Νίκος Σοφιανός: Ο κ. Μπακογιάννης απαξιώνει το Δημοτικό Συμβούλιο
Ο Δήμαρχος απαξιώνει το Δημοτικό Συμβούλιο περνώντας προγραμματική σύμβαση 15 εκατ. Ευρώ για τον πολιτισμό μόνο από την Οικονομική Επιτροπή.
Την αντίθεση τους στην Προγραμματική Σύμβαση ύψους 15 εκατ. ευρώ για την Ενοποίηση, τον Εμπλουτισμό και την Ανάδειξη του Πολιτιστικού Ιστού της Αθήνας, εξέφρασαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020.
Το θέμα εντάχθηκε στην Ημερήσια Διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου έπειτα από κοινό αίτημα των Σωματείων του ΟΠΑΝΔΑ και των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Η δημοτική Αρχή απέφυγε να γίνει ψηφοφορία στο Δημοτικό Συμβούλιο αφού έχει εξασφαλίσει την ψήφισή του, πριν δύο μήνες, στην Οικονομική Επιτροπή όπου έχει την πλειοψηφία.
Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ & Δημοτικός Σύμβουλος, δήλωσε τα εξής:
«Η εισήγηση που δόθηκε για το συγκεκριμένο θέμα αναφέρει τη “συζήτηση” και όχι την “έγκριση” της Προγραμματικής Σύμβαση ύψους 15 εκατ. ευρώ, αφού αξιοποιώντας σχετικό Νόμο της ΝΔ, η δημοτική Αρχή πέρασε το θέμα μόνο από την Οικονομική Επιτροπή, προσδίδοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο ρόλο διακοσμητικό.
Από αυτή τη Σύμβαση, μέσα στην περίοδο 2020-2023, ο ΟΠΑΝΔΑ και η “ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΕ” θα λάβουν συνολικά περίπου άλλα 5 εκατ. ευρώ (+ ΦΠΑ) για μελέτες και τεχνικά έργα, ενώ η “Τεχνόπολη” θα εισπράξει από 4,5 μέχρι 10 εκατομμύρια (+ ΦΠΑ).
Αυτή η προγραμματική σύμβαση υποβαθμίζει το ρόλο του ΟΠΑΝΔΑ, του βασικού φορέα πολιτιστικής πολιτικής του Δήμου και σηματοδοτεί την επιχειρηματική λογική που έχει η δημοτική Αρχή για τον Πολιτισμό.
Στα έργα που θα υλοποιηθούν συμπεριλαμβάνονται και τεχνικά έργα που αποτελούν χρόνιες διεκδικήσεις των κατοίκων, όπως η λειτουργία του Μουσείου “Λ. Γεωργαντή” στο Μετς και του κινηματογράφου Α-Β στα Πατήσια, με τα οποία συμφωνούμε, όμως αυτά δεν αλλάζουν τη συνολικότερη φιλοσοφία της Προγραμματικής Σύμβασης.
Δεν προβλέπεται η ανάπτυξη του δικτύου των πολιτιστικών κέντρων του δήμου στις γειτονιές (κέντρα δημιουργικής μάθησης ΟΠΑΝΔΑ), η ανάπτυξη εξωσχολικών και μετασχολικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων, η ενίσχυση ερασιτεχνικών καλλιτεχνικών σχημάτων, η συνεργασία με εξωραϊστικούς πολιτιστικούς συλλόγους.
Αντίθετα όλες οι δομές πολιτισμού του Δήμου, συμπεριλαμβανομένων και των θεάτρων (παλαιών και νέων), θα συνεχίσουν να νοικιάζονται σε ιδιώτες, με τσουχτερό εισιτήριο για τη λαϊκή οικογένεια, με μια λογική που βλέπει και τον πολιτισμό ως μέρος της βιομηχανίας του τουρισμού. Είναι η ίδια πολιτική για την οποία ταλαιπωρούνται σήμερα οι Αθηναίοι και με τον μεγάλο περίπατο στο κέντρο της Αθήνας.
Η καταψήφιση της Προγραμματικής Σύμβασης και στο ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ και το ΔΣ της Τεχνόπολης εκφράζει την άποψή μας ότι αυτά τα χρήματα, σε καιρούς δύσκολους, πρέπει να διατεθούν βασικά στον ΟΠΑΝΔΑ για να αναπτύξει τις αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές του, για τις ανάγκες των κατοίκων της Αθήνας.»