνουν όμορφες εικόνες με την πάλη τους, τόσο το Φεστιβάλ μας θα ομορφαίνει. Οσο περισσότεροι νέοι θα βαδίζουν στον δρόμο της οργανωμένης ζωής για την επαναστατική αλλαγή του κόσμου, τόσο το Φεστιβάλ μας θα γίνεται πιο μεγάλο. Οσο θα δυναμώνει η σπίθα της αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, τόσο το Φεστιβάλ μας θα γίνεται πιο φωτεινό.

4. Είμαστε αισιόδοξοι ότι το 50ό Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» μπορεί να είναι ακόμα πιο όμορφο, πιο μαζικό, πρωτότυπο και ανατρεπτικό. Γι’ αυτόν τον σκοπό δουλεύουμε και προετοιμαζόμαστε εδώ και μήνες. Οι πετυχημένες φεστιβαλικές εκδηλώσεις που προηγήθηκαν, η θερμή ανταπόκριση του κόσμου, το αναβαθμισμένο πρόγραμμά του, η συμμετοχή περισσότερων καλλιτεχνών, όπως και αντιπροσώπων περισσότερων Κομμουνιστικών Νεολαιών από όλο τον κόσμο είναι ενθαρρυντικά στοιχεία.

Κυρίως, όμως, μπορούμε να τα καταφέρουμε γιατί αυτήν τη χρονιά συναντηθήκαμε με χιλιάδες νέους και νέες στους αγώνες και σε μεγάλες πολιτικές αναμετρήσεις. Γιατί μεγαλώνει το ενδιαφέρον για τις θέσεις του Κόμματος, ο προβληματισμός για το «πού πάνε τα πράγματα».

Στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ να συναντηθούμε ξανά όσοι παλέψαμε πλάι πλάι στις μεγάλες απεργίες, στους χώρους δουλειάς, στα μπλόκα της αγροτιάς, στις κινητοποιήσεις των φοιτητών, στα συλλαλητήρια ενάντια στη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, στις μάχες για να σωθούν ζωές, περιουσίες και η φύση από την εμπρηστική πολιτική του αστικού κράτους, σε όλους αυτούς τους αγώνες, δηλαδή, που αποτέλεσαν τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση και στρίμωξαν την πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ, των άλλων αστικών κομμάτων. Η μαζική συμμετοχή στο Φεστιβάλ μπορεί να δώσει νέα ορμή για νέους αγώνες, για να επιταχυνθεί η πορεία αλλαγής των συσχετισμών στο εργατικό, στο φοιτητικό, στο μαθητικό κίνημα.

Στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ να συναντηθούμε όσοι θέλουμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην πολεμική εμπλοκή της χώρας σε δύο πολέμους, στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, την καταδίκη μας στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, με κίνδυνο γενίκευσης των συγκρούσεων και τους λαούς να πληρώνουν με τον ιδρώτα και το αίμα τους για τους ανταγωνισμούς των ιμπερια-ληστών. Να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης που σφαγιάζεται από το κράτος – τρομοκράτη Ισραήλ, με τις πλάτες των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και των κομμάτων τους στην Ελλάδα. Στο Φεστιβάλ θα βρεθούν πλάι πλάι νέοι κομμουνιστές από τη Ρωσία και την Ουκρανία, από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, από την Ελλάδα και την Τουρκία, δείχνοντας ότι οι λαοί μπορούν να ζήσουν αδελφωμένοι, ξεμπερδεύοντας οριστικά με το σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων.

Να συναντηθούμε με όσους νέους και νέες «δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό», ανησυχούν, προβληματίζονται, αμφισβητούν το σύστημα που διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στο πώς ζούμε και στο πώς θα μπορούσαμε να ζούμε, με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας. Οσοι δεν ανέχονται τα ωράρια – λάστιχο, τον μισθό – χαρτζιλίκι, το σχολείο των ταξικών φραγμών, των πολλαπλών εξετάσεων, το Πανεπιστήμιο ΑΕ και τα πτυχία χωρίς αξία, την πανάκριβη στέγη και τον μήνα που δεν βγαίνει.

Να συναντηθούμε με όσους δεν συμβιβάζονται με τη «φυλακή» των ναρκωτικών, να κυνηγάμε τις «ουσίες» και να χάνουμε την ουσία της ζωής. Με τον εμπορευματοποιημένο Πολιτισμό και Αθλητισμό, τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο που συμπιέζεται στις μυλόπετρες του κέρδους. Με την αποθέωση του ατομισμού, του ανταγωνισμού, του ατομικού πλουτισμού, τη ναρκω-κουλτούρα, την εμπορευματοποίηση του σώματος. Με την έλλειψη ουσιαστικών ανθρώπινων σχέσεων, την υποκατάσταση της πραγματικής ζωής από την εικονική των social media. Με την κρατική καταστολή, τη δράση των επιχειρηματικών στρατών στον αθλητισμό, τη βία απέναντι στον «αδύναμο», συνολικά την πολύμορφη βία του συστήματος της αδικίας, του «δίκιου του ισχυρότερου». Ενάντια στον ρατσισμό, στον φασισμό, στην πολύμορφη βία κατά των γυναικών, των μεταναστών, των προσφύγων, των ΑμεΑ, για την υπεράσπιση όλων των ανθρώπων, των νέων, ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, θρησκεία, φυλή, σεξουαλικό προσανατολισμό.

Να συναντηθούμε με όσους δεν μένουν θεατές, δεν αναζητούν «σωτήρες», αλλά μπαίνουν στο γήπεδο της ζωής και παλεύουν για να βγούνε νικητές κόντρα στο σύστημα της εκμετάλλευσης.

Το Φεστιβάλ μπορεί να εκφράσει και να διευρύνει το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής μέσα στη νεολαία.

5. Το Φεστιβάλ αντλεί τη δύναμή του από την ενεργητική συμμετοχή των χιλιάδων μελών και φίλων της ΚΝΕ. Δεν υπάρχει άλλος θεσμός που να κινητοποιεί τόσες χιλιάδες νέους και νέες. Χωρίς σπόνσορες και χορηγούς. Κόντρα στην προκλητική αποσιώπηση, στο «θάψιμό» του από τα αστικά ΜΜΕ. Κόντρα στη λυσσασμένη προσπάθεια αστικών κομμάτων και άλλων να το φιμώσουν.

Κάθε μέλος, κάθε φίλος και φίλη της ΚΝΕ μπορεί να έχει τη δική του ξεχωριστή συμβολή στην επιτυχία του Φεστιβάλ.

Στη διάδοση του προγράμματος και του καλέσματος του Φεστιβάλ παντού, όπου ζει, μορφώνεται, εργάζεται, διασκεδάζει η νεολαία.

Στη διακίνηση του κουπονιού ενίσχυσης στο οποίο στηρίζεται η προετοιμασία και η διοργάνωση του Φεστιβάλ.

Στη μαζική προπαγάνδιση του Φεστιβάλ σε όλα τα στέκια και τους χώρους της νεολαίας, στους συναυλιακούς χώρους, στον στολισμό κάθε γειτονιάς, σχολείου και σχολής με τις αφίσες και τα πανό του.

Στο στήσιμο του Φεστιβάλ, με ενθουσιασμό και μεράκι, ώστε κάθε κατασκευή, κάθε χώρος να είναι πρωτότυπος, καλαίσθητος και σε αρμονία με το περιεχόμενο του Φεστιβάλ. Στη λειτουργία του Φεστιβάλ ώστε να μπορεί να υποδεχτεί ακόμα περισσότερο κόσμο.

Στην επιτυχία των εκατοντάδων προφεστιβαλικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα.

Στη συμμετοχή ακόμα περισσότερων καλλιτεχνών, στην εμπλοκή περισσότερων πολιτιστικών ομάδων, στη σύνδεση του Φεστιβάλ με τα προβλήματα και τις ανησυχίες των νέων κάθε περιοχής.

Το «κλειδί» για την επιτυχία του Φεστιβάλ είναι να γίνει υπόθεση πολύ περισσότερων νέων. Με τη στράτευση όλων των μελών της ΚΝΕ που έχουν γνώμη, προτάσεις, ουσιαστικό ρόλο στο τι και πώς θα κάνουμε για το Φεστιβάλ στον χώρο τους, αφού αυτοί είναι οι διοργανωτές του. Με την ενεργητική συμβολή των φίλων της ΚΝΕ, άλλων νέων με όρεξη, ταλέντο και διάθεση να συμβάλουν στην προετοιμασία και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, να γίνουν συνδιοργανωτές.

Βασική προϋπόθεση είναι να δυναμώσει η συλλογική και κεφάτη προετοιμασία στις ΟΒ, η καλή συζήτηση για το περιεχόμενό του, η ευθύνη κάθε οργάνου και ΟΒ για τη μαζική συμμετοχή νέων.

Ενισχύουμε το πνεύμα της άμιλλας μεταξύ των Οργανώσεων ώστε με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα να «κυνηγήσουν» τα πλάνα τους, βάζοντας ψηλά τον πήχη της υπερκάλυψης. Μια διαδικασία, δηλαδή, που ενισχύει την αυταπάρνηση, τη συλλογική προσπάθεια, αλλά και την ατομική ευθύνη που αναλαμβάνει κάθε μέλος και φίλος της ΚΝΕ.

6. Βάζουμε τα δυνατά μας στην τελική ευθεία για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η άμιλλα στρατολογίας νέων μελών και διακίνησης του «Οδηγητή» που προκήρυξε πέρσι το ΚΣ προς τιμήν του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή».

Διακινούμε πλατιά την ειδική έκδοση του «Οδηγητή» για τον μήνα Σεπτέμβρη που είναι «αφιερωμένη» στα 50χρονα του Φεστιβάλ. Να τον προμηθευτεί κάθε νέος και νέα που περνάει τις πύλες του Φεστιβάλ, που απορεί με το «πώς φτιάχνεται» αυτή η θαυμαστή κόκκινη πολιτεία και θέλει να γνωρίσει καλύτερα την ΚΝΕ και τις θέσεις της. Να είναι η αφετηρία για την άνοδο συνολικά της διακίνησης του «Οδηγητή», που είναι ο συλλογικός καθοδηγητής κάθε μέλους και φίλου της ΚΝΕ, πολύτιμο εφόδιο για τη γνωριμία και τη διάδοση της πολιτικής μας.

Απευθυνόμαστε σε κάθε μέλος της ΚΝΕ με αισιοδοξία και συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης όλων όσοι είμαστε μέλη της επαναστατικής Νεολαίας του ΚΚΕ.

Ζούμε συγκλονιστικά γεγονότα και κάτω από την πρωτοπόρα παρέμβαση της ΚΝΕ μπορούμε να ταρακουνήσουμε συνειδήσεις, χιλιάδες νέοι και νέες να πυκνώσουν τις γραμμές της. Ο καπιταλισμός βουλιάζει μέσα στο κυνήγι του μέγιστου κέρδους, στις αντιθέσεις των καπιταλιστών και δεν διστάζει μπροστά στα μεγαλύτερα εγκλήματα. Η φρίκη των ιμπεριαλιστικών πολέμων, η βαρβαρότητα της φτώχειας, της εκμετάλλευσης, της καταστροφής του περιβάλλοντος, η νεκρανάσταση του φασισμού είναι φαινόμενα σήψης αυτού του συστήματος που δεν έχει τίποτα θετικό να προσφέρει στη νέα γενιά. Δεν θα παραδοθεί όμως μόνος του, αλλά θα γκρεμιστεί από την οργανωμένη πάλη των λαών.

Σε όλους αυτούς τους νέους που είναι δίπλα στην ΚΝΕ και αναρωτιούνται «εμείς τι μπορούμε να κάνουμε για όλα αυτά;» απαντάμε πως μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός! Είναι αναγκαίος, γιατί είναι η μόνη διέξοδος στα αδιέξοδα που γεννά το ίδιο το σύστημα των πολέμων, των κρίσεων, της αδικίας. Είναι ρεαλιστικός, γιατί συμφέρει τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία και ανταποκρίνεται στις δυνατότητες της εποχής μας, στην εξέλιξη της επιστήμης και στην ώριμη ανάγκη η εργατική τάξη να απολαμβάνει τον αμύθητο πλούτο που παράγει.

Η ΚΝΕ παλεύει για να βγει η νέα γενιά στο προσκήνιο των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων, για την αντεπίθεση του εργατικού – λαϊκού κινήματος και την ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση!

Δεν χάνουμε λεπτό! Ολες και όλοι στη μάχη για την επιτυχία του Φεστιβάλ!

Είμαστε σίγουροι ότι τα πιο όμορφα Φεστιβάλ, όπως και τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τα έχουμε ζήσει ακόμα!

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: