ΛΑΣΥ Αθήνας: Είναι κοροϊδία να λέει η δημοτική Αρχή ότι στηρίζει τους επαγγελματίες!

Τα κρίσιμα θέματα δεν είναι μέσα στην ημερήσια διάταξη. Γιατί η ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο για την άμεση ανάσα χιλιάδων επαγγελματιών της πόλης, δεν είναι προτεραιότητα της δημοτικής Αρχής.

Νίκος Σοφιανός: « είναι κοροϊδία να λέει η δημοτική Αρχή
ότι στηρίζει τους επαγγελματίες, τη στιγμή που αρνείται να
συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο συγκεκριμένα μέτρα »

 

Στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1 Φλεβάρη 2021, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, δήλωσε τα εξής:

«Ευχόμαστε καλό μήνα. Όμως, όσο και να ευχηθούμε ο Φλεβάρης δεν φαίνεται να είναι καλός μήνας, όπως δείχνουν όλες οι εξελίξεις. Είδαμε το ναυάγιο που κατέληξαν τα μεγάλα λόγια για το κίνημα εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βλέπουμε την επιμονή της Κυβέρνησης, με τη γνωστή πολιτική της (που άλλοτε ονομάζει ακορντεόν, άλλοτε “άνοιξε κλείσε”) να διαχειρίζεται τις συνέπειες της πανδημίας δίνοντας απλόχερα σε ομίλους όπως η Aegean 130 εκατομμύρια ευρώ.

Παρόλα αυτά, η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να διαμορφωθούν χώροι και να λειτουργήσουν τα σχολεία με ασφάλεια, να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, να ανοίξουν οι χώροι πολιτισμού που εδώ κι ένα χρόνο είναι κλειστοί, να λειτουργήσουν οι χώροι αθλητισμού, για τους οποίους αυτή την εβδομάδα οι αθλητές βγαίνουν στο δρόμο.

Στο δρόμο θα βγουν και οι φοιτητές ξανά, κατά χιλιάδες, την Πέμπτη για να αντιμετωπίσουν το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που μέσα στην κρίση με τα πανεπιστήμια κλειστά δίνει 30 εκατομμύρια για νέους αστυνομικούς, ενώ δεν έχει χρήματα να δώσει για να λειτουργήσουν τα εργαστήρια των πανεπιστημίων αλλά και συνολικά τα ιδρύματα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πόλη, μια πόλη που είναι έδρα αρκετών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων τα οποία παραμένουν όμως κλειστά.

Θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσει και να πάρει αποφάσεις άμεσα για να στηριχτούν οι επαγγελματίες της Αθήνας, και στον κλάδο της εστίασης ο οποίος κυριολεκτικά είναι επ’ αόριστον κλειστός. Μάλιστα, όπως γνωρίζετε, την επόμενη εβδομάδα επαγγελματίες από τον κλάδο της εστίασης θα παραδώσουν τα κλειδιά τους στην Κυβέρνηση! Ο χώρος του πολιτισμού παραμένει κλειστός, το λιανεμπόριο που ανοίγει και κλείνει.

Ενώ η Αττική μπήκε σε κόκκινο από το Σάββατο, εμείς ερχόμαστε να συζητήσουμε στην ημερήσια διάταξη θέματα διεκπεραίωσης, στα περισσότερα των οποίων συμφωνούμε. Τα κρίσιμα θέματα, όμως, δεν είναι μέσα στην ημερήσια διάταξη. Γιατί η ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο για την άμεση ανάσα χιλιάδων επαγγελματιών της πόλης, δεν είναι προτεραιότητα της δημοτικής Αρχής.

Για μέτρα που πήρε πέρυσι ο Δήμος, είχαν κάνει αίτηση μόνο 8,5 χιλιάδες επιχειρήσεις, ενώ οι επαγγελματικές παροχές ρεύματος στον Δήμο της Αθήνας είναι 122 χιλιάδες. Η ψαλίδα είναι τεράστια και η πλειοψηφία αυτών βρίσκεται στου ΚΑΔ που πλήττονται με τα μέτρα του επ΄ αόριστον αποκλεισμού που λαμβάνει η Κυβέρνηση. Επίσης, ο Δήμος έχει εισπράξει το 86,1% των εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη του 2020. Μας κοροϊδεύει λοιπόν η δημοτική Αρχή, ότι έχει κάνει απαλλαγές;

Καταθέσαμε πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Μιλάμε για κλάδους όπως ο χώρος του λιανεμπορίου, της εστίασης ή οι χώροι πολιτισμού και αθλητισμού, που λειτούργησαν μόνο για δυο μήνες και ακόμη κι αυτούς τους μήνες υπολειτουργούσαν. Συγκεκριμένα προτείνουμε:

·         Απαλλαγή από τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας για όλες τις επιχειρήσεις όλων των πληττόμενων ΚΑΔ για το 2020 (αφού χωρίς μέτρα περιορισμού λειτούργησαν μόνο για τους 2 πρώτους μήνες) και συνέχιση της απαλλαγής για όσο διάστημα διατηρούνται περιοριστικά μέτρα το 2021.

·         Απαλλαγή από τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για τις επιχειρήσεις εστίασης και για μικροπωλητές και περίπτερα, για εμπορεύματα, προθήκες κλπ.

·         Απαλλαγή από τα τέλη επί των ακαθάριστων εσόδων (0,5%) των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων & συναφών καταστημάτων.

·         Απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία μέχρι και τις 30/6/2021 (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια, κουλούρια, κάστανα, άνθη κ.λπ.). Διαγραφή των χρεών τους για τους μήνες του 2020 που ήταν σε ισχύ ειδικά μέτρα περιορισμού της λειτουργίας τους 

·         Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης-κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών- που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη   προς το δήμους μέχρι τουλάχιστον τον Ιούνη του 2021.

·         Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια  να αυξάνουν τις δόσεις για οφειλές ή να διαγράφουν τμήμα ή το σύνολό τους, με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια

·         Μεγάλη μείωση στα ειδικά πρόστιμα που επιβάλλονται στους επαγγελματίες σε περίπτωση αφαίρεσης και κατάσχεσης αντικειμένων.

·         Πλήρης απαλλαγή από τα τέλη ηλεκτροφωτισμού για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως έδρες, αθλητικών σωματείων, εξωραϊστικών συλλόγων, συνδικάτων κλπ,

Ο Δήμαρχος επικαλέστηκε νομικά εμπόδια και δεν δέχτηκε να συζητηθούν οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης εντός ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στη δευτερολογία του, ο Νίκος Σοφιανός κάλεσε την αντιπολίτευση του Δήμου να στηρίξει την εισαγωγή του θέματος στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης και επισήμανε την ευθύνη της κυβέρνησης τονίζοντας ότι για το συγκεκριμένο θέμα «δεν μπορεί να λέει ο Δήμαρχος ότι υπάρχουν Νόμοι και δεν αλλάζουν. Είναι ευθύνη της ΝΔ που είναι στην κυβέρνηση για να φέρει νομοθετική ρύθμιση. Εξάλλου, είμαστε ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και λαμβάνονται έκτακτα μέτρα που οδηγούν στον αποκλεισμό όλων μας.»

Παράλληλα, την ελλιπή εφαρμογή των μέτρων που είχε λάβει πέρυσι η δημοτική Αρχή τόνισε στην ίδια συνεδρίαση ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, δηλώνοντας τα εξής:

« Η ενημέρωση που έχει κάνει ο Δήμος προς τους επαγγελματίες μέχρι σήμερα είναι ελλιπής. Δεν υπάρχει καν ακριβής εικόνα στο Δήμο Αθηναίων για τον αριθμό των επιχειρήσεων που ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ. Για παράδειγμα, πόσες είναι οι επαγγελματικές παροχές που είναι σε κάθε ένα από τους επαγγελματικούς συντελεστές για τα τέλη ηλεκτροφωτισμού;

Με βάση τα αποτελέσματα στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού του Δήμου της Αθήνας για το 4ο τρίμηνο, είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δήμος έχει ήδη εισπράξει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων που προέβλεπε και από τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και από τα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων. Άρα ουσιαστικά ελάφρυνση δεν υπάρχει.

Επίσης, υπάρχουν επαγγελματίες που έχουν ήδη πληρώσει για τα τέλη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, πριν από το δεύτερο lockdown. Σε αυτόν τον κόσμο πρέπει να επιστραφούν άμεσα αυτά τα χρήματα  και κατά τη γνώμη μας να επανυπολογιστούν και να επιστραφούν τα ποσά αυτά με βάση τις πιο γενναίες μειώσεις, που θεωρούμε απόλυτα αναγκαίες.

Επειδή για ένα μεγάλο μέρος των επαγγελματιών είναι σοβαρός «βραχνάς» το ζήτημα της πληρωμής των δημοτικών τελών, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ληφθεί μια ουσιαστική απόφαση, όπως έχουμε διατυπώσει στην πρότασή μας. »

 

Σχετικά με το θέμα της μετατροπής των κέντρων υγείας σε αποκλειστικά εμβολιαστικά κέντρα, η Βούλα Παναγή, δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, δήλωσε τα εξής:

« Μέχρι τώρα έχουν μετατραπεί το Κέντρο Υγείας στο Παγκράτι στην οδό Κόνωνος, το Κέντρο Υγείας των Πετραλώνων στο 3ο Διαμέρισμα και πιθανόν να έχει προχωρήσει και στις άλλες κοινότητες. Σε αυτά τα κέντρα Υγείας, παρά την υποστελέχωση και την υπολειτουργία που είχαν μέχρι στιγμής, αναστέλλονται επ΄αόριστον όλες οι ιατρικές πράξεις που γίνονταν μέχρι σήμερα, όπως οι παιδικοί εμβολιασμοί, οι εμβολιασμοί για άλλα νοσήματα, συνταγογραφήσεις σε χρόνια πάσχοντες, η αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και μια σειρά από άλλες πράξεις όπως η έκδοση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων για ειδικές ομάδες του πληθυσμού.

Δεν υπάρχει κάποια απάντηση για το πώς θα εξυπηρετείται όλος αυτός ο κόσμος από δω και στο εξής. Θα επαναληφθεί το φαινόμενο της μετατροπής των νοσοκομείων σε νοσοκομεία μιας νόσου με αποτέλεσμα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού να έχει μερική ή καθόλου ιατρική φροντίδα. Υπάρχουν αντιδράσει από φορείς και κατοίκους, είναι χαρακτηριστικό ότι το κέντρο υγείας του Παγκρατίου δεν εξυπηρετεί μόνο κατοίκους της περιοχής, αλλά εξυπηρετεί άλλους δύο Δήμους (Καισαριανή & Βύρωνα), μιλάμε για πάρα πολύ κόσμο.

Ο Δήμος δεν πρέπει να παρακολουθεί αμέτοχος όλα αυτά, αλλά να στηρίξει τη διεκδίκηση για άμεση ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, με υποχρεωτική ένταξη του συνόλου των ιδιωτικών γιατρών στο σχέδιο του εμβολιασμού, καθώς και με ενίσχυση με υποδομές και προσωπικό ώστε να επανέλθει πλήρως η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας και να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας και των υπόλοιπων παθήσεων. Θα θέλαμε μια ενημέρωση για το πως σκοπεύει να αντιδράσει η δημοτική Αρχή στο συγκεκριμένο θέμα. »

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: