Μακριά από τους μαϊντανούς μπρο, τηλεοπτικούς και πολιτικούς (VIDEO)
Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη επιστρατεύει ράπερ για να πείσει τους νέους να ψηφίσουν σπάζοντας σταθερά το γραφικόμετρο ακόμα και τώρα που τα ψωμιά του είναι μετρημένα, όσο και τα κουκιά του στις κάλπες.
Ζήλεψε τη δόξα του Χρυσανθακόπουλου καθώς φαίνεται ο Σταύρος Θεοδωράκης, αποφασίζοντας να “ραπάρει” σε προεκλογικό σποτ του Ποταμιού για τις ευρωεκλογές. Όχι, ο ίδιος, καθώς, παρότι σεσημασμένος μαϊντανός ο ίδιος, είχε την προνοητικότητα να βάλει επαγγελματία(;) ράπερ να κάνει τη δουλειά, ώστε να αποφύγει (ένα ακόμα) ρεζιλίκι.
Τάργκετ γκρουπ η “καναπεδάτη” νεολαία, που καλείται να “βάλει τη δική της πινελιά στην Ευρώπη που το έχει ανάγκη” . Από τις πινελιές του βίντεο, ξεχωρίζουμε το σύνθημα με το οποίο κλείνει το βίντεο “αλήθειες μόνο”. Αυτή την προτροπή θα ακολουθήσουμε κι εμείς στην αξιολόγηση αυτού που είδαμε, λέγοντας την πάσα αλήθεια.
Πρόκειται λοιπόν, για μια συμπαθητική παραγωγή με καλή σκηνοθεσία, κενή περιεχομένου ωστόσο, σαν τις εκπομπές και τις ομιλίες του Θεοδωράκη. Γενικολογίες, προτροπές τύπου “μπρο μην το δεις παθητικά”, αόριστες επικλήσεις στη “συλλογικότητα” (τίνος και με ποιο στόχο;) και ένας ρηχός αντιφασισμός συνθέτουν το “μήνυμα” του έμμετρου σποτ.
Πρόκειται πιθανότατα για το κύκνειο άσμα του Ποταμιού, που μας απασχολεί ίσως για τελευταία ή τουλάχιστον προτελευταία φορά στις επερχόμενες κάλπες του Μάη, βαριά του Οκτώβρη, λίγο πριν γίνει κοπριά για το αστικό πολιτικό σύστημα απ’ όπου θα ξεφυτρώσουν τα νέα ποτάμια του μέλλοντός μας. Ο σχηματισμός του Θεοδωράκη φεύγει με τον ίδιο γραφικό τρόπο με τον οποίο μας είχε πρωτοσυστηθεί και μας είχε συνηθίσει, αυτά τα λίγα χρόνια που έκανε τη ζωή μας λίγο φαιδρότερη, μόνο που αυτή τη φορά λείπει η γλυκιά φατσούλα του Σταύρου.
Μπορεί το σποτ όπως υπονοήσαμε να θυμίζει τους αλήστου μνήμης “Πρωταγωνιστές”, όποιος όμως θέλει να είναι πραγματικός πρωταγωνιστής στη ζωή, δεν περιμένει ένα κλιπάκι του Ποταμιού. Πρωταγωνιστής στη ζωή γίνεσαι με αγώνες, όπως το λέει και η ίδια η λέξη που περιέχει το συνθετικό αυτό, και σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση. Θα συμφωνήσουμε λοιπόν με την προτροπή στους νέους να μην απέχουν από τις κάλπες, όχι όμως να για να στηρίξουν όσους τους θυμούνται ως προεκλογική πελατεία, αλλά όσους έχουν έμπρακτα αποδείξει πως κι εκτός προεκλογικής περιόδου είναι δίπλα τους για να διεκδικήσουν μαζί το μέλλον που τους αξίζει. Συμφωνείς μπρο;