Νίκος Σοφιανός: «Από τα υψηλότερα τέλη της Ελλάδας έχει ο Δήμος της Αθήνας!»

«Βάλτε στο δεκαπλάσιο τον ανώτερο συντελεστή για αυτούς που τα έχουν», για ιδιωτικές κλινικές (που είναι γεμάτη η Αθήνα), για τα διαγνωστικά κέντρα. Δείξτε μία ταξική πολιτική. Δεν μπορεί η Ομόνοια να πληρώνει ακόμα μόνο 30 ευρώ/τετραγωνικό…

Καταψήφισαν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης τις αυξήσεις  έως και 10% στα δημοτικά τέλη για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που εισηγήθηκε η δημοτική Αρχή Χ. Δούκα στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024. Στην τοποθέτηση του ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, τόνισε τα εξής:
« Τα ψηφίσματα της ΚΕΔΚΕ που προτρέπουν σε αυξήσεις των τελών δεν είναι ομόφωνα, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος.
Εμείς θα επαναλάβουμε αυτά που εισηγηθήκαμε πέρυσι απέναντι στον κύριο Μπακογιάννη και τα οποία κάνουμε πράξη εκεί που διοικούμε, γιατί αυτό είναι και στοιχείο αξιοπιστίας. Εκεί λοιπόν που η Λαϊκή Συσπείρωση είναι διοίκηση, προσπαθεί να ακολουθήσει μία πολιτική: «να δίνει στους πολλούς και να τα παίρνει από τους λίγους»
Γι’ αυτό και εμείς δεν μπορούμε να πετάμε το μπαλάκι του λογαριασμού στην κυβέρνηση, γιατί και ο Δήμος φορολογεί στα τραπεζοκαθίσματα, στο επισιτιστικό, στις εκθέσεις, στα πρόστιμα. Τι φορολογία όμως κάνει;
Εμείς λοιπόν σας προτείνουμε:
 «Κάντε το όπως στην Πάτρα»: ένα ευρώ ο συντελεστής κατοικίας, τρία ευρώ η επαγγελματική στέγη και δεκαπλάσιο από τα τρία ευρώ στα εργοστάσια, ιδιωτικές κλινικές, ξενοδοχεία, τράπεζες, σούπερ μάρκετ και λοιπά.
«Κάντε ότι έκανε και η Καισαριανή» που έβαλε τη βραχυχρόνια μίσθωση στην επαγγελματική στέγη. Μάλιστα, η Καισαριανή για να το κάνει από πέρυσι πήρε την τεχνογνωσία του δήμου Χανίων και των δήμων πολλών νησιών στα οποία εντάχθηκε η βραχυχρόνια μίσθωση στην επαγγελματική στέγη. Γιατί, δεν μπορεί να πληρώνει 1,40 ευρώ/τετραγωνικό η βραχυχρόνια μίσθωση και ο κατώτερος συντελεστής που έχει ο Δήμος στην επαγγελματική στέγη να είναι 4,9.
«Μειώστε τα τέλη στους μικρομαγαζάτορες». Αυτό που υπερασπίζεστε είναι καταστροφή. Προτείνοντας τους υψηλότατους συντελεστές  το 4,9 το 5 ευρώ/τετραγωνικό για τον επαγγελματία είναι πολλά τα λεφτά. Οι λογαριασμοί ΔΕΗ που κάνουν επαγγελματίες μικρομαγαζάτορες αυτά που πληρώνουν στο Δήμο με αυτά τα τετραγωνικά με αυτό το συντελεστή είναι παραπάνω κι από όσα πληρώνει για ΔΕΗ κάποιος. Άρα λοιπόν δεν μπορεί να υπάρχουν επιπλέον αυξήσεις, αλλά αντίθετα μειώσεις. Αν δεν μπορεί να κάνει μείωση, και να πάει τον συντελεστή κατευθείαν στα τρία ευρώ/τετραγωνικό όπως προτείνουμε, ας το κάνει σταδιακά. Εδώ και πέντε χρόνια η Πάτρα έχει τέτοιους συντελεστές.
«Εισπράξτε το τέλος παρεπιδημούντων». Στον προϋπολογισμό υπολογίζεται να πάρετε από το τέλος  παρεπιδημούντων περίπου 2 εκατ. ευρώ, όταν με βάση όλα τα στοιχεία, όλα τα δεδομένα για τον  αριθμό των ξενοδοχείων, ο μέσος όρος τιμής διανυκτέρευσης είναι 170 ευρώ. Υπολογίζοντας τις διανυκτερεύσεις και την πληρότητα μιλάμε για 8 εκατ. ευρώ. Θα προσανατολιστούν οι υπηρεσίες του Δήμου να τα μαζέψουν τα λεφτά; Γιατί αυτά τα εισπράττουν, το 0,5 και όχι το 0,75 που σωστά είμαστε υπέρ στα ξενοδοχεία και στη βραχυχρόνια μίσθωση να πάει 0,75 στο ανώτερο. Γιατί το θεσμικό πλαίσιο απαγορεύει στους Δήμους να φορολογήσουν επιπλέον τις ξενοδοχειακές κλίνες, κι έχουμε το εξης τραγελαφικό δηλαδή σουίτες στο Μεγάλη Βρετάνια να πληρώνει η 70 τετραγωνικών σουίτα όσο πληρώνει ένας κάτοικος στα Πατήσια και στα Θυμαράκια, με τον ίδιο συντελεστή, και ταυτόχρονα απαγορεύεται στο Δήμο να το αυξήσει.
«Πιάστε τους απ’ αλλού». Βάλτε τέλος παρεπιδημούντων και στη βραχυχρόνια μίσθωση, που πλέον επιβάλλεται με νόμο. Αυτό δεν δικαιολογεί τα δύο εκατ. ευρώ που περιμένει ο Δήμος να εισπράξει. Είναι 20.000 τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, άρα υπάρχουν περιθώρια.
«φορολογήστε την αφορολόγητη ζώνη», εκεί δεν πληρώνει κανένας. Η επιχειρηματική δραστηριότητα στο Βοτανικό, στον Ελαιώνα, οι αποθήκες, τα logistic δεν πληρώνουν τίποτα στο Δήμο.
«Βάλτε στο δεκαπλάσιο τον ανώτερο συντελεστή για αυτούς που τα έχουν», για ιδιωτικές κλινικές (που είναι γεμάτη η Αθήνα), για τα διαγνωστικά κέντρα. Δείξτε μία ταξική πολιτική. Δεν μπορεί η Ομόνοια να πληρώνει ακόμα μόνο 30 ευρώ/τετραγωνικό. Έγινε πριν από πέντε χρόνια όταν είχε κρίση η Ομόνοια και σήμερα έχουν απλώσει και deck στη μισή Ομόνοια. Ανεβάστε τους συντελεστές, κάντε δηλαδή μία προσπάθεια, μία επιλογή, να δείξετε ότι αυτός που τα βγάζει πέρα δύσκολα μπορεί να στηριχθεί από το Δήμο, χωρίς αυξήσεις.
Από αυτή την πλευρά, εμείς καταψηφίζουμε. Ακόμα και με τη διατήρηση σταθερού του τέλους επί των ηλεκτροδοτούμενων χώρων, ο συντελεστής του Δήμου της Αθήνας, το 0,33, είναι από τους υψηλότερους στην Ελλάδα και όλα αυτά τα χρόνια συνεχίζει να έχει υψηλότατους συντελεστές σε όλες τις κατηγορίες. »

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: