“Με λένε Κυριάκο, σε λένε Σωτήρη…” – Τώρα μιλάει η επιστήμη!
Την τελευταία φορά ο Σωτήρης άφησε στην άκρη τα χαρτιά και είπε η ώρα να μιλήσουν οι καρδιές. Τώρα μίλησε σαν επιστήμονας για την “ποιοτική μετάβαση στον θάνατο”. Πιστεύει κανείς ότι η πολιτική της κυβέρνησης μπορεί να διασφαλίσει έστω αυτό;
Την τελευταία φορά ο Σωτήρης (ο Τσιόδρας ντε) άφησε στην άκρη τα χαρτιά και είπε η ώρα να μιλήσουν οι καρδιές. Αυτή τη φορά πήρε υπό μάλης τις διαφάνειες για να μας μιλήσει ως επιστήμονας.
Ο Μητσοτάκης είπε από το πρώτο κιόλας λεπτό ότι “είμαι εδώ με τον Σωτήρη” για να δείξει ότι “οδηγός μας είναι τα επιστημονικά δεδομένα” εννοώντας πως ο,τι ειπώθηκε στη συνέχεια είναι επιστημονικό θέσφατο και όχι πολιτική θέση της κυβέρνησης.
Έτσι λοιπόν μεταξύ άλλων μάθαμε επιστημονικά πως το άνοιγμα του τουρισμού επηρέασε ελάχιστα την πορεία του ιού, γιατί δεν είχαμε έξαρση κρουσμάτων Αύγουστο και Σεπτέμβρη. Ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να γεννήσει από το πουθενά λεωφορεία αλλά στήριξε καινοτόμες μορφές χρηματοδότησης των ΜΜΜ. Ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν γεωμετρικά την τελευταία βδομάδα για λόγους που δεν είναι βέβαιο ότι έχουν εντοπισθεί -σαφές υπονοούμενο για πιθανή μετάλλαξη του ιού, σε κάθε περίπτωση δεν ήταν επιστημονικά δύσκολο να προβλεφθεί ότι θα υπήρχε ένα δεύτερο μαζικό κύμα του κορονοϊού.
Τις προηγούμενες βδομάδες είχαμε ακούσει τους επιστημονικούς συνεργάτες της κυβέρνησης να λένε ότι δεν μπορούμε να επενδύσουμε σε περισσότερη άνεση στα ΜΜΜ και να μας δείχνουν με διάγραμμα γιατί είναι προτιμότερο κι ασφαλέστερο να στοιβάζονται 25 μαθητές σε μια τάξη αντί να μειωθεί το όριο στους 15.
Την ίδια στιγμή ακούσαμε τη φράση “να βοηθήσουμε την ποιοτική μετάβαση στο θάνατο”. Ειπώθηκε σε συγκεκριμένο πλαίσιο και συμφραζόμενα αλλά προσφέρεται για μια σειρά συνειρμούς. Ο παλιός Αρκάς μπορεί να την έκανε και σκίτσο αφού είχε πει ότι η ζωή είναι μια μοναδική πορεία προς τον θάνατο, άσε που στον δρόμο μπορεί να πεθάνεις κιόλας.
Υπάρχει άραγε κανείς που να πιστεύει ότι η κυβέρνηση σήμερα μπορεί να διασφαλίσει έστω αυτό στους πολίτες, όταν δε φρόντισε να αυξήσει τις ΜΕΘ εγκαίρως και να αξιοποιήσει τον χρόνο που κέρδισε από τη δική μας υπεύθυνη στάση στο πρώτο κύμα της καραντίνας;
Υπάρχει κανείς που εμπιστεύεται το επιστημονικό επιτελείο της κυβέρνησης, όταν πχ τις προάλλες η περιβόητη ιχνηλάτηση βρισκόταν σε τραγικά μονοψήφια επίπεδα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη;
Η επιστήμη παίζει τον ρόλο που πρέπει όταν καθορίζει τον τρόπο σκέψης μας, την πολιτική μιας κυβέρνησης και τη στρατηγική αντιμετώπισης μιας πανδημίας. Όχι όταν έρχεται σα θεραπαινίδα της εξουσίας να δικαιολογήσει τα περπαγμένα της και να τους ρίξει επιστημονικό πασπάλισμα.
Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6
1 Trackback