Λιάνα Κανέλλη: Η κυβέρνηση οφείλει να βρει πόρους ώστε να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες των κατοίκων τα ακίνητα της Ελληνικής Εριουργίας στα Άνω Πατήσια (ΒΙΝΤΕΟ)

«Στην εποχή που η γη μετράει μόνο ως κέρδος και έχουμε καταλήξει να είμαστε νοικάρηδες στον τόπο μας, θα βρεθούν πάρα πολλοί που θα δώσουν πάρα πολλά λεφτά για να αναδομήσουν τα Πατήσια και από πάλαι ποτέ μικρό Μάντσεστερ φτιαγμένο από εργατικά χέρια, να καταλήξει σήμερα εμπορεύσιμη περιοχή…»

Να δοθεί στον Δήμο Αθηναίων άνευ ανταλλάγματος το εναπομείναν τμήμα της Ελληνικής Εριουργίας στα Πατήσια που ανήκει στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) για αξιοποίηση προς όφελος του λαού της περιοχής ζήτησε η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ, στο πλαίσιο συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει το ΚΚΕ.

Η Λ. Κανέλλη, πιο συγκεκριμένα, αφού παρουσίασε ενδελεχώς την ιστορία της Ελληνικής Εριουργίας και του «Μικρού Μάντσεστερ της Αθήνας» που ήταν τα Πατήσια του περασμένου αιώνα, στάθηκε στο γεγονός ότι αν και το 1993 είχε παρθεί απόφαση να γίνει ο χώρος της Εριουργίας χώρους πρασίνου και με αφορμή ότι δεν προχώρησε η απαλλοτρίωσή του, ο χώρος αφέθηκε. Εξήγησε ότι σήμερα, από τα συνολικά 20 στρέμματα, στα οποία βρισκόταν η Ελληνική Εριουργία, τα μισά ανήκουν στην ΕΑΣ και τα άλλα μισά στις Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ).

Η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι δεν είναι παράλογο το αίτημα των κατοίκων, το οποίο στηρίζει και το ΚΚΕ, να αξιοποιηθούν τόσο τα διατηρητέα κτίσματα που σχετίζονται με την ιστορία της βιομηχανίας και της εργατικής τάξης της περιοχής, όσο και στρέμματα για ανέγερση σχολείων και χώρους πρασίνου και αθλοπαιδιών. Υπενθύμισε, ακόμα, τις πρόσφατες κινητοποιήσεις που έγιναν, ώστε να μην δοθεί για ανοικοδόμηση το κομμάτι που ανήκει στην ΕΑΣ.

Απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σημείωσε ότι η Ελληνική Εριουργία αποτελεί θυγατρική ΕΑΣ. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι από τότε που εντάχθηκε τη δεκαετία του ’50 στο σχέδιο πόλης η ιδιοκτησία της Εριουργίας έχει περιοριστεί σημαντικά. Πρόσθεσε ότι η απαλλοτρίωση του 1993 δεν προχώρησε, επειδή δεν καταβλήθηκαν αποζημιώσεις, ενώ εκ νέου προσπάθειες δεν προχώρησαν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Ο υφυπουργός, κάνοντας λόγο για τη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, σύμφωνα με την οποία προτείνεται στο εναπομείναν τμήμα να δημιουργηθεί ενιαίο οικοδομικό τετράγωνο και να γίνει απαλλοτρίωση για να διατηρηθεί ο πεζόδρομος της οδού Ιωνίας. Διευκρίνισε ότι εκκρεμεί γνωμοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού και η διαδικασία δημοσιοποίησης και ανάρτησης της πρότασης για τροποποίηση του σχεδίου

Για το τμήμα των 8 στρεμμάτων που απομένει και αποτελεί «ιδιοκτησία της θυγατρικής της ΕΑΣ», σημείωσε ότι μέσα σε αυτό υπάρχουν 18 υπό κατάρρευση κτίρια, χωρίς τα διατηρητέα και τα μνημεία. Παρόλα αυτά, διεμήνυσε σε όλους τους τόνους πως δεν μπορεί να δοθεί άνευ ανταλλάγματος «σε κανέναν», ωστόσο έκρινε πως «θα ήταν αμοιβαία επωφελές να καθίσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι στο ίδιο τραπέζι για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση». 

Η Λ. Κανέλλη στη δευτερολογία της υπογράμμισε ότι αν δεν κινητοποιούνταν οι κάτοικοι «θα είχε ισχύσει η ανοικοδόμηση στην περιοχή με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο» και πως αυτό ακριβώς γίνεται προσπάθεια να γίνει τώρα.

Απαντώντας στον ισχυρισμό του υπουργού περί έλλειψης πόρων, η Λ. Κανέλλη τόνισε ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση οφείλουν να βρουν τους πόρους που, όπως είπε χαρακτηριστικά «είναι μια σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στους προϋπολογισμούς της κυβέρνησης, καθώς πρόκειται για την ανάγκη να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου, σχολεία και να αναδειχθούν διατηρητέα κτίρια, σε μια περίοδο που το λεκανοπέδιο έχει χάσει τα τελευταία 7 χρόνια το 37% του οξυγόνου εξαιτίας της έλλειψης πρασίνου και τα παιδιά κάνουν μάθημα σε σχολεία-κοντέινερ!

Η βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι για να γίνει συζήτηση προϋποτίθεται να μην μπαίνει στη μέση το κέρδος: «Στην εποχή που η γη μετράει μόνο ως κέρδος και έχουμε καταλήξει να είμαστε νοικάρηδες στον τόπο μας, θα βρεθούν πάρα πολλοί που θα δώσουν πάρα πολλά λεφτά για να αναδομήσουν τα Πατήσια και από πάλαι ποτέ μικρό Μάντσεστερ φτιαγμένο από εργατικά χέρια, να καταλήξει σήμερα εμπορεύσιμη περιοχή. Για αυτό σας είπα ότι είναι πρόκληση και πρέπει να απαντήσετε».

Στη δευτερολογία του ο υφυπουργός επανέλαβε ότι την ανάγκη ναι μεν να βρεθεί μια «αμοιβαία αποδεκτή λύση», αλλά «χωρίς να βγει αποζημιωμένη η ΕΑΣ», η οποία χρειάζεται «να αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες που θα της δώσουν τους πόρους για να αναπτυχθεί, όπως είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας».

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: