Λιάνα Κανέλλη: «Το ΚΚΕ δίνει μάχη χρόνια για τους πρόσφυγες» – Επίσκεψη κλιμακίου στη δομή της Μαλακάσας (ΦΩΤΟ)

Παγκόσμια Μέρα του Μετανάστη η χτεσινή και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ βρέθηκε στη δομή της Μαλακάσας – Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, μία δομή γεμάτη συρματοπλέγματα, όπου στα μεταλλικά κοντέινερ στεγάζεται η ανθρώπινη απελπισία και το όνειρο για μια καλύτερη ζωή, από 1.300 ανθρώπους ξεριζωμένους…

Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη η σημερινή [σ.σ. 18-12-2024] και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ βρέθηκε στη δομή της Μαλακάσας – Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, μία δομή γεμάτη συρματοπλέγματα, όπου στα μεταλλικά κοντέινερ στεγάζεται η ανθρώπινη απελπισία και το όνειρο για μια καλύτερη ζωή, από 1.300 ανθρώπους ξεριζωμένους από τον τόπο τους λόγω των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ και της καταστροφής και καταδίκης ολόκληρων λαών να ζουν στη φτώχεια, στην εξαθλίωση που τους οδηγούν στον ξεριζωμό, ακόμα και στον θάνατο.

Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν οι Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής Α’ Αθήνας του ΚΚΕ, ο Γιώργος Στεφανάκης, από την Επιτροπή Μεταναστών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, και η Λίνα Κροκίδη, μέλος της Διατμηματικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα Προσφύγων – Μεταναστών του ΚΚΕ. Η αντιπροσωπεία βρέθηκε, όπως και σε πρόσφατη επίσκεψη, αντιμέτωπη με τις μεγάλες ελλείψεις ακόμα και στη στοιχειώδη περίθαλψη, στην Υγεία, σε φάρμακα. Χαρακτηριστικά, από τους τρεις γιατρούς που είχε η δομή, πριν 20 μέρες, κατά την προηγούμενη επίσκεψη του ΚΚΕ παραιτήθηκε η μία. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον διοικητή της δομής Χάρη Χρήστου και μίλησε με εργαζόμενους και ξεριζωμένους. Στις δύο δομές της Μαλακάσας ζουν 2.700 ξεριζωμένοι.

Απροστάτευτοι ανήλικοι

Με την άφιξη της αντιπροσωπείας στη δομή -η οποία δέχεται υπερδιπλάσιο αριθμό προσφύγων – μεταναστών από τον περασμένο Μάρτη, σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αρκετοί από τους οποίους προέρχονται από ναυάγια σε Ρόδο και Γαύδο- η συζήτηση στρέφεται στο πρόσφατο τραγικό περιστατικό βασανισμού και κακοποίησης 16χρονου ξεριζωμένου από την Αίγυπτο, που συνέβη πριν λίγες μέρες από έξι τρόφιμους της δομής. Το «έξυπνο» λογισμικό παρακολούθησης με σκοπό να προειδοποιεί εγκαίρως για τυχόν έκτακτα συμβάντα και οι 7 φύλακες -αριθμός ανεπαρκής, όπως μας είπαν εργαζόμενοι- δεν στάθηκαν ικανά να τον προστατέψουν. Μάλιστα, ο χώρος των 218 ασυνόδευτων ανηλίκων περιφράχτηκε μετά το συμβάν.

Ωστόσο, όπως είπαν στην αντιπροσωπεία εργαζόμενοι, η αρχική πρόβλεψη για τους ασυνόδευτους ανηλίκους ήταν όταν φτάνουν στη δομή να φεύγουν από αυτήν αυθημερόν και να μεταφέρονται σε άλλες δομές με ανήλικους. Με την αύξηση όμως των ροών υπάρχει, πλέον, πρόβλημα. Αναγκαστικά, έτσι, παραμένουν σε αυτήν για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Στο σημείο αυτό η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επεσήμανε πως η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τις θέσεις φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων σε κατάλληλες δομές και ξενώνες από 2.500 σε 1.500, τη στιγμή μάλιστα που οι αφίξεις ανήλικων προσφύγων και μεταναστών το 2024 αυξήθηκαν κατά 50% συγκριτικά με το 2023, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων να έχει φτάσει τις 3.000. Έτσι, οι ανήλικοι, κυρίως έφηβοι, ζουν στις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στις δομές προσφύγων, σε συνθήκες εγκλωβισμού και συνωστισμού, με την απουσία βασικών παροχών στέγασης, Υγείας, Εκπαίδευσης που θα διασφάλιζαν μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση.

Λίγο έξω από την είσοδο του τομέα των ασυνόδευτων ανηλίκων, πολλοί έφηβοι πλησιάζουν την βουλευτή του ΚΚΕ. Μέσα στον χειμώνα, σχεδόν όλοι τους φοράνε παντόφλες, φούτερ, ρούχα που παραπέμπουν στις κλιματικές συνθήκες της Βόρειας Αφρικής από την οποία προέρχονται. Πολλοί από αυτούς σώθηκαν τελευταία στιγμή από ναυάγια πλοιαρίων νότια της Κρήτης. Αρκετοί ζητάνε γιατρό να τους δει, κάτι που γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση στη δομή, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα. Πολλά από αυτά τα παιδιά τα στέλνουν οι γονείς τους στην ΕΕ για να βρουν δουλειά και να γλιτώσουν από την εξαθλίωση. Όλα τους είναι 14-17 χρόνων, τα περισσότερα από την Αίγυπτο. Όπως είπαν στη βουλευτή του ΚΚΕ, δεν φοβήθηκαν τη θάλασσα, συγκρίνοντας με την άθλια ζωή στις πατρίδες τους, τις συνθήκες διωγμού, την κακή εκπαίδευση. Επισήμαναν  ότι στη δομή δεν υπάρχει ζεστό νερό να πλυθούν, κουβέρτες, ρούχα να ντυθούν, ότι το φαγητό είναι πολύ κακής ποιότητας.

Το ΚΚΕ δίνει μάχη για τους πρόσφυγες

Πιο πριν, η Λιάνα Κανέλλη μίλησε με άλλους, ενήλικες αιτούντες άσυλο. Ήρθαν στην Ελλάδα, όπως ο 28χρονος Αχμεντ από την Αίγυπτο, που δούλευε στη χώρα του σαν ηλεκτρολόγος για να γλιτώσει από τη φτώχεια, μαζεύοντας όπως-όπως 150.000 λίρες Αιγύπτου. Στη δομή παραμένει εδώ και 70 μέρες, χωρίς να έχει το δικαίωμα να βγει έξω. Κανονικά το χρονικό διάστημα που μένει κάποιος στη δομή, χωρίς δικαίωμα εξόδου, είναι 25 μέρες, αλλά λόγω ελλείψεων σε προσωπικό, σε διερμηνείς, υπάρχει και υπερπληθυσμός, η διαδικασία ταυτοποίησης καθυστερεί.

Μιλώντας τους η Λιάνα Κανέλλη υπογράμμισε πως το ΚΚΕ δίνει μάχη χρόνια για τους πρόσφυγες. «Πιστεύουμε ότι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, όλες αυτές οι μεγάλες καπιταλιστικές δυνάμεις, “φροντίζουν” να υπάρχουν μετανάστες και πρόσφυγες, με πόλεμο και φτώχεια, οικονομική ασφυξία και με βασική πολιτική να θέλουν πολλούς να σας εκμεταλλευτούν σαν φτηνά εργατικά χέρια». Επίσης σημείωσε ότι «η ΕΕ θέτει συνεχώς εμπόδια στην επανένωση οικογενειών και ουσιαστικά καταργεί τη Συμφωνία της Γενεύης για τα δικαιώματα των προσφύγων. Είναι μια πολιτική, είναι ρατσιστική και γίνεται χειρότερη. Εμείς θέλουμε, όταν έρχεστε, να αποκτάτε έγκαιρα χαρτιά, να αντιμετωπίζεστε σαν εργαζόμενοι, να έχετε τα δικαιώματα που έχουν και άλλοι εργαζόμενοι και τη δυνατότητα να μην μένετε στην Ελλάδα, αν δεν το θέλετε, κάτω από συνθήκες φυλακής. Θέλουμε τη συνεργασία σας γι’ αυτό». Τους ρώτησε ακόμα τι ανάγκες έχουν για να τους συμπαρασταθούν τα ταξικά συνδικάτα. Οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες στάθηκαν επίσης στην ανάγκη να έχουν κάρτα υγείας και εργασίας.

Τα έγγραφα έπρεπε να δίνονται, όπως τους είπε η Λ. Κανέλλη, μέσα από μια διαδικασία πολύ πιο ανοιχτή και ανθρώπινη, ενώ σήμερα εφαρμόζεται μια πρακτική «ξεκαθαρίσματος» σε βάρος τους, δεν δίνονται έγγραφα για να πάνε στον πραγματικό τους προορισμό, ενώ πολλοί εγκλωβίζονται στη χώρα μας σε δομές-φυλακές. Σημείωσε ακόμα ότι τώρα το πράγμα γίνεται χειρότερο στην ΕΕ με το νέο απαράδεκτο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο ψηφίστηκε με στόχο να βγάλει εκτός συνόρων των κρατών – μελών της ΕΕ την όλη διαδικασία αναγνώρισης του πρόσφυγα, σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, για να γίνεται το ξεδιάλεγμα προσφύγων και μεταναστών, το λεγόμενο screening, κατά πόσο αυτοί είναι το κατάλληλο φθηνό εργατικό δυναμικό για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Παράλληλα, όπως τόνισαν στην αντιπροσωπεία πολλοί εργαζόμενοι, στις υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου υπάρχει μεγάλη υποστελέχωση και «ελαστικές» σχέσεις εργασίας. Σχεδόν το 70% των εργαζομένων είναι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με διάφορες σχέσεις εργασίας. Οι εργαζόμενοι διατύπωσαν το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με βάση τις ανάγκες, αίτημα που στηρίζει το ΚΚΕ.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: